Image default
Ευρώπη

Μπάχαλο Ρώμη – Βιέννη για τη διέλευση των φορτηγών στο Τιρόλο

Η αυστριακή απαγόρευση διέλευσης φορτηγών από την Ιταλία έχει προκαλέσει οργή στη Ρώμη, με την ιταλική κυβέρνηση να εκτοξεύει απειλές ότι θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να μηνύσει την αυστριακή κυβέρνηση στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η λωρίδα διέλευσης Αυστρίας – Ιταλίας στο πέρασμα Μπρένερ είναι μια κρίσιμη διαδρομή μεταφοράς εμπορευμάτων. Η υπερπληθώρα των ιταλικών φορτηγών οδήγησε την περιφερειακή κυβέρνηση του Τιρόλου να περιορίσει τον αριθμό των φορτηγών που μπορούν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι.

Ο Matteo Salvini, ο ακροδεξιός υπουργός Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι η Ρώμη θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για να αμφισβητήσει το μέτρο, ισχυριζόμενος ότι η Αυστρία παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε στη Ρώμη την Τετάρτη.

Η Βιέννη φροντίζει να δείξει ότι δεν ανησυχεί για την αμφισβήτηση αυτή. Μάλιστα, η υπουργός Μεταφορών Leonore Gewessler ανέφερε ότι είναι «πολύ χαλαρή» στην προοπτική μιας αγωγής.

Η υγεία και οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στο Τιρόλο ήταν «λιγότερο σημαντικές γι’ αυτούς από τα κέρδη του ιταλικού λόμπι των μεταφορέων», δήλωσε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο κυβερνήτης του Τιρόλου έδωσε παρόμοιο τόνο. «Εν τω μεταξύ, αυτές οι απειλές για νομικές ενέργειες μένουν ασχολίαστες στο Τιρόλο, διότι για εμάς η προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και των υποδομών είναι πιο σημαντικές από την πολιτική μεταφορών ορυκτών καυσίμων στην Ιταλία», δήλωσε ο Anton Mattle (ÖVP, ΕΛΚ).

Ο Salvini, από την πλευρά του, είναι εξοργισμένος. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Αυστρία κλείνει μονομερώς ένα πέρασμα των Άλπεων χωρίς κανείς να κάνει τίποτα. Πρόκειται για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, μια κατάφωρη κατάχρηση που πρέπει να επιλυθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρώμη επεξεργάζεται μια αδιάσειστη υπόθεση, βασιζόμενη στο άρθρο 259 των Συνθηκών – τη ρήτρα που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να μηνύουν η μία την άλλη, αν πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.

Η Κομισιόν, πάντως, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Με αντάλλαγμα αμερικανικά F-16, το ναι της Τουρκίας στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Μαζικές επενδύσεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η ΕΕ

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin