Image default
Οικονομία

Μητσοτάκης: Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών – ΦΠΑ στα airbnb – ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης – παράταση market pass για Θεσσαλία, Εβρο

Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Στοχευμένη παράταση του market pass μετά τον Οκτώβριο μόνο στις πληγείσες περιοχές. Διπλασιάζεται το αποθεματικό στα 600 εκατ ευρώ. Αύξηση στο φόρο ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα ξενοδοχεία, ειδικά στα πολυτελή. Ξεπάγωμα των 3ετιών από το 2024. Επιβολή ΦΠΑ και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έμφαση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών και πρόστιμα.

Την επιβολή υψηλότερου φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα ξενοδοχεία, ειδικά στα πολυτελή (από 0,5-4 ευρώ για τα 5άστερα) που ισχύει σήμερα) εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 87ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως θα χρησιμοποιηθεί για να διπλασιαστεί το αποθεματικό από τα 300 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Απεύθυνε επίσης κάλεσμα στις εταιρείες να συνδράμουν και αυτές και προανήγγειλε επίσης υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας» ανέφερε.

Ανακοίνωσε επίσης την επιβολή ΦΠΑ και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (σε όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα airbnb), στο ίδιο καθεστώς που ισχύει στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ανήγγειλε ξεπάγωμα των 3ετιών και των σχετικών επιδομάτων από την αρχή του 2024. Ανήγγειλε επίσης μόνιμο μηδενισμό στη συμμετοχή σε φάρμακα για 200.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Ανέφερε πως έχει ήδη υλοποιηθεί το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων με επίκεντρο και τις αυξήσεις στο δημόσιο, την αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες κλπ.

Προανήγγειλε ανακοινώσεις για τις ανατιμήσεις, αλλά και στοχεμένη παράταση του market pass μετά τον Οκτώβριο μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο «γιατί πρέπει να υπάρχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ».

Ανέφερε πως το έκτακτο επίδομα και η άνοδος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα γίνει πριν το τέλος του έτους. Επίσης ανήγγειλε πως το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί ενισχυμένο για τις οικογένειες και πως τον Απρίλιο θα έρθει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Επίσης επανέλαβε την μείωση στο 10% της παρακράτησης σύνταξης για όσους εργάζονται.

Ανήγγειλε επίσης υποχρεωτική ηλεκτρονική συναλλαγή και στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των υπολοίπων παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιβάλλεται πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ διπλάσιου του ύψους τους.

Ανήγγειλε παράλληλα και πιο ενεργό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Αναλυτικά τα μέτρα για την οικονομία περιλαμβάνουν:

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

– Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

– Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

– Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους – Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

– Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

– Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

– Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

– Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

– Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

– Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη

– Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

– Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

– Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Ριζικός επανασχεδιασμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία, τόνισε ότι είδε την οργή και την απόγνωση των κατοίκων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για το μέγεθος της θεομηνίας, «στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε στις πληγείσες περιοχές. Αυτά είναι γεγονότα που σκιάζουν το σήμερα, οδηγούν όμως και σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό μας για το αύριο, υπογράμμισε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες, κάνοντας αναφορά στους εθελοντές και πρόσθεσε ότι «ο καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή στη Θεσσαλία.

Η οικονομία μας είναι ισχυρή

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι υψηλό, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρώτη προτεραιότητα είναι η βοήθεια προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Όπως ανέφερε, οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες με την εκταμίευση 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ.

Παράλληλα,εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα ξαναφτιαχτούν με πολύ γρήγορες διαδικασίες.

Υποχρεωτική η ασφάλιση

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι πρέπει να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υψηλότερος φόρος διαμονής για το αποθεματικό φυσικών καταστροφών

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει δημιουργηθεί αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2024 το ποσό θα ανέρθει στα 600 εκατ. ευρώ». Τα πρόσθετα χρήματα, όπως αποσαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης, θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Δημιουργείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

«Με απόφασή μου συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος», ανακοίνωσε κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στη διατήρηση των υδάτων της Θεσσαλίας.

Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησε στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν. «Το ίδιο θα κάνω και τώρα», τόνισε. «Εμείς πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας. Και κάθε φορά που πέφτουμε, εμείς να σηκωνόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Το έχουμε αποδείξει, θα το αποδείξουμε ξανά», συμπλήρωσε.

Είπε, επιπλέον, ότι το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμό ή άλλοθι αλαζονείας. «Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν», υπογράμμισε.

Market pass ως το τέλος του χρόνου μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάργησε τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων, αύξησε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα σειρά έχουν μεγάλες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουμε τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα που η κυβέρνηση πέτυχε.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου. Να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση για καιρό ακόμα θα στοχοποιείται αυτόματα για όποια αστοχία. Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», ανέφερε σημειώνοντας ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πόλεμος της ακρίβειας θα είναι διαρκής τους επόμενους μήνες. Το market pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο», υπογράμμισε και τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε την καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

Ξεπαγώνουν οι τριετίες – ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά, αλλά κυρίως με ενίσχυση του εισοδήματος. Από την 1.1.2024 “ξεπαγώνουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στήριξη της υπηρεσίας Iris, ενώ για τη βραχυχρόνια μίσθωση είπε ότι τη θέλουμε αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε διάφορες περιοχές και από τον Ιανουάριο τα σχετικά εισοδήματα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, επανέλαβε ότι «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα».

Επ’ αυτού είπε ότι θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Διπλασιασμός προϋπολογισμού του προγράμματος «Σπίτι Μου»

Άλλο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Όπως ανέφερε, έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, θα ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Ανοίγουμε μέτωπο με δικαστές και δικηγόρους που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης

«Ανοίγουμε μέτωπο και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαράκι που κατατρώει την ουσία που είναι η εμπιστοσύνη. «Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία. Δεν μιλάω για πράγματα τα οποία θα γίνουν, αλλά για πράγματα που γίνονται ήδη. Ξεκινήσαμε από τη Μύκονο, τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα νέο κίνημα, το κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρω ότι όσο αγγίζουμε τα προβλήματα θα μας δείχνουν τα δόντια τους» σημείωσε, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για ανοχή στο μικρό.

«Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτοι της δικής μου ασφαλείας. Για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνουν:

– Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

– Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους.

– Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση.

– Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5.

– Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του κράτους και ειδικά στην υγεία, μίλησε για ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ και για μια σειρά από άλλες δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

Σχετικα αρθρα

«Διαβάζοντας» προσεκτικά το σχέδιο Προϋπολογισμού, εν όψει της επερχόμενης καταιγίδας

fastpath

Ποινικές διώξεις και πρόστιμα για «μαύρο» χρήμα

admin

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική αίτηση για απονομή εφάπαξ

admin

Σαουδική Αραβία: Προβλέπει… έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων για το 2024

fastpath

Ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών: Οδηγός για την αποφυγή έξτρα φόρου

admin

«Πάτρα – Πύργος»: Προχωρούν «χέρι – χέρι» εργασίες (στο 25%) και διαιτησία για τα κόστη του αυτοκινητόδρομου

admin

Πώς επηρεάζει την αγορά ακινήτων η βραχυχρόνια μίσθωση

fastpath

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

admin

Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

admin

Στο γερμανικό «μικροσκόπιο» η «αποσύνδεση» Δύσης- Κίνας

fastpath

Εξοικονομώ: Οι παρατάσεις, τα νέα προγράμματα και οι δράσεις που “τρέχουν”

admin

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: «Βαραίνει» από το κόστος των καταστροφών

admin