Image default
Οικονομία

Γεωργιάδης: Με ταχύτητα το «ξεπάγωμα» των τριετιών – Χωρίς αναδρομικότητα

Στο «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, μετά και τη σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αναφέρθηκε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κ. Μητσοτάκης: «Ξεπαγώνουν» από το 2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εξήγησε πως το «ξεπάγωμα» αποτελεί εισήγηση και προσωπική – δική του – και της γ.γ. Άννας Στρατινάκη, και ο λόγος που προχωράει με ταχύτητα είναι «γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 έτη και το θεωρούμε απαράδεκτο για εργαζόμενους να περνούν τα χρόνια και να μην αυξάνεται ο μισθός τους ούτε ένα ευρώ».

«Είμαστε πλέον σε στέρεο έδαφος. Η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είναι ακόμη κάτω από 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά, στην πραγματικότητα, η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, πιστεύουμε ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στη νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα και εξήγησε τον λόγο, σημειώνοντας ότι ο σκοπός μίας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. «Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε με νόμο αύξηση 30% γενικά στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους, γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως τόνισε, η τροπολογία για τις τριετίες θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί την άλλη Πέμπτη ή την άλλη Παρασκευή, ώστε να είναι νόμος του κράτους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί.

Για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% από τη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η διάταξη βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να εγκριθεί περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά θα ψηφιστεί στα μέσα Οκτωβρίου 2023, για να ισχύσει από τις αρχές του 2024.

Όπως τόνισε, ο σκοπός αυτής της διάταξης είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν να μπορούν να το κάνουν νόμιμα. «Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εμπόδιζε τους συνταξιούχους να εργάζονται. Αυτοί που ήθελαν να δουλεύουν, δούλευαν, αλλά δούλευαν παράνομα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός και εκτίμησε ότι, με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% από τη σύνταξη, θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση δηλωμένων συνταξιούχων που εργάζονται.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο λόγος που οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά από μία 12ετία, που δεν λάμβαναν καθόλου αύξηση, είναι διότι η οικονομία της χώρας πηγαίνει πάρα πολύ καλά. «Η Ελλάδα “τρέχει” το 2023 με τη δεύτερη μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι λέμε λοιπόν και τι έλεγε τότε ο νόμος Βρούτση, που τώρα εφαρμόζεται; Ότι από τη συλλογική εθνική οικονομική επιτυχία θα πρέπει να ωφελούνται και οι συνταξιούχοι και αυτό ερχόμαστε να κάνουμε με την αύξηση. Άρα, η αύξηση αυτή καθ’ αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός, με απόφασή του, είπε ότι το επίδομα αυτό θα καταβληθεί τελικά τον Δεκέμβριο 2023 και όχι τον Ιανουάριο, όπως είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες. «Λόγω της εθνικής οικονομικής επιτυχίας, διορθώνουμε τη βλάβη που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με την καταβολή αυτού του επιδόματος» σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις «Ημέρες Καριέρας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 115 επιχειρήσεων, οι οποίες προσέφεραν 2.700 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως είπε, «κλείστηκαν πάνω από 3.500 ραντεβού από πολίτες, οι οποίοι έκαναν προσωπικές συνεντεύξεις με τις επιχειρήσεις, πολλοί από αυτούς υπέγραψαν σύμβαση εργασίας επιτόπου, ενώ άλλοι έχουν προγραμματίσει δεύτερη συνάντηση στα γραφεία των εταιριών, για να υπογράψουν σύμβαση τις επόμενες ημέρες».

«Πιστεύω ότι, με την εργατικότητα της ΔΥΠΑ, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% ακόμα γρηγορότερα, γιατί, τελικά, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να βρούμε στον κόσμο δουλειά και να μπορέσει να κάνει τη ζωή του καλύτερη».

--

Τριετίες: Ποιους εργαζόμενους αφορά – Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath