Ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν τώρα να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες. Η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να κατευνάσουν εποπτικές αρχές και πελάτες που διαμαρτύρονται ότι οι μόνες αυξήσεις που είχαν γίνει στα επιτόκια δανείων και να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και διαδικτυακά. Η ψαλίδα στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να παραμένει πολύ μεγάλη.
Η ιταλική UniCredit προσφέρει πλέον επιτόκιο 6,7% σε προθεσμιακές τουλάχιστον ενός έτους για πελάτες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η γερμανική τράπεζα Deutsche Kreditbank προσφέρει επιτόκιο 3,5% σε καταθέσεις για να γυρίσουν πίσω πελάτες και να αυξήσει την καταθετική της βάση. Επίσης η ισπανική Banco Santander προσφέρει επιτόκια καταθέσεων έως 5,2% για πελάτες από τη Βρετανία, όπως δείχνουν νέα στοιχεία του -.
Οι τράπεζες της Βρετανίας φαίνεται ότι κινούνται ταχύτερα για να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων που προσφέρουν
Μένει τώρα να φανεί για πόσο θα συνεχίσουν να προσφέρουν τέτοια επιτόκια οι εν λόγω τράπεζες και εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το παράδειγμά τους. Πολλές φορές τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να συγκεντρώσουν κάποιο ποσό και μετά σταματούν την προσφορά.
Από πέρσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει σημαντικά το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων το οποίο από μείον 0,50% διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% με προοπτική να φτάσει το 4% εάν η ΕΚΤ αυξήσει σήμερα ή τους επόμενους μήνες ξανά τα επιτόκια. Αντίστοιχες μεγάλες αυξήσεις έχει κάνει και η Τράπεζα της Αγγλίας και για αυτό πολλές διεθνείς τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν προχωρήσει σε αύξηση των δικών τους επιτοκίων.
Αυξάνουν τα επιτόκια στα δάνεια αλλά όχι στις καταθέσεις
Μέχρι τώρα, ενώ οι τράπεζες είχαν σπεύσει να μεταφέρουν άμεσα στους δανειολήπτες τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, είχα καθυστερήσει σημαντικά να μεταφέρουν τα οφέλη από αυτές τις αυξήσεις στους αποταμιευτές. Αυτό πυροδότησε ισχυρή κριτική από νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συμπεριφορά αυτή είχε ως μοναδικό σκοπό να αυξήσει τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι άλλους λόγους επάρκειας κεφαλαίων τραπεζών.
Όπως αναφέρει το -, ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, βασικό μέτρο κερδοφορίας που δείχνει τη διαφορά μεταξύ των τόκων που εισπράττουν οι τράπεζες από δάνεια και το πόσα πληρώνουν σε τόκους καταθέσεων, εκτινάχθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το - Intelligence.
Πιο γρήγορα κινούνται οι βρετανικές τράπεζες
Οι τράπεζες της Βρετανίας φαίνεται ότι κινούνται ταχύτερα για να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων που προσφέρουν, σύμφωνα πηγές του -. Ο δείκτης των καταθέσεων που μετρά το μερίδιο των αυξήσεων επιτοκίων που μεταβιβάζουν οι τράπεζες στους αποταμιευτές (beta) έχει αυξηθεί στο 44%, ενώ ο μέσος όρος για τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί μόνο στο 25%, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Με τον διαδικτυακό ανταγωνισμό συνεχώς να αυξάνεται από παλιούς και νέους παίκτες, ακόμη και ο τραπεζικός κολοσσός JPMorgan Chase, η αμερικανική τράπεζα η οποία τα τελευταία χρόνια έκανε το ντεμπούτο της προσφέροντας ψηφιακά καταναλωτικές υπηρεσίες στη Βρετανία, έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη απόδοση 4,1% σε λογαριασμό ταμιευτηρίου (easy access savings account). Στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα με χιλιάδες υποκαταστήματα, προσφέρει επιτόκιο μόλις 0,01% για τον πιο κοινό τύπο λογαριασμού ταμιευτηρίου της.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου 2023 από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τις νέες καταθέσεις στη χώρα μας το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,35%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,02% και 0,12% αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,50%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων -συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας- αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,41%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,44%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,50%, σύμφωνα πάντα με την ΤτΕ.