Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η μαύρη τρύπα της ΑΝΕΚ, οι φιλίες από το παρελθόν και η δολοφονία του Αντώνη…

attica-group:-Επιστροφή-κεφαλαίου-e0,05-ανά-μετοχή-προς-τους-μετόχους

Σε ποιον μίλησε από την εταιρία ο καπετάνιος του Blue Horizon και περίμενε να είναι όλα τακτοποιημένα όταν φτάσει στο λιμάνι, είναι ένα σημείο που ερευνούν οι Αρχές. Γενικότερα οι συνομιλίες του πληρώματος που ήρθαν στη δημοσιότητα βάζουν στο κάδρο την Αttica Group, η οποία φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μέτοχος της ακτοπλοϊκής εταιρίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Ηδη στη αγορά λένε πως οι δικηγόροι κάνουν ουρές για να αναλάβουν την υπόθεση. 

Η δολοφονία του 36χρονου δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικά τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ αν και η εταιρία είναι σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση, αναμένοντας την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Attica Συμμετοχών που καθυστερεί μετά το τραγικό συμβάν στο Blue Horizon. Το κεφάλαιο κίνησης της ΑΝΕΚ είναι αρνητικό κατά 300 εκατ. ευρώ, εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια 92 εκατ. και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται σε 273 εκατ., σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 6μηνου. Υπάρχει όμως και μια σοβαρή απειλή από το παρελθόν. Αφορά ένα επίσης τραγικό γεγονός, τη φωτιά που ξέσπασε εν πλω το 2014 στο ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ πλοίο Norman Atlantic. 

Η εταιρεία αναφέρει πως το δικαστικό σκέλος στην Ιταλία ολοκληρώθηκε και η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα. Όπως σημειώνει, «στην εν λόγω διαδικασία εμπλέκεται, πέραν των μελών της διοίκησης και των μελών πληρώματος, η ίδια η εταιρεία ως νομική οντότητα, κατά της οποίας υφίσταται πιθανότητα επιβολής διοικητικού προστίμου. Ως προς την ενδεχόμενη αυτή οικονομική επιβάρυνση, η εταιρεία έχει προβεί σε σχηματισμό σχετικής πρόβλεψης. Η υπό έκδοση απόφαση δύναται να εφεσιβληθεί». Υπάρχουν δηλαδή σοβαρά επιχειρηματικά θέματα ανοικτά και χρειάζεται ένα νέο management να τα διαχειριστεί με νηφαλιότητα και όχι έχοντας κατά νου πώς θα ξεγλιστρήσει από το βάρος των δικών του ευθυνών. 

Αλλωστε, μετά τις σχετικές δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την αναφορά του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε ακτοπλοϊκές εταιρίες όταν αναφερόταν στην ανομία, είναι απορίας άξιο γιατί ο CEO της Πειραιώς Χ. Μεγάλου εξακολουθεί να καλύπτει τον Εκτελεστικό Πρόεδρο και ουσιαστικό αφεντικό της Αttica Group, Κυριάκο Μάγειρα. Εκτός κι αν η φιλία που έχουν Μεγάλου και Μάγειρας από το παρελθόν είναι τόσο ισχυρή που δεν κλονίζεται ούτε από ένα τόσο σοβαρό και αποτρόπαιο γεγονός.

Μετά από τρεις ακροάσεις και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της ακτοπλοΐας που ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους, η Eπιτροπή Ανταγωνισμού άναψε «πράσινο» στη συγχώνευση των εταιρειών Attica Group με ΑΝΕΚ.

Η πρόταση της Αttica ήταν να χαρακτηριστεί η ΑΝΕΚ ως failing firm (εταιρεία προς πτώχευση) οπότε η σωτηρία της μέσω της συγχώνευσης δεν θα νόθευε τον ανταγωνισμό. Δηλαδή δεν θα ενώνονταν δύο εύρωστες εταιρείες όπως είχε γίνει στο παρελθόν όταν η Attica είχε απορροφήσει τη Hellenic Seaways και η Επιτροπή για να εγκρίνει τη συγχώνευση είχε απαιτήσει διορθωτικά μέτρα. 

O ανταγωνισμός -ο Μάριος Ηλιόπουλος της Sea Jets και ο όμιλος Grimaldi- είχε αντιδράσει σε αυτή την πρωτοβουλία και προσπάθησαν με τις προτάσεις τους να αντικρούσουν κυρίως το επιχείρημα του failing firm. Τα οικονομικά στοιχεία της ΑΝΕΚ όμως δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση και η αρχική εισήγηση προς την ολομέλεια της Επιτροπής ήταν θετική για τη συγχώνευση. Ακολούθησε άλλος ένας γύρος ακροάσεων και τελικά η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι ομόφωνα εγκρίνει τη συγχώνευση.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Σε δοκιμαστική λειτουργία αυτοκινητόδρομος 2.250 χλμ για την οικονομική σύνδεση με τη Ρωσία

admin

Ανδρουλάκης: Για την κυβέρνηση, το αναπτυξιακό όραμα ταυτίζεται με 5 -10 μεγάλες επιχειρήσεις

admin

Παπαθανάσης: Nέες δράσεις για ενίσχυση των ΜμΕ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας

fastpath

ΗΠΑ: Οι απεργίες επεκτείνονται σε ακόμα 38 μονάδες Stellantis και GM – Κοντά σε συμφωνία με Ford

fastpath

Σδούκου: Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, «ευαγγέλιο» για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

fastpath

Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

admin

Βρετανία: Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

admin

Σκυλακάκης: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

admin

Μάνη: Ένα δισ. ευρώ απο το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί τα επόμενα χρόνια, για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των ΜμΕ 

admin

Σκυλακάκης: «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»

fastpath

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Θέλουμε επέκταση της τουριστικής σεζόν

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στο διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

fastpath