Συνεχίζεται τη Δευτέρα το ράλι των τιμών του πετρελαίου καθώς πληθαίνουν οι προβλέψεις για διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Το μπρεντ κινείται κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι μετά από τρεις εβδομάδες κερδών που αύξησε τις τιμές κατά 11%.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας στα 94,64 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένα κατά 0,8%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό βρίσκονται στα 91,55 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένα κατά 0,9%.
Οι τιμές κινούνται σε υψηλά δεκάμηνου, ενώ η στενότητα της αγοράς ανεβάζει τα στοιχήματα για την πορεία των τιμών με τα hedge funds να κάνουν λόγο για υψηλά 15 μηνών.
Η στενότητα στην αγορά δημιουργείται από τη Σαουδική Αραβία που ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η Ρωσία παρέτεινε επίσης την εθελοντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα υπάρχει αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, πράγμα που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην αγορά.
Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται επί του παρόντος στα όρια του «πανικού και της παράνοιας» για κάθε πτωτική προοπτική, σύμφωνα με τη Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights. «Αυτή είναι η κατάσταση της αγοράς», δήλωσε στην τηλεόραση του -. «Απλώς ακολουθεί αυτό που επιβεβαιώνει την ανοδική τάση», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα στοιχήματα των hedge funds.
«Η πολιτική τόνωσης της Κίνας, τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και οι συνεχιζόμενες περικοπές του ΟΠΕΚ+ είναι οι ανοδικοί παράγοντες που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε από την πλευρά της η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, αναφερόμενη στη μείωση του δείκτη αποθεματικών από την κεντρική τράπεζα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και να στηρίξει την οικονομία της.
Σημαντικές επίσης για την κατανόηση του κλίματος από τους traders είναι οι αποφάσεις και τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη νομισματική τους πολιτική, καθώς και τα βασικά οικονομικά δεδομένα εκτός Κίνας.
Κι αυτό την ώρα που, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο -, η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, σε μια φάση μάλιστα που οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποφανθούν εάν έχουν κάνει αρκετά, με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να ανακόψουν τις αυξήσεις των τιμών.
Στο πλαίσιο η αγορά του ντίζελ προσφέρει ολοένα και περισσότερο προειδοποιητικά σημάδια, με τα διυλιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο να παρουσιάζουν αδυναμία να παράγουν αρκετό καύσιμο. Ως εκ τούτου, οι τιμές του ντίζελ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές του αργού, ανοίγοντας νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων και στερώντας τις οικονομίες από αναγκαία για τη βιομηχανία και τις μεταφορές καύσιμα.
Επομένως «η προσοχή είναι πιθανό να στραφεί στη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, αλλά η αυξανόμενη στενότητα της προσφοράς και η διάβρωση των αποθεμάτων πιθανόν να συνεχίσουν να στηρίζουν το ανοδικό κλίμα», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights.
Η προσοχή πάντως για σήμερα είναι στραμμένη στον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι.