Image default
Πρώτο Θέμα

Ρουμπινί: Η ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια – Υπάρχει κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό

Την ανάγκη να υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού, υπογραμμίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί.

O -γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του- αναλυτής υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και επομένως, κάθε συζήτηση για χαλάρωση (μείωση επιτοκίων) της νομισματικής πολιτικής είναι πρώιμη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη (ΕΚΤ) και Αγγλία (BoE) αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο δίλημμα σε σχέση με το αντίστοιχο της αμερικανικής Federal Reserve, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει άνω του μεσοπρόθεσμου στόχου (5,3% τον Αύγουστο έναντι 2%), υπενθυμίζει, μιλώντας στο πρακτορείο -.

«Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα. Από τη μία πλευρά, η ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν (τις αυξήσεις επιτοκίων). Από την άλλη πλευρά, αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλότερος του στόχου, θα πρέπει να υπάρξουν νέες αυξήσεις (στα επιτόκια)» αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε στη 10η συνεχόμενη παρέμβαση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ωστόσο, για πολλούς αναλυτές, η εν λόγω αύξηση ήταν μάλλον η τελευταία, δεδομένων των προκλήσεων στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

«Χωρίς νέες αυξήσεις επιτοκίων, θα μπορούσε να υπάρξει εκτροχιασμός του πληθωρισμού και ένας πραγματικός στασιμοπληθωρισμός» προειδοποιεί ο Ρουμπινί.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια καλύτερη θέση, καθώς η οικονομία δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα ανάπτυξης.

Όμως και πάλι, ο διάσημος οικονομολόγος θεωρεί λάθος τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2024. «Αντ’ αυτού, η Fed ενδεχομένως θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, με την πρώτη μείωση να συμβεί προς τα μέσα του επόμενου έτους».

«Δεν μπορούν να λένε ότι “τελειώσαμε”. Ο πληθωρισμός πηγαίνει προς τα πάνω, οι τιμές στο πετρέλαιο πηγαίνουν προς τα πάνω. Επομένως, υπάρχει η δυναμική για νέα αύξηση στα επιτόκια» επαναλαμβάνει ο Ρουμπινί.

Φυσικά, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν προβλήματα. «Υπάρχει ο κίνδυνος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας» επισημαίνει, ενδεικτικά, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δομικές προκλήσεις της οικονομίας, όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τα γεωπολιτικά.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να θέσουν νέους στόχους για τον πληθωρισμό, καθώς η επίτευξη του 2% θεωρείται εξαιρετικά απίθανη. «Μια νέα κανονικότητα θα μπορούσε να είναι μεταξύ του 3% και του 4% για τις αναπτυγμένες οικονομίες».

Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, τέλος, ο Ρουμπινί εκτιμά ότι το επιτόκιο θα πρέπει να φθάσει στο 5,75%. Σήμερα βρίσκεται στο 5,25%, με τους αναλυτές να περιμένουν μια άνοδο στο 5,50% στην προσεχή συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σχετικα αρθρα

«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς για δανειολήπτες – Οι προϋποθέσεις

admin

Ακρίβεια: Στροφή στις έξυπνες αγορές – Nέες συνήθειες

admin

Πετρέλαιο: Τα hedge funds καύσιμο στην άνοδο των τιμών

admin

Στουρνάρας: «Έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων»

admin

Υψηλότερα επιτόκια ίσως για πάντα…

admin

Τι προκάλεσε τη βουτιά στο Χρηματιστήριο

admin

Citi: Το 2024 θα είναι έτος παγκόσμιας ύφεσης

admin

ΤτΕ: Έσπασαν το φράγμα των €10 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο

admin

Φυσικό αέριο: Το Ναγκόρνο Καραμπάχ βάζει φωτιά στη συμφωνία Βρυξελλών – Μπακού

admin

Χρηματιστήριο: Νέα μεγάλη πτώση 2,24%

admin

“Καμπανάκι” από Goldman: Το ράλι του πετρελαίου αλλάζει τα πάντα σε πληθωρισμού και αγορές

admin

12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα του ΥΠΕΘΟ για στήριξη εισοδημάτων, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και τράπεζες

admin