Image default
Οικονομία

Γέλεν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση

Δεν βλέπει ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, τόνισε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ενώ προειδοποίησε ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ψηφίσει νομοθεσία για τη συνέχιση της λειτουργίας της κυβέρνησης ελλοχεύει τον κίνδυνο να επιβραδύνει την δυναμική της οικονομίας.

«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι η οικονομία κινδυνεύει με ύφεση», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC, σημειώνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός υποχωρεί.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης» συνεχίζει η Γέλεν και προσθέτει «Η δημιουργία … μιας κατάστασης που θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της  δυναμικής είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε ως παράγοντα κινδύνου αυτή την χρονική στιγμή».

Σχολιάζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, μια από τις πιο φιλόδοξες βιομηχανικές εργατικές κινητοποιήσεις των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, εξήγησε ότι είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει και ποιοι επηρεάζονται.

Υπογράμμισε τη δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι «βγαίνουν επίσης κερδισμένοι», δεδομένου ότι ο κλάδος τα πηγαίνει καλά.

Τόνισε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αλλά ψύχεται και «δεν είναι τόσο καυτή όσο ήταν», μαι σημαντική εξέλιξη  δεδομένου του στόχου να μειωθεί ο πληθωρισμός και πάλι στο 2%.

Η Γέλεν, η οποία είχε θητεύσει ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τηνFed έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την αγορά κατοικίας, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμεναν «αρκετά ισχυρές.»

Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τις τιμές της βενζίνης μετά τις πρόσφατες αυξήσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί  ότι οι τιμές θα παραμείνουν προσιτές για τους Αμερικανούς.

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

admin

Ξεκάθαρη τοποθέτηση Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ να αυξήσει άλλη μια φορά τα επιτόκια

fastpath

Σκρέκας: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών -Τα τρία μέτρα της Κυβέρνησης

fastpath

«Γκάζι» στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμότητες με επικουρικές και εφάπαξ

fastpath

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Όλα τα σενάρια, που εξετάζονται

admin

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές του Αυγούστου – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 ως 50.000 ευρώ

admin

Όμιλος Sassoon: Ανακοίνωσε δύο επενδύσεις, συνολικά 20 εκατ. δολαρίων, στην Ελλάδα

admin

Καύσιμα: Σταθερά υψηλές οι τιμές στην αγορά – Σανίδα σωτηρίας οι πιθανές επιδοτήσεις

admin