Σημειώνεται πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως ευρέως αναμενόταν.
Την προσήλωση της Fed στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% αλλά και στη διασφάλιση της «υγείας» της αγοράς εργασίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης της FOMC, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για νέες αυξήσεις αν χρειαστεί.
Σημειώνεται πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως ευρέως αναμενόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο πως αναμένει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους και λιγότερες μειώσεις το επόμενο έτος σε σύγκριση με τον αριθμό που φαινόταν να προβλέπει προηγουμένως.
Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις η Τράπεζα αποφάσισε να πραγματοποιήσει άλλη μία παύση, μετά από εκείνη του Ιουλίου, με τον Πάουελ να επισημαίνει ότι η Fed είναι τώρα «σε θέση να προχωρήσει προσεκτικά» στο να εξετάσει αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα τρέχοντα δεδομένα, πρόσθεσε, τονίζοντας η FOMC είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν κριθεί κατάλληλο. Απαντώντας σε ερώτηση από τους FT δήλωσε πως το γεγονός ότι αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αυτή τη συνάντηση «δεν σημαίνει ότι έχουν φτάσει στη νομισματική πολιτική που επιδιώκουν» συμπληρώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή δεν έχει αποφασίσει αν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα ή όχι, με τον ίδιο τον Τζερόμ Πάουελ να αναζητά «πειστικές αποδείξεις» πως ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο. Σχετικά με την συζήτηση εντός της FOMC ανέφερε πως «δεν ήταν σαν να μαλώναμε» για την ανάγκη για άλλη μια αύξηση ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του έτους. «Οι άνθρωποι απλώς εξέφραζαν τις απόψεις τους. Οι άνθρωποι θέλουν να πείθονται και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπέρασμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
Πληθωρισμός και κατάσταση της οικονομίας
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2%» επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν επίμονες. Υπάρχει «πολύς δρόμος μπροστά» στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, πρόσθεσε, εγείροντας την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονεί ο υψηλός πληθωρισμός. Απαντώντας σε ερώτηση, ωστόσο, ανέφερε πως «είμαστε αρκετά κοντά, πιστεύουμε, στο σημείο που θα χρειαστεί να φτάσουμε».
Όσον αφορά την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως επεκτείνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο φέτος ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν «ιδιαίτερα εύρωστες». Η στέγαση έχει «ανέβει κάπως» αν και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις σταθερές επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Σε σχέση με την αγορά εργασίας, ο Πάουελ υπογράμμισε πως παρατηρούνται σημάδια χαλάρωσης των μισθολογικών αυξήσεων αλλά προειδοποίησε ότι η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά των διαθέσιμων εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης συνεχίζουν να έρχονται σε καλύτερη ισορροπία» στην αγορά εργασίας.
Έκανε λόγο πως «η οικονομία αντιμετωπίζει κόντρα ανέμους από αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Η ήπια προσγείωση
Ο πρόεδρος της Fed έβαλε «φρένο» στην ιδέα ότι μια ομαλή προσγείωση είναι το βασικό σενάριο.
Όταν ρωτήθηκε εάν μια ομαλή προσγείωση είναι μια «βασική προσδοκία», ο Πάουελ απάντησε αμέσως αρνητικά πριν εξηγήσει ότι το σενάριο είναι πράγματι δυνατό. «Όχι, όχι, δεν θα το έκανα. Πάντα πίστευα ότι η ομαλή προσγείωση είναι ένα εύλογο αποτέλεσμα, ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για μια ήπια προσγείωση», είπε. «Είναι επίσης πιθανό το μονοπάτι να έχει στενέψει και να έχει διευρυνθεί», πρόσθεσε.
«Σε τελική ανάλυση, αυτό μπορεί να καθοριστεί από παράγοντες εκτός του ελέγχου μας στο τέλος της ημέρας, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατό», τόνισε ο Πάουελ. «Νομίζω επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σε θέση να κινηθούμε ξανά προσεκτικά. Θα αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και ξέρουμε ότι πρέπει να το κάνουμε και γνωρίζουμε ότι το κοινό εξαρτάται από εμάς να το κάνουμε αυτό».