Image default
Ευρώπη

Σέβινγκ (Deutsche Bank): Η Γερμανία μπορεί να γίνει «ο Ευρωπαίος ασθενής»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ θεωρεί ότι η Γερμανία θα γίνει ο ασθενής της Ευρώπης, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα «διαρθρωτικά ζητήματα» στην οικονομία της.

«Δεν είμαστε ο ασθενής της Ευρώπης», δήλωσε ο Σέβινγκ στην κεντρική ομιλία του στη Σύνοδο Handelsblatt Banken Summit 2023 την Τετάρτη, «αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες που συγκρατούν την οικονομία μας και την εμποδίζουν να αναπτύξει τις μεγάλες δυνατότητές της».

«Θα γίνουμε ο ασθενής αν δεν αντιμετωπίσουμε τώρα αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank δήλωσε ότι το μεγαλύτερο έργο ανήκει στις τράπεζες, των οποίων ο ρόλος αλλάζει στο σημερινό μακροοικονομικό κλίμα.

«Να μην έχουμε αυταπάτες: εξακολουθούμε να υστερούμε έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας, ακόμη και αν η ειδική οικονομική κατάσταση που προκαλείται από τα επιτόκια προς το παρόν κρύβει κάπως το ζήτημα».

Ο Σέβινγκ απαρίθμησε επίσης άλλα ζητήματα που συμβάλλουν στην εικόνα της Γερμανίας ως «ασθενούς», όπως το υψηλό και απρόβλεπτο κόστος ενέργειας, οι αργές συνδέσεις στο διαδίκτυο, τα απαρχαιωμένα σιδηροδρομικά δίκτυα, οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, η υπερβολική γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν η Γερμανία αξίζει αυτό το παρατσούκλι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 1998, καθώς αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις του περιβάλλοντος μετά την επανένωση.

Πολλοί από τους παράγοντες που προκαλούν τη γερμανική οικονομία θεωρούνται παγκόσμιοι αντίθετοι άνεμοι. Προκλήσεις στον τομέα της μεταποίησης, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος να συμβάλλουν στην ύφεση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Γερμανία περιήλθε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδενική σε -0,3%. Έκτοτε αρκετοί θεσμοί έχουν προβλέψει περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της Bundesbank και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με πληροφορίες από CNBC

Σχετικα αρθρα

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin

Στην Ουγγαρία ο Σουηδός πρωθυπουργός ενόψει ψηφοφορίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin