Το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο προβλέπει αρκετές αυξήσεις φόρων και την κατάργηση ορισμένων φορολογικών κινήτρων, με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ρουμανίας, δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη.
Η Ρουμανία εντάσσεται επί του παρόντος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμά της έχει αυξηθεί περισσότερο από τις προβλέψεις. Οι αρχές αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα έχει θετικό αντίκτυπο άνω των 22,9 δισεκατομμυρίων ρουμανικών ρουβλίων (4,6 δισεκατομμύρια ευρώ) κατά τα επόμενα πέντε έτη.
Από το επόμενο έτος, η κυβέρνηση θα εισαγάγει ελάχιστο φόρο επί των πωλήσεων 1% για τις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Θα εισαχθεί επίσης πρόσθετος φόρος για τις τράπεζες σε ποσοστό 1% επί του κύκλου εργασιών τους.
Το κατώτατο όριο για να χαρακτηριστεί κανείς ως πολύ μικρή επιχείρηση θα μειωθεί από 500.000 ευρώ σε 60.000 ευρώ.
Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει δύο φορολογικούς συντελεστές, 1% και 3%, ανάλογα με το εισόδημα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Θα καταργηθούν οι διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής και των κατασκευών και θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη μείωση των δαπανών των ιδρυμάτων και των δημόσιων αρχών.
«Ανάλογα με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτών των δημοσιονομικών μέτρων και την πορεία της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ρουμανίας», θα μπορούσαν να εξεταστούν προσαρμογές αυτών των μέτρων, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Marcel Boloș.
Ο Boloș δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος η Ρουμανία να υπερβεί το έλλειμμα του 5,5% του ΑΕΠ.
Οι προμηθευτές και οι διανομείς ενέργειας έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι εν λόγω αυξήσεις φόρων θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν τα συστήματα ανώτατων τιμών.
Η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για τη διοικητική μεταρρύθμιση, μια διαδικασία που επιτρέπει την ψήφιση του νόμου χωρίς τροπολογίες από το Κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης του USR Cătălin Drulă δήλωσε την πρόθεση του κόμματός του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μετά από συζητήσεις «με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου». Ωστόσο, το PSD και το PNL διαθέτουν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 276 εδρών.
Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης της Ρουμανίας (UDMR), Kelemen Hunor, δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν «πολλοί αυτοσχεδιασμοί» στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων. «Αυτή τη στιγμή, έχω την εντύπωση ότι αυτός ο συνασπισμός δεν έχει ιδέα πού θέλει να πάει.
Ο Dacian Cioloș, ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός, επέκρινε τα δημοσιονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι ο Marcel Ciolacu «δημιουργεί μια σειρά από ψευδαισθήσεις». «Αυτό που κάνει ο ηγέτης του PSD είναι μια στρατηγική ελέγχου των ζημιών για να τον κρατήσει ζωντανό μέχρι τις εκλογές του επόμενου έτους».