Image default
Τοις Μετρητοίς

PREMIA Properties: Αδιανόητη υστέρηση -42,4% σε σχέση με την πραγματική της αξία

Σε πολύ δυσανάλογα νούμερα έχει φτάσει πλέον η αντιπαράθεση της πραγματικής αξίας της  PREMIA Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. (ΠΡΕΜΙΑ)  με τη τιμή της μετοχής που συναλλάσσεται στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η PREMIA Properties   για το πρώτο εξάμηνο του 2023 η  Εσωτερική Λογιστική Αξία Μετοχής (Ν.Α.V./μετοχή) έχει φτάσει πλέον στα 1,68 ευρώ. Σύμφωνα τώρα με το ταμπλό η μετοχική αξία της PREMIA λαμβάνει τιμές στα 1,18 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπεται από το  Ν.Α.V. της  0,50 ευρώ ή ένα ανεπανάληπτο -42,4% (!).

Μιλάμε για μια απίστευτη υποτίμηση μιας άκρως αναπτυξιακής εταιρείας στο real estate και με αρκετά μάλιστα δραστήρια μετοχή από απόψεως συναλλακτικής κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου, την ίδια ώρα που στους επόμενους μήνες ετοιμάζονται να περάσουν την πόρτα της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου άλλες τρεις  Α.Ε.Ε.Α.Π.,  η Noval Property του ομίλου Viohalco, η Trade Estates του ομίλου Fourlis και η Orilina.

Οπωσδήποτε είναι μια «περιέργως» άσχημη εικόνα που αναμένεται όμως με τις νέες εισαγωγές να λειανθεί καταλλήλως καθώς ο κλάδος θα τραβήξει νέες και μεγαλύτερες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Το χάσμα δε ανάμεσα στα καλά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε η Premia και στην αποτύπωση στη τιμή της μετοχής είναι τεράστιο.

Πιθανότατα να οφείλεται στην έλλειψη υπομονής από την  υπάρχουσα κυρίαρχη επενδυτική κοινότητα που θέλει γρήγορη και αλματώδη αύξηση της κερδοφορίας  κάτι που φυσικά δεν υπάρχει  σε καθαυτού   εταιρείες  μακροπρόθεσμης σταδιακής αύξησης της κερδοφορίας όπως είναι αυτές του real estate. Επίσης λάθος είναι και η συγκρισιμότητα με κάποιες άλλες εισηγμένες εταιρείες του εξωτερικού μιας που εδώ μιλάμε για μια   Α.Ε.Ε.Α.Π  που δεν έχει στο χαρτοφυλάκιό της κατοικίες αλλά υψηλής ποιότητας ακίνητα, στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), εμπορικά big boxes, κοινωνικής υποδομής και εξυπηρετούμενων  διαμερισμάτων με πληρότητα 100% και συμβόλαια μίσθωσης πολλών ετών που πολύ δύσκολα θα «ανατραπούν».

Για του λόγου το αληθές η Premia Properties σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2023 έχει μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) τα 7,2 έτη με  μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) στο 7,4%. Νούμερα που θα ζήλευαν ακόμα και μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι στο real estate.

Παράλληλα η λειτουργική κερδοφορία παρουσιάζει αυξητική τάση καθώς το adjusted EBITDA, που δεν περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες, έκλεισε για το πρώτο εξάμηνο του 2023 στο +62%  στα 4,9 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη  περσινή περίοδο ενώ άνοδο κατά +37% παρουσίασε και τα συνολικά έσοδα φτάνοντας στα 9 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επίσης η εταιρεία εντός του πρώτου εξαμήνου έκανε προσθήκες δύο νέων επενδυτικών ακινήτων. Το βιομηχανικό ακίνητο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ και το αυτοτελές κτίριο στην Ξάνθη το οποίο ανακαινίζεται και θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία. Επιπλέον, αποκτήθηκε ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο το οποίο εντάσσεται στο πολύ ισχυρό project που ήδη αναπτύσσεται υπό την αναδοχή κατασκευής της ΕΛΕΜΚΑ του ομίλου Mytilineos και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024. Αναφέρομαι στο συγκρότημα “πράσινων” γραφείων στην Πειραιώς, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και συνολικής επιφανείας 26.500 τ.μ., όπου έχει ήδη σύμβαση μίσθωσης 12ετούς διάρκειας με την ΑΑΔΕ.

Από μόνο του αυτό το project είναι ικανό να ανεβάσει το Ν.Α.V.  της Premia κατά 0,10 με 0,17 ευρώ ανά μετοχή φτάνοντας δηλαδή έως τα 1,85 ευρώ. Πόση δηλαδή υποτίμηση μπορεί να σηκώσει ακόμα η τιμή της μετοχής. Μήπως τα 1,18 ευρώ που βρίσκεται τώρα η μετοχή είναι μια καταπληκτική επενδυτική ευκαιρία;

Στο μεταξύ μεσοπρόθεσμο επενδυτικό λαβράκι μπορεί να βγάλει και μία δήλωση του προέδρου της Premia κ. Ηλία Γεωργιάδη σε γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα σύμφωνα με την οποία δε θεωρεί διόλου απίθανη τη συμμετοχή  των αδελφών Αντετοκούνμπο στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia. Άλλωστε το πρώτο βήμα για μια μεγαλύτερη συνεργασία έχει ήδη πραγματοποιηθεί με τα Ελληνικά Οινοποιεία.

Η συμμετοχή είναι πολύ πιθανόν να γίνει άμεσα ή μέσω μιας ενδεχόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθώς ως γνωστόν το asset της Premia έχει ως στόχο για τα επόμενα δύο χρόνια το 1 δισ. ευρώ. Το σίγουρο είναι βέβαια ότι η τιμή δε θα είναι κάτω από την προηγούμενη αύξηση των 1,44 ευρώ και κυρίως με ένα τέτοιο τεράστιο discount σε σχέση με την πραγματική της αξία. Οπότε;

Διαγραμματικά η μετοχή πλησιάζει τη δεξαμενή των αγοραστών που εκτείνεται λίγο κάτω από τα 1,18 ευρώ. Στατιστικά οι επενδυτικές κινήσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα στο εν λόγω επίπεδο τιμών αφήνουν σημαντικό περιθώριο κέρδους που μπορεί να φτάσει έως και ένα +20%, όπως έγινε στην ανοδική κίνηση του περασμένου Μαΐου – Ιουνίου προς τα 1,41 ευρώ. Ενδιαφέρουσα από διαγραμματικής απόψεως είναι και η προσέγγιση της κάτω πλευράς του μακροπρόθεσμου πλαγιοανοδικού καναλιού “W” όπου πάντα στις τελευταίες 295 μέρες έβγαζε ισχυρούς αγοραστές.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

September 20, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Το κάρμα του Μητσοτάκη και το ντεμαράζ του Γερμανού

admin

Wall Street: Bulls σε πλήρη επίθεση

admin

Πετρέλαιο: Πωλητές πολλοί, αγοραστές λίγοι

admin

Bitcoin: Ροκάρει για τα 44000 δολάρια

admin

Attica Bank: Πρωτόγνωρα δυναμικά πατήματα για τη μελλοντική πορεία της

admin

Optima Bank: Με άριστη διαγραμματική συμπεριφορά

admin

Alpha Bank: Με ανεκπλήρωτο ανοδικό στόχο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αναμονή καθαρότερης διαγραμματικής εικόνας

admin

Εθνική Τράπεζα: Το μετά της επιτυχημένης δημόσιας προσφοράς

admin

Eurobank: Αδυναμία ανοδικής διαφυγής

admin

Τράπεζες: Στο όριο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

admin

Intralot: Τα καλύτερα νέα τα έχει αφήσει για το 2024

admin