Image default
Διεθνή

Η εταιρεία «Neuralink» του Έλον Μασκ έλαβε άδεια να δοκιμάσει εμφύτευμα εγκεφάλου σε ανθρώπους

Το πράσινο φως από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνεργάζεται με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης της εταιρίας νευροτεχνολογίας «Neuralink», έλαβε ο πάμπλουτος ιδρυτής της, Έλον Μασκ.

Αυτό σημαίνει ότι, η εταιρεία ξεκινά τη «στρατολόγηση» ασθενών με παράλυση για να δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή: ένα εμφύτευμα εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η διάρκεια των πρώτων κλινικών δοκιμών θα διαρκέσει έξι χρόνια, ωστόσο, η εταιρεία νευροτεχνολογίας απέφυγε να διευκρινίσει τον αριθμό των εθελοντών που θα λάβουν μέρος στο πείραμα.

Το Reuters επισημαίνει ότι, η εταιρεία του Μασκ «Neuralink» είναι έτοιμη να ξεκινήσει την «Μελέτη Prime», ζητώντας εθελοντές, κατά προτίμηση, με κινητικά προβλήματα, στον εγκέφαλο των οποίων θα τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα με στόχο να κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά τους.

Το εμφύτευμα αυτό στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες.

Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και μερικά λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με αυτόν.

Η εταιρεία «Neuralink» υποστηρίζει ότι μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο, αφού τα καλώδια εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό, όπου ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα.

Την λεπτή αυτή επέμβαση την έχει αναλάβει ένα ρομπότ.

Ο στόχος εμφύτευσης τσιπ στον εγκέφαλο

Στόχος της μελέτης είναι οι εθελοντές ασθενείς να καταφέρουν με την βοήθεια του τσιπ να μπορούν ασύρματα να κουνήσουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν, απλά και μόνο με τη σκέψη τους.

Σε ανακοίνωσή της που ανέβασε στο διαδίκτυο, η εταιρεία του Mασκ εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση των αρμοδίων αμερικανικών αρχών να δώσουν τις «ευλογίες» τους στο πρωτοποριακό του εγχείρημα του:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε λάβει έγκριση από την ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης και το πρώτο νοσοκομειακό μας κέντρο για να ξεκινήσουμε την διαδικασία επιλογής για την πρώτη μας κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Η «Μελέτη PRIME» (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) – μια πρωτοποριακή ερευνητική δοκιμή ιατρικής συσκευής για την πλήρως εμφυτεύσιμη, ασύρματη επαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) – έχει ως στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματός μας (N1) και του χειρουργικού ρομπότ (R1) . Επιπλέον, θέλει να αξιολογήσει την αρχική λειτουργικότητα του υπολογιστή BCI για να μπορέσουν τα άτομα με παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές μόνο με τη σκέψη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το ρομπότ R1 θα χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική τοποθέτηση των εξαιρετικά λεπτών και εύκαμπτων νημάτων του εμφυτεύματος N1 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Μόλις τοποθετηθεί, το εμφύτευμα N1 , που είναι αόρατο, θα καταγράφει και θα μεταδίδει ασύρματα τα εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης. Ο αρχικός στόχος του υπολογιστή μας (BCI) είναι να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους».

We’re excited to announce that recruitment is open for our first-in-human clinical trial!

If you have quadriplegia due to cervical spinal cord injury or amyotrophic lateral sclerosis (ALS), you may qualify. Learn more about our trial by visiting our recent blog post.…

— Neuralink (@neuralink) September 19, 2023

«Η μελέτη PRIME διεξάγεται στο πλαίσιο της εξαίρεσης για ερευνητικές συσκευές (IDE) που χορηγήθηκε από την FDA τον Μάιο του 2023 και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αποστολή μας να δημιουργήσουμε μια γενικευμένη διεπαφή εγκεφάλου για την αποκατάσταση της αυτονομίας σε άτομα με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.Όσοι έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

Ναβάλνι: H σύζυγός και η κόρη του στηρίζουν η μία την άλλη – «Θα το ξεπεράσουμε, σ’ αγαπώ»

admin

Πολωνία: Προσπάθεια επηρεασμού των κινητοποιήσεων των αγροτών από την Ρωσία

admin

Washington Post: Η παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό επέφερε κέρδη 118 εκατ. δολαρίων σε 4 ΜΚΟ

admin

Σουδάν: Στο χείλος της κατάρρευσης η χώρα, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με τον λιμό

admin

Τουρισμός – Ύμνοι της Figaro: Ρεκόρ ξένων επισκεπτών το 2023 στην Ελλάδα παρά τις πυρκαγιές

admin

Εκατοντάδες τρακτέρ συρρέουν προς το κέντρο της Μαδρίτης

admin

Μέτωπο Κολομβίας και Βραζιλίας κατά του Ισραήλ: Διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, λέει και ο Πέτρο

admin

Επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα τη μετατρέψει σε νεκροταφείο, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

admin

Η NASA ψάχνει εθελοντές για να προσομοιώσουν το ταξίδι στον Άρη

admin

Τζούλιαν Ασάνζ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κρίνεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ

admin

Βρετανία: Σορός που βρέθηκε στον Τάμεση ίσως ανήκει στον δράστη της επίθεσης με οξύ στο νότιο Λονδίνο

admin

Πολωνία: Οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας τα σύνορα με την Ουκρανία

admin