Image default
Ευρώπη

Ιταλο-αυστριακή σύγκρουση για τον αποκλεισμό των συνόρων

Η ιταλική κυβέρνηση θα προσφύγει ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ κατά της Αυστρίας για τον αποκλεισμό του περάσματος Μπρένερ στα ιταλοαυστριακά σύνορα, δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Αυστρίας «πράξη βίας και πολιτικής αλαζονείας».

Ο Σαλβίνι έχει καταγγείλει την Αυστρία επειδή εμποδίζει τα ταξίδια των ιταλικών μεταφορέων προς και μέσω του εδάφους της και επειδή ανακοίνωσε πρόσφατα συνοριακούς ελέγχους στα ιταλικά σύνορά της για να εμποδίσει τη διέλευση παράτυπων μεταναστών που φτάνουν κατά κύματα στις ιταλικές ακτές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μετά από τέσσερα χρόνια αδράνειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε επίσημα τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 259 της ΣΛΕΕ, το οποίο δίνει σε ένα κράτος μέλος το δικαίωμα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά ενός κράτους μέλους για παραβίαση του δικαίου της Ευρωενότητας», δήλωσε ο Σαλβίνι, τονίζοντας ότι η δραστηριότητα αυτή είναι γενικά καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τον Σαλβίνι, η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης είναι μια «πράξη βίας και πολιτικής αλαζονείας» που πρέπει να τερματιστεί με μια «ισχυρή αλλά αναγκαία χειρονομία» από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, δεδομένου ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν υπέγραψε την κίνηση της διαδικασίας κατά της Αυστρίας.

«Σε αυτό το σημείο, εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι περιορισμοί εισήχθησαν από την Αυστρία για περιβαλλοντικούς λόγους στα χαρτιά, αλλά το περιβάλλον δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Πρόκειται απλώς για αθέμιτο αυστριακό ανταγωνισμό έναντι των Ιταλών και Γερμανών επιχειρηματιών και μεταφορέων και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου», διευκρίνισε ο υπουργός.

Το πέρασμα Μπρένερ είναι ένας από τους κύριους κόμβους μεταξύ της νότιας και της βόρειας Ευρώπης και ο αποκλεισμός των συνόρων από την Αυστρία έχει εγείρει αντιδράσεις και στην γειτονική Γερμανία. Η τελευταία έχει επίσης τιμωρηθεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις μεταφορές.

«Δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει εις βάρος της Ιταλίας, επιδιώκοντας την υποδοχή και την ενσωμάτωση στη Λαμπεντούζα, ενώ θωρακίζει τα σύνορα του Μπρένερ. Αυτή η κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε αυτή την ντροπή», κατέληξε ο Σαλβίνι.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, ο Σαλβίνι διατυμπανίζει ολοένα και περισσότερο έντονες ευρωσκεπτικιστικές απόψεις σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το εκλογικό σώμα που έχασε στις τελευταίες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022 από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αντιθέτως δέχεται έντονη κριτική για την κακή της επίδοση στο θέμα της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης μετά από περισσότερο από ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας.

«Μέχρι τώρα, ο Σαλβίνι βρίσκεται σε κατάσταση επαναστατημένου εφήβου, κατασκοπεύοντας τη μαμά (Μελόνι). Διαπραγματευόμαστε με την Επιτροπή για τη μετανάστευση και τον προϋπολογισμό. Και αυτός επιτίθεται στη φον ντερ Λάιεν. Τζόρτζια Μελόνι, αγόρασέ του ένα ηλεκτρικό τρένο και μια γέφυρα Lego να ηρεμήσει το πιτσιρίκι», σχολίασε ο επικεφαλής της Δράσης Κάρλο Καλέντα (Renew) στο Χ.

Σχετικα αρθρα

Hall of Shame : Οι απατεώνες της λίστας του Forbes

admin

Η πόλη που έχει περισσότερες κλίνες Airbnb από κατοίκους

admin

Χάπι αδυνατίσματος Pfizer: Τέλος στην δοκιμή του – Είχε υψηλά ποσοστά παρενεργειών

admin

Γερμανία: Επιστροφή στο φρένο χρέους το 2024

admin

Δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει ο γ.γ. του ΕΛΚ

admin

Συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οδηγία Anti-SLAPP

admin

Γαλλία: Οι αξιωματούχοι υποχρεώνονται να αλλάξουν εφαρμογές μηνυμάτων

admin

Στην Ισπανία το νέο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Google

admin

ΗΠΑ: Το πιάτο των McDonald’s που «έχει λόγο» στις προεδρικές εκλογές του 2024

admin

Ryanair: Εντοπίστηκαν ανταλλακτικά κινητήρων με πλαστά έγγραφα

admin

Goldman Sachs: Νωρίτερα από όλους θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Με οδηγό την Κίνα χαράσσουν πορεία οι αναδυόμενες οικονομίες

admin