Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Τι προκάλεσε τη βουτιά στο Χρηματιστήριο

Το χθεσινό -2,24% στο Χρηματιστήριο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ανησυχία. Η πλειονότητα των επαγγελματιών συνήθως δεν πουλάει παρά μόνον όταν ένα γεγονός είναι δεδομένο. Έχοντας λοιπόν αυτά υπόψη να σημειώσουμε πως χθες συμπληρώθηκαν 3 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, οπότε σήμερα ή αύριο η αγορά θα πρέπει δείξει τη δύναμη κάποιων αντιστάσεων. Χρειάζονται βέβαια λόγοι και αιτίες για να υποστηρίξουν την επόμενη ανοδική κίνηση.

Πηγές με γνώση αναφερουν οτι η βουτιά στις συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης προκλήθηκε από πωλήσεις που έγιναν από το εξωτερικό. Πτώση που αποκτά μεγαλύτερη δυναμική μόλις ανοίξει η Αμερική και προστεθούν και αυτές οι εντολές. 

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι έρχονται liquidity events στις τράπεζες. H αποεπένδυση της Eurobank μπαίνει εμπρός αυτή την εβδομάδα και έπεται συνέχεια καθώς είναι σε εξέλιξη και επαφές με funds για να συμμετάσχουν στα placements του ΤΧΣ. 

Η αναμονή χαλάει το κλίμα γιατί αποσύρει από την αγορά δυνητικές εντολές ή, αν προτιμάτε, κατά τη γλώσσα των χρηματιστών χάνονται οι marginal buyers στις τράπεζες. Ταυτόχρονα η αγορά είναι στο +30%, πλησιάζει ο Νοέμβριος, υπάρχουν και τα hedge funds που βλέπουν το κλίμα στο ΧΑ να χαλάει και αποφασίζουν στο εννεάμηνό τους να κλειδώσουν κάποια κέρδη, οπότε η πτώση απλώνεται και παρασύρει και άλλες μετοχές εκτός των τραπεζικών. 

Με την ευκαιρία σημειώστε ότι καθώς κλείνει το 9μηνο, οι διαχειριστές βλέπουν ότι ο Τραπεζικός Δείκτης στην Ελλάδα αποδίδει 42% από την αρχή του έτους και 20% στο εξάμηνο. Για παράδειγμα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ακόμη και μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση (-6,12%) έχει απόδοση 86,76%.

Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον σε δυο τράπεζες παρατηρούν σημαντικές ανακατατάξεις ξένων χαρτοφυλακίων στο μετοχολόγιό τους, η αιτία της πτώσης δεν πρέπει να αναζητηθεί σε μετακινήσεις funds λόγω αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας. 

Προς το παρόν, πάντως, ο κίνδυνος είναι ότι όσο χαλάει το κλίμα και πιέζονται χαμηλότερα οι τραπεζικές μετοχές, το ΤΧΣ είναι πιθανό να υποχρεωθεί να σκεφθεί σε νέα βάση την αποεπένδυση. Δεδομένου ότι τα placements γίνονται πάντα με discount, αν οι τιμές στις τραπεζικές μετοχές “γλιστρήσουν” χαμηλότερα, τα placements θα γίνουν όπως τα συζητάμε σήμερα, ή το χρονοδιάγραμμα υποχρεωτικά αλλάζει;

Σχετικα αρθρα

Fitch: Aναβαθμίζει την Ελλάδα σε «BBB-», Outlook Stable

admin

Alpha Bank: Γιατί συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα 

fastpath

Ντράγκι για Ευρώπη: «Το μοντέλο ανάπτυξής της διαλύθηκε»

admin

Το επενδυτικό σχέδιο της Google για την Ελλάδα

admin

Η Κίνα στους κορυφαίους δανειστές στον κόσμο

admin

Χένρι Κίσινγκερ, ο μάγος της διπλωματίας

admin

Επίκειται νέο κύμα τρομοκρατίας στην Ευρώπη;

admin

Η παγκοσμια οικονομια το 2024 – M.A.EL-ERIAN

admin

Ανεβάζει στροφές το Airbnb και το 2024

admin

4 μεγάλες αβεβαιότητες για LNG και ενέργεια

admin

Ελληνική οικονομία: Προκλήσεις και κίνδυνοι-Τι βλέπουν ΟΟΣΑ και κυβέρνηση

admin

Άλμα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων

admin