Image default
Οικονομία

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 30%

Στο 30% ανέβασε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια κίνηση που αντιστοιχεί σε αύξηση 500 μονάδων βάσης από το 25% προηγουμένως, καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον διψήφιο πληθωρισμό.

Στο 30% ανέβασε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια κίνηση που αντιστοιχεί σε αύξηση 500 μονάδων βάσης από το 25% προηγουμένως, καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον διψήφιο πληθωρισμό.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η τουρκική λίρα υποχώρησε ελαφρώς, στις 27,06 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ακολουθεί έπειτα από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που αποδείχτηκαν επώδυνες για τους Τούρκους πολίτες, καθώς η χώρα επιχειρεί να αντιστρέψει τα πολλά χρόνια εκρηκτικού πληθωρισμού και δραματικά αποδυναμωμένου νομίσματος -αποτέλεσμα που οφείλεται εν μέρει στην επίμονη χαλαρή νομισματική πολιτική της Άγκυρας.

  • Διαβάστε ακόμη: BoE: Τέλος στο σερί 14 αυξήσεων επιτοκίων – Παύση με ώθηση από την επιβράδυνση των τιμών

Η λίρα έχει απωλέσει το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, ενώ έχει υποχωρήσει 78% την τελευταία 5ετία.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 2 ετών, μετά τον διορισμό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιωματούχων που είχαν δεσμευτεί να εφαρμόσουν οικονομικά ορθόδοξες πολιτικές για να αντιστρέψουν την πορεία του πληθωρισμού.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν – ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων που αποκαλεί «την μητέρα όλων των κακών» – αντ’ αυτού υιοθέτησε μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων.

Η Τουρκία μείωνε σταθερά το επιτόκιο, από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινασσόταν σταδιακά, ξεπερνώντας το 80% στα τέλη του 2022 και υποχωρώντας σε λίγο κάτω από 40% τον Ιούνιο.

Αφού τελικά πήρε το μονοπάτι της αύξησης των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο τον στόχο της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα – μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φτάσει το 65% στο τέλος του 2023, έναντι πρόβλεψης για 24,9% πριν από έναν χρόνο.

Σχετικα αρθρα

«Game changer» στη Μέση Ανατολή – Το διακύβευμα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

admin

Παραλίες σε…τάξη: Πώς μπαίνει φρένο στο «bullying» επιτηδείων

admin

Όλγα Κεφαλογιάννη: Έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Σκρέκας: Στόχος το αρνί στο Καλάθι του Πάσχα να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα

admin

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία

admin

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: 4 SOS που πρέπει να προσέξετε

admin

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

admin

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ – Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin