Image default
Οικονομία

BoE: Τέλος στο σερί 14 αυξήσεων επιτοκίων – Παύση με ώθηση από την επιβράδυνση των τιμών

Οι επενδυτές είχαν αυξήσει την Τετάρτη τα στοιχήματα ότι η BoE θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Tέλος στο σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, έβαλε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον κάτω από τις προσδοκίες.

Η BoE αύξανε σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο. Διατήρησε αυτό το επιτόκιο αμετάβλητο τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές είχαν αυξήσει την Τετάρτη τα στοιχήματα ότι η BoE θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Η ετήσια άνοδος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 6,7% από το 6,8% του Ιουλίου, αψηφώντας τη συναινετική πρόβλεψη ότι θα ανέλθει στο 7%, καθώς η χαλάρωση των τιμών των τροφίμων και των καταλυμάτων αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών των καυσίμων στην αντλία. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — μειώθηκε στο 6,2% από 6,9% του Ιουλίου.

Εν αντιθέσει με την περίπτωση της Fed, όπου οι αναλυτές προεξοφλούσαν την παύση σε ποσοστό 99%, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι χρηματαγορές μοιραζόντουσαν περίπου 50-50 σχετικά με το αν η BoE θα σταματούσε ή θα επέλεγε άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, πριν επιστρέψει στο 60-40 υπέρ μιας αύξησης την ώρα πριν από την απόφαση. .

Η BoE βαδίζει σε ένα στενό μονοπάτι μεταξύ της επαναφοράς του πληθωρισμού εντός στόχου και της αποφυγής διολίσθησης σε ύφεση. Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ ορισμένες βρετανικές εταιρείες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα αποτελέσματά τους την Τρίτη.

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Εφορία: Εως 29 Απριλίου η προθεσμία για τη διάσωση ρυθμίσεων

admin

ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α’ τρίμηνο

admin

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η αμφισβήτηση ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: 4ο αίτημα από την Ελλάδα για 2,3 δισ. ευρώ

admin