Image default
Ευρώπη

Toshiba: Τίτλοι τέλους στη χρηματιστηριακή ιστορία 74 ετών

Η Toshiba, μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας, ρίχνει τίτλους τέλους στη χρηματιστηριακή της ιστορία. Ύστερα από 74 χρόνια διαπραγμάτευσης της μετοχή της, αποσύρεται  από το χρηματιστήριο και περνάει στον έλεγχο ιδιωτικών κεφαλαίων.

Όπως ανκοινώθηκε κοινοπραξία υπό τον όμιλο private equity Japan Industrial Partners (JIP) έχει εξαγοράσει το 78,65% των μετοχών. Έχοντας τον έλεγχο ποσοστού άνω των 2/3, έχει το δικαίωμα να ολοκληρώσει την εξαγορά ύψους 14 δισ. δολαρίων και να τη βγάλει από το χρηματιστήριο – κάτι που έχει δηλώσει ότι θα πράξει έως τα τέλη του έτους.

Οι ρίζες της εταιρείας βρίσκονται στο μακρινό 1875, όταν άρχισε να κατασκευάζει εξοπλισμό τηλεγράφων. Στη χρηματιστηριακή αγορά εισήχθη τον Μάιο του 1949 – όταν το Χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε και πάλι καθώς η Ιαπωνία προσπαθούσε να κλείσει τις μεγάλες πληγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό με δραστηριότητες που εκτείνονται από τα ηλεκτρονικά είδη έως και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Επί δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σύμβολο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της καινοτομίας του ιαπωνικού τεχνολογικού κλάδου. Το 1985 η Toshiba έβγαλε στην αγορά αυτό που περιέγραψε ως τον «πρώτο μαζικής παραγωγής φορητό απολογιστή», το γνωστό σε όλους μας laptop.

Τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει παρόλα αυτά σοβαρές προκλήσεις, που είχαν να κάνουν εν πολλοίς με κακοδιαχείριση και ένα μεγάλο σκάνδαλο λογιστικής απάτης. Το 2015 παραδέχθηκε ότι είχε “φουσκώσει” εικονικά τα κέρδη της κατά περισσότερο από 1 δισ. δολάρια σε διάστημα 6 ετών. Πλήρωσε πρόστιμο 7,37 δισ. γεν (47 εκατ. δολαρίων) που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

Δύο χρόνια αργότερα αποκάλυψε τεράστιες ζημιές στις αμερικανικές δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία προέβη στην πώληση του ανθηρού τομέα παραγωγής μικροεπεξεργαστών μνήμης το 2018 – χάνοντας έτσι ένα «διαμάντι» από το  χαρτοφυλάκιό της.

Έκτοτε δέχθηκε πολλές προσφορές εξαγοράς, μεταξύ άλλων και από το βρετανικό fund CVC Capital Partners το 2021. Τις απέρριψε όλες.

- BBC

Σχετικα αρθρα

Hall of Shame : Οι απατεώνες της λίστας του Forbes

admin

Η πόλη που έχει περισσότερες κλίνες Airbnb από κατοίκους

admin

Χάπι αδυνατίσματος Pfizer: Τέλος στην δοκιμή του – Είχε υψηλά ποσοστά παρενεργειών

admin

Γερμανία: Επιστροφή στο φρένο χρέους το 2024

admin

Δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προβλέπει ο γ.γ. του ΕΛΚ

admin

Συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οδηγία Anti-SLAPP

admin

Γαλλία: Οι αξιωματούχοι υποχρεώνονται να αλλάξουν εφαρμογές μηνυμάτων

admin

Στην Ισπανία το νέο κέντρο κυβερνοασφάλειας της Google

admin

ΗΠΑ: Το πιάτο των McDonald’s που «έχει λόγο» στις προεδρικές εκλογές του 2024

admin

Ryanair: Εντοπίστηκαν ανταλλακτικά κινητήρων με πλαστά έγγραφα

admin

Goldman Sachs: Νωρίτερα από όλους θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Με οδηγό την Κίνα χαράσσουν πορεία οι αναδυόμενες οικονομίες

admin