Στο σπάσιμο του φράγματος των 100 δολαρίων το βαρέλι ποντάρουν τα hedge funds, τροφοδοτώντας το ράλι στις τιμές του πετρελαίου που έχει ξεκινήσει από τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν καταγράψει άνοδο που αγγίζει το 30% από τον Ιούνιο, ενώ η τιμή του Brent, του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο, άγγιξε τα 95 δολάρια, σε νέο υψηλό για φέτος.
Τα στοιχεία αυτά, που ισοδυναμούν με περισσότερα από 500 εκατ. βαρέλια ή περίπου πέντε ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, αποτελούν ένα ευρέως ακολουθούμενο υποκατάστατο για τη δραστηριότητα κερδοσκοπικών παικτών όπως τα hedge funds.
H αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ήλθε μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα ότι θα διατηρήσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ισχύ μέχρι το τέλους του έτους, εκτιμά o επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν. «Αυτό ήταν το έναυσμα» λέει χαρακτηριστικά. «Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα».
Η απάντηση του Ριάντ
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή λέγοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να υποχωρήσει εάν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε ότι δεν αποσκοπεί στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου η απόφαση του Ριάντ και της Μόσχας να παραρατείνουν την περικοπή προσφοράς αργού πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ, όπως τόνισε, εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές πετρελαίου σταθερές και να βελτιώσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να στοχεύει σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο τιμών για το αργό.
Η αναλυτές όμως εξηγούν ότι η στάση του πρίγκιπα θα μπορούσε ακόμη να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: οι αυξανόμενες τιμές κινδυνεύουν να περιπλέξουν τις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών και να παρεμποδίσουν την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο.
Οι επενδυτές κρατούν κάποια από τα κεφάλαια τους στο περιθώριο, επιφυλακτικοί, όπως και ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, από τα σημάδια μακροοικονομικής πίεσης στην Κίνα και μια πιθανή περίοδο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη.
Τι βλέπουν οι αναλυτές
Ο Ντούκ Κίνγκ, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην RCMA Asset Management, ο οποίος διαχειρίζεται το Merchant Commodity Fund αξίας 300 εκατ. δολαρίων, εξηγεί στους FT ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι το πετρέλαιο θα ανέβει τόσο πολύ, καθώς η δύναμη στην αγορά οφείλεται στον περιορισμό της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και όχι στην ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση. «Η κίνηση προς τα πάνω δεν είναι μαζικά διαρθρωτική, νομίζω ότι είναι περισσότερο επινοημένη» υποστηρίζει και προσθέτει ότι «πλησιάζουμε το ανώτερο άκρο αυτής της κίνησης κατά την άποψή μου, καθώς αν φτάσουμε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, υποψιάζομαι ότι θα δούμε περισσότερα βαρέλια να διαρρέουν στην αγορά».
Άλλοι επενδυτές χρησιμοποιούσαν την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο οι τιμές να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους. Μέχρι την Παρασκευή, τα κεφάλαια είχαν αγοράσει περίπου 37.000 δικαιώματα αγοράς του WTI, τα οποία δίνουν στους επενδυτές το δικαίωμα να αγοράσουν μια μετοχή ή ένα εμπόρευμα , που λήγουν τον Δεκέμβριο σε τιμή «άσκησης του δικαιώματος» τα 115 δολάρια σύμφωνα με τον Charlie McElligott, στρατηγικό αναλυτή μετοχικών παραγώγων στη Nomura. “Οι θερμές κινήσεις κινδυνεύουν να φέρουν τουριστικούς αγοραστές”, δήλωσε.
Ο Ριάν Φιτσμόρις, επικεφαλής διαπραγματευτής δεικτών στον χρηματιστή Marex, εκτιμά ότι το πετρέλαιο σήμερα μοιάζει με μια «έντονα καθοδηγούμενη από τη δυναμική αγορά», με τις τιμές spot του πετρελαίου να κινούνται σημαντικά πάνω από εκείνες που προορίζονται για παράδοση αργότερα μέσα στο έτος, ένα φαινόμενο της αγοράς που είναι γνωστό στον κλάδο ως backwardation ( οπισθοδρόμηση).
Ενώ τα funds τείνουν να συγκεντρώνουν τις συναλλαγές στον πρώτο μήνα εκτιμά ότι οι παραγωγοί πετρελαίου πωλούν συμβόλαια για μεταγενέστερη παράδοση για να κλειδώσουν υψηλότερες τιμές για τη μελλοντική παραγωγή. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτό το ακραίο σχήμα της καμπύλης».