Image default
Πολιτική

Αυγενάκης: Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προκαταβολές για το ζωϊκό κεφάλαιο στη Θεσσαλία

Την επί πλέον μοριοδότηση για τους πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους αγρότες, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum

«Ως κυβέρνηση, ως πολιτεία και ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ γενναία, πολύ δυναμικά και πολύ άμεσα τα όσα έχουν συμβεί στον θεσσαλικό κάμπο». 

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, «Olympia Forum IV», που διοργανώνεται από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

 Όπως πρόσθεσε, «κινηθήκαμε ταχύτατα και θα είμαστε σε πλήρη δράση τα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες για γρήγορη απογραφή και καταγραφή των ζημιών και φυσικά την εξυπηρέτηση των πλημμυροπαθών».

Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «έχουμε μία μεγάλη καταστροφή, που όμως βήμα – βήμα κινούμαστε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ανταποκριθούμε ταχύτατα, με αποτέλεσμα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να δώσουμε τις προκαταβολές».

Σχετικά με το φυτικό κεφάλαιο ανέφερε ότι «υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά των πληττόμενων στην υποβολή δηλώσεων» και απηύθυνε έκκληση, ώστε να προχωρήσουν στις δηλώσεις.

Ακόμη, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα», με αφορμή, όπως είπε, παρατυπίες και συνέχισε: «Τέτοιες στιγμές δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε, για αυτό και εμείς ως κράτος κάνουμε όλες τις διευκολύνσεις, είμαστε όλοι μας πάνω κατά πάνω, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δεχθούμε παρατυπίες».

Παράλληλα, μίλησε για «αισχροκέρδεια στα οπωροπωλεία και στις λαϊκές αγορές», αφού όπως είπε, «εκσφενδονίστηκαν οι τιμές σε προϊόντα, τα οποία δεν καλλιεργούνται στη Θεσσαλία».

Όσον αφορά τη ψηφιοποίηση, είπε ότι «έχουμε δεσμευτεί, πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο και σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «ο εκτιμητής θα μπορεί να επισκέπτεται τον αγρό, έχοντας μαζί του ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να εντοπίζει σε ποιο ακριβώς σημείο έχει γίνει ζημιά, εάν είναι ασφαλισμένος, να καταγράφει τις ζημιές και αυτομάτως να γνωρίζουν και ο εκτιμητής και ο αγρότης το ύψος τη αποζημίωσης».

«Η ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα» συμπλήρωσε, «είναι πολλαπλώς χρήσιμη και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο διαχείρισης των πόρων».

Σχετικά με την ευφυή γεωργία, είπε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο εξελίσσεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι «είμαστε υπέρμαχοι της ενίσχυσης του επαγγελματία αγρότη και της δημιουργίας τμημάτων επαγγελματιών αγροτών στα επιμελητήρια της χώρας».

Ήδη, όπως πρόσθεσε, «έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με τον πρόεδρο της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων», ενώ αναφερόμενος στα τμήματα επαγγελματιών αγροτών, επεσήμανε ότι «αυτά θα βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γνώσεων, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αγρότη είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση». 

«Όσο εμείς μένουμε πίσω σε αυτό, όσες επιδοτήσεις και να πέσουν στην αγορά είναι βέβαιο», συνέχισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ότι δεν θα αξιοποιηθούν σωστά, για αυτό το λόγο επικεντρωνόμαστε στην γνώση».

 Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι «επικεντρωνόμαστε στην σωστότερη, ασφαλέστερη και με διαφάνεια κατανομή των επιδοτήσεων».

 «Όλα αυτά», όπως επεσήμανε, «συνθέτουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, άρα σημαίνει και προσέλκυση νέων ανθρώπων που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με επαγγελματισμό και όχι απλώς επειδή κληρονόμησαν μία υποχρέωση, να καλλιεργούν δηλαδή τα χωράφια του πατέρα τους».

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και δική μου, πως μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τουλάχιστον 60.000 νέες θέσεις εργασίας ή νέους επαγγελματίες αγρότες».

 «Για αυτό το λόγο», συνέχισε, «η πρώτη απόφαση που πήρα ήταν να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνταν για να μπορέσουμε να δώσουμε το “πράσινο φως” σε όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες της τελευταίας περιόδου, που ήσαν περίπου 2.200, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νέων ανθρώπων που είχαν απευθύνει στο υπουργείο για τα προγράμματα, αλλά δεν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία».

 Όμως, όπως τόνισε, «τους δώσαμε το δικαίωμα να συμμετάσχουν και να πάρουν μία πολύ γενναία πρώτη βοήθεια, που ανέρχεται από 30.000 έως και 40.000 ευρώ και παράλληλα τους δώσαμε και ένα δεύτερο δικαίωμα να συμμετέχουν στα επόμενα πρόγραμμα, το οποία ούτως ή άλλως ανοίγουν επόμενη περίοδο».

Επίσης είπε ότι «θα υπάρξει μία επιπλέον μοριοδότηση για τα προγράμματα που θα κατατεθούν και αφορούν τις περιοχές που έχουν πληγεί είτε από πυρκαγιές, είτε από πλημμύρες».

Επί πλέον μοριοδότηση για τους πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους αγρότες

Την επί πλέον μοριοδότηση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβασή του στο 4ο Olympia Forum.

Ο ΥπΑΑΤ θεωρεί απόλυτα αναγκαία την ψηφιοποίηση και την είσοδο νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου ο ΕΛΓΑ μέσω της ψηφιοποίησης μπορεί και ελέγχει στοιχεία για να δοθούν αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα έχουν πνιγεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί και η ειλικρίνεια των δηλώσεων που καταθέτουν, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί ψευδείς δηλώσεις στη ζωική παραγωγή σε χωριά των Τρικάλων, αλλά και σε πολλούς μελισσοκόμους.

Επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και διευκολύνουμε τους παραγωγούς, τις δηλώσεις των οποίων δεχόμαστε, χωρίς επιβάρυνση εκτιμητικών τελών, ακόμα και χειρόγραφα, αλλά δεν θα δεχθούμε παρατυπίες, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τους συγκεκριμένους παραγωγούς να σταματήσουν αυτή τη συμπεριφορά. «Είναι κλεψιά και απάτη. Ζητούν να πάρουν χρήματα στην πλάτη συναδέλφων τους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι το ίδιο συνέβη και στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας στα οπωροκηπευτικά, τα οποία ανατιμήθηκαν, ενώ στη Θεσσαλία δεν υπάρχει παραγωγή οπωροκηπευτικών που να δικαιολογεί ανατιμήσεις.

Όσον αφορά την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα προχωρήσει κανονικά. Είπε ότι θα υπάρχουν επίπεδα επιλογών και κινδύνων και ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ψηφιοποίησης ώστε ο εκτιμητής να βγάζει επί τόπου, στο χωράφι, μαζί με την εκτίμηση και το ποσό πληρωμής για τις ζημιές που έχει υποστεί ο παραγωγός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών εντός των Επιμελητηρίων της χώρας, επισημαίνοντας ότι με τη συμμετοχή τους στα επιμελητήρια οι επαγγελματίες αγρότες θα αποκτήσουν γνώση που είναι πολυτιμότερη από οποιαδήποτε επιδότηση.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους αγρότες μας και να επιτύχουμε το στόχο για είσοδο στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέων. Θέλουμε επαγγελματίες αγρότες από επιλογή και όχι γιατί έτσι τους έταξε η μοίρα, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία είπε πως, αν πολιτεία και τοπικές κοινωνίες δουλέψουν από κοινού, μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη Ολλανδική εταιρεία με πολυετή εμπειρία στην αποκατάσταση εδαφών μετά από πλημμύρες και πυρκαγιές, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα καταθέσει το πρόπλασμα των προτάσεών της, για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Παπασταύρου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ημέρα ευαισθητοποίησης και μεγάλης ευθύνης

admin

Ντομπρόβσκις – Φραγκογιάννης: Η εμπορική ατζέντα της Ευρώπης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

admin

Σκέρτσος: Εδώ και 10 μήνες έχουμε αλλάξει σελίδα με την Τουρκία

admin

Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό: Πρέπει να υπερβούμε τις κρίσεις τολμώντας γενναίες αλλαγές

admin

Επίθεση Χαρίτση στον Κασσελάκη: « Ήρθε σαν “Μεσσίας” και απαξίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ»

admin

Μητσοτάκης: Ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος, θα ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας

admin

Παπαδημούλης: Θα εκπροσωπήσω τους «11» στο ευρωκοινοβούλιο

admin

Παπαστεργίου: «Η Κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε σύγχρονο ευνομούμενο κράτος»

admin

Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία

admin

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την εξαίρεσή της από την εξεταστική για τα Τέμπη: «Σκανδαλώδης και προκλητική γνωμοδότηση, θα κινηθώ νομικά» 

admin

Σκέρτσος στον ΣΚΑΪ: Εδώ και 10 μήνες έχουμε αλλάξει σελίδα με την Τουρκία

admin

Επιστολική ψήφος: Προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου – Πώς θα ψηφίζουμε από το σπίτι

admin