Image default
Διεθνή

Μπλίνκεν: Το Ιράν δεν επιδεικνύει υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα

Η απόφαση του Ιράν να αφαιρέσει τη διαπίστευση ορισμένων επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, καταδεικνύει πως δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με δυσπιστία την εκπεφρασμένη προθυμία της Τεχεράνης να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι καταδίκασε την απόφαση του Ιράν που αποκλείει το 1/3 της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στη χώρα, εμποδίζοντας την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν ζητήσει νωρίτερα από το Ιράν να συνεργαστεί αμέσως με τον ΔΟΑΕ και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες από την Τεχεράνη τοποθεσίες.

Ένας από τους κύριους στόχους του ΔΟΑΕ είναι να αποτρέψει τη διάδοση πυρηνικών όπλων, επαληθεύοντας ότι τα κράτη τηρούν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν πυρηνική τεχνολογία μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι επιφορτισμένος με την επαλήθευση της συμμόρφωσης του Ιράν με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία προέβλεπε τον περιορισμό του σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν το 2018 οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, κατέρρευσαν πέρυσι και η Ουάσινγκτον αναζητεί νέους τρόπους για να υποχρεώσει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε εμμέσως με το Ιράν, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ακόμη και με τη Ρωσία και την Κίνα, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την εκ νέου συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε να απομακρύνουν επιθεωρητές του ΔΟΑΕ… που είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίσουν ότι το Ιράν είναι συνεπές σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει», συνέχισε. «Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύει ότι το Ιράν ενδιαφέρεται πραγματικά να είναι υπεύθυνος παράγοντας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η αφαίρεση της διαπίστευσης επιθεωρητών είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τεχεράνης, αφού τα κράτη μπορούν να ασκήσουν βέτο σε εμπειρογνώμονες στους οποίους έχει ανατεθεί η επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε χώρα έναντι του ΔΟΑΕ.

--

Ειδήσεις σήμερα

Λάχλαν Μέρντοχ: Ποιος είναι ο πρωτότοκος γιος του Ρούπερτ, που αναλαμβάνει τα ηνία στη μιντιακή αυτοκρατορία του πατέρα του

Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν στον Ρόμπερτ Μενέντεζ από Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης

Κατάθεση «βόμβα» στη δίκη Πισπιρίγκου: «Οι ουσίες στο αίμα της Τζωρτζίνας οφείλονται σε ιατρογενείς χειρισμούς» είπε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης

Σχετικα αρθρα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Κατάρ καλεί τη διεθνή κοινότητα «να δράσει γρήγορα» για το τέλος της βίας στη Γάζα

admin

Έρευνα: Οι Millennials θέλουν μισό εκατομμύριο δολάρια ετησίως για να είναι ευτυχισμένοι

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ – Όστιν: Η προστασία των αμάχων στη Γάζα, προϋπόθεση για τη νίκη επί της Χαμάς

admin

Ο Πάπας κάνει έκκληση προς τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

admin

Κίνα: Το πιθανότερο είναι να μην αφορά νέα πανδημία η πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά, λέει ο καθηγητής Παρασκευής

admin

Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Στον «πάγο» οι συζητήσεις Ισραήλ – Χαμάς – Η Μοσάντ αποσύρει τους διαπραγματευτές

admin

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καλεί αύριο τους ψηφοφόρους να του δώσουν «πράσινο φως» για εισβολή στη Γουιάνα

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πέντε από τους ομήρους σκοτώθηκαν στη Γάζα

admin

Πέθανε η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, η πρώτη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

admin

Γάζα: 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι – Μεταξύ αυτών στρατιώτες και γυναίκες

admin

Ισραήλ: Οι Ισραηλινοί πολίτες δείχνουν να τάσσονται υπέρ της επανέναρξης των επιχειρήσεων στη Γάζα

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ισραήλ γνώριζε έναν χρόνο νωρίτερα πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση άνευ προηγουμένου

admin