Image default
Ευρώπη

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χρησιμοποίησε υπερασπίστηκε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα με τα επιτόκια που είναι τώρα στο 4%.

«Ο πληθωρισμός απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική δύναμη των πολιτών», δήλωσε ο Σολτς σε προεκλογική εκδήλωση στη Νυρεμβέργη το Σάββατο. «Γι’ αυτό είναι σωστό που η κεντρική τράπεζα κινείται έντονα εναντίον του».

«Φίλοι μου, στη Δυτική Γερμανία κατασκευάστηκαν 700.000 διαμερίσματα το 1972. Ξέρετε ποιο ήταν το επιτόκιο τότε; 9.5%!», είπε υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΕΚΤ.

Ο καγκελάριος, ο οποίος ήταν κάποτε υπουργός Οικονομικών υπό την προκάτοχό του, Άνγκελα Μέρκελ, συνέχισε να κάνει μαθήματα οικονομικής ιστορίας.

«Ρωτήστε τους γονείς σας, ή αν βρίσκεται εδώ κάποιος ηλικιωμένος: Με τι επιτόκια χτίζατε τα σπίτια σας;”

Το ακροατήριο του Σολτς, που αποτελούνταν από περίπου 200 ακροατές, παρέμεινε σιωπηλό και η καγκελάριος έδωσε την απάντηση στην ίδια του την ερώτηση: «Επειδή θα ακούσετε, τα χρήματα εξοικονομούνταν τότε. Τα επιτόκια δεν είναι το πρόβλημα».

Ο πραγματικός λόγος για την τρέχουσα κρίση στη γερμανική στεγαστική αγορά είναι η λανθασμένη υπόθεση ότι ο αριθμός των πλουσίων στη Γερμανία είναι «πολύ μεγάλος», υποστήριξε ο Σολτς.

Οι γερμανικές τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή. Αυτή είναι η πιο απότομη πτώση από το 2000. Πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν την πτώση της στέγασης στην εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και στην αβεβαιότητα σχετικά με τους νέους ενεργειακούς κανονισμούς της κυβέρνησης.

- -

Σχετικα αρθρα

«Γραφεία Καρδιάς»: Την ημέρα γραφείο, το βράδυ χώρος ύπνου για άστεγους

admin

Έχασα τη δουλειά μου από ένα chatbot. Η AI ίσως έρχεται και για τη δική σου

admin

Grant Thornton: Αναλύοντας τις πρόσφατες τάσεις στον χώρο των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων 

admin

Κίνα: Στον δρόμο για να γίνει τεχνολογική υπερδύναμη

admin

Ένας νέος πόλεμος για το πετρέλαιο 

admin

Κίνα : Ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου 100 εκατομμυρίων τόνων

admin

Το χρήμα αγοράζει την ευτυχία: Να ποια είναι τιμή της

admin

ΟΟΣΑ: Επεκτείνονται διεθνώς τα μέτρα για την επιβάρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

admin

Ο δισεκατομμυριούχος Μάνγκερ ζούσε στο ίδιο σπίτι για 70 χρόνια: Γιατί τα χλιδάτα σπίτια κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους

admin

Goldman Sachs: Το διαζύγιο με την Apple και ο θάνατος της τράπεζας για τις μάζες

admin

Γιατί η Ε.Ε. «σκοτώνει» την ευρωπαϊκή βιομηχανία

admin

Hall of Shame : Οι απατεώνες της λίστας του Forbes

admin