Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

«Το να δοκιμάζεις έως ότου καταρρεύσει η οικονομία δεν είναι λογικός τρόπος διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε τώρα στη διατήρηση της πολιτικής παρά στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας της Ευρωζώνης, δήλωσε ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε ομιλία που έκανε στο Παρίσι προειδοποίησε ότι, μετά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4% αυτό τον μήνα για να μειωθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ θα πρέπει πλέον να σταθμίζει τον κίνδυνο μίας υπερβολικής αντίδρασης με εκείνον μίας μικρότερης.

Διαχειρίσιμη μία ανεπαρκής αντίδραση

Όπως διευκρίνισε, το μειονέκτημα μίας ανεπαρκούς αντίδρασης της νομισματικής πολιτικής είναι «διαχειρίσιμο» καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθήσουν να αποκλίνουν μεσοπρόθεσμα από τον στόχο του 2%. Αν, όμως, πρόσθεσε, υπάρξει υπερβολική αντίδραση, τότε μπορεί να χρειαζόταν μία απότομη αναστροφή της πολιτικής, δηλαδή απότομες μειώσεις επιτοκίων, καθώς η οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση και ο πληθωρισμός θα μειωνόταν πολύ.

«Το να δοκιμάζεις έως ότου καταρρεύσει η οικονομία δεν είναι λογικός τρόπος διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε τώρα στη διατήρηση της πολιτικής παρά στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων – πιο σημαντικό είναι η διάρκεια παρά το επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2%

Οι δηλώσει του Βιλερουά δείχνουν την ξεκάθαρη προτίμησή του να μη συνεχισθούν άλλο οι αυξήσεις επιτοκίων, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους συναδέλφους του στην ΕΚΤ που κρατούν πιο σκληρή στάση. Οπως του Γερμανού, Γιόαχιμ Νάγκελ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς να λεχθεί ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί.

Ο Βιλερουά τόνισε  ότι η ΕΚΤ πιστεύει όλο και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει στο 2% το 2025. «Αν μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο με μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας, αυτό θα ήταν μία πολύ καλύτερη πορεία», είπε.

Τόνισε, πάντως, τον κίνδυνο να χαλαρώσει πολύ γρήγορα η πολιτική, καλώντας την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου και την επίπτωσή του στις πληθωριστικές προσδοκίες και τους μισθούς.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε, εξ άλλου, σήμερα ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο μπορεί να δικαιολογεί να μην υπάρξει νέα αύξηση τον Οκτώβριο.

Σχετικα αρθρα

Χωρίς ταξί λόγω φορολογικού – Ποιες μέρες σηκώνουν χειρόφρενο

admin

Παράθυρο ευκαιρίας για κόκκινους δανειολήπτες

admin

Καλάθι των Χριστουγέννων: Πότε κάνει πρεμιέρα – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

admin

Κόλλιας (OEE): Η Ελλάδα κινείται, μέσω επενδύσεων, προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

admin

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο 10μηνο – «Άλμα» και στον οδικό τουρισμό

admin

Απογείωση του ελληνικού τουρισμού στο δεκάμηνο του 2023

admin

Μητσοτάκης: «Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνηση με 15 οικονομικούς κολοσσούς για χρηματοδότηση έργων σχετικά με το κλίμα

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ την εβδομάδα 4 με 8 Δεκεμβρίου

admin

Κόλλιας (ΟΕΕ): Η Ελλάδα κινείται μέσω επενδύσεων προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές για το «πράσινο» τιμολόγιο από 1/1/2024 – Πιο φθηνή η ΔΕΗ

admin

Αγορά: Τα Χριστούγεννα έφτασαν στα καταστήματα της Αθήνας

admin