Image default
Τοις Μετρητοίς

Το φως της επενδυτικής βαθμίδας και οι στυλοβάτες

Το φως της επενδυτικής βαθμίδας και οι στυλοβάτες

Μάλλον τα χάσαμε από το άπλετο φως που μας έριξε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS και προσεχώς από τους οίκους S&P και Fitch.

Στραβωθήκαμε!

Από το τρέκλισμα πήραμε την κάτω βόλτα, παρασύροντας μαζί μας ό,τι το θετικό ερχόταν από πίσω και συμβάδιζε μαζί μας. Από την ύπαρξη μιας σταθερής φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης, από την έντονη αναπτυξιακή πορεία της χώρας κόντρα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, από τα πολύ καλά θεμελιώδη στοιχεία που βγαίνουν από “στυλοβάτες” εισηγμένους ομίλους, έως και τον RRF αυτοπροσώπως.

Μέχρι και τον “χαμογελαστό” Ερντογάν πήραμε αγκαζέ στην προσπάθειά μας να μπορέσουμε να σταθεροποιηθούμε και να δούμε τι γίνεται μπροστά μας.

Τον θυμάστε πόσο αυστηρός ήταν; Τώρα μαλάκωσε.

Σε αυτή την έντονη και “αναπάντεχη” καθοδική κίνηση ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει περάσει κάτω από το σημαντικό πεδίο στήριξης των 1.210 με 1.200 μονάδων, ανοίγοντας πιθανότατα τον δρόμο για τις 1.175 μονάδες. Βέβαια, η καθοδική διάσπαση του ορίου των 1.200 μονάδων θα χρειαστεί ένα φίλτρο επιβεβαίωσης και στις επόμενες συνεδριάσεις. Η συνολική πτώση που έχει πραγματοποιηθεί από τα υψηλά του Ιουλίου στις 1.351,68 μονάδες έχει φτάσει πλέον στο -12,5%, προσεγγίζοντας ήδη την ποσοστιαία καθοδική κίνηση που είχε αποτυπώσει ο δείκτης τον περασμένο Μάρτιο από τις 1.140 μονάδες στις 998 και τον Σεπτέμβριο του 2022 από τις 902 στις 783 μονάδες. Προσοχή όμως, γιατί μετά τις τότε διορθωτικές κινήσεις ο Γενικός Δείκτης τού έδωσε και κατάλαβε.

Στη μεν πρώτη περίπτωση του Μαρτίου ο δείκτης έδωσε στη συνέχεια ένα πολύ κερδοφόρο ανοδικό +36%, ενώ στη δεύτερη του Σεπτεμβρίου ο δείκτης πρόσφερε σε αυτούς που αγόρασαν στα χαμηλά ένα άκρως εντυπωσιακό +45%. Αλήθεια, σε αυτή την πτωτική κίνηση, που είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί έως τις 1.175 με 1.150 μονάδες, πού θα μπορούσε να οδηγηθεί στην επόμενη ανοδική κυματική κίνηση ο Γενικός Δείκτης;


Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση τριών από τους προαναφερόμενους ως “στυλοβάτες” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα ξεκινήσουμε από τον ΟΠΑΠ, που στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών φαίνεται να μην έχει προς το παρόν τις απαραίτητες ανοδικές δυνάμεις για να μπει με αξιώσεις μέσα στη ζώνη των 16,60 με 17,00, ώστε να τη διαλύσει ανοδικά κινούμενος προς τα 18,50 ευρώ. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα το πτωτικό momentum της αγοράς έχει δώσει την ευκαιρία για πιθανές νέες τοποθετήσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης των 15,50 με 15 ευρώ.

Να υπενθυμίσω ότι ο ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα, με τα καθαρά κέρδη να παρουσιάζονται αυξημένα κατά 34,2%, στα 224,4 εκατ. ευρώ, από 167,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης, στις 9 Νοεμβρίου θα δώσει και προσωρινό μέρισμα 1 ευρώ ή 6,35% απόδοση σε σχέση με την τιμή της μετοχής στα 15,74 ευρώ, το οποίο θα αποκοπεί στις 2 Νοεμβρίου.

Mytilineos (ΜΥΤΙΛ)… Εδώ, για αυτόν τον όμιλο, από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε. Είναι σωστή μηχανή παραγωγής θετικών νέων. Τα δύο πιο φρέσκα νέα είναι, πρώτον, η στρατηγικής σημασίας εξαγορά της Imerys Βωξίτες, που διασφαλίζει τον μακροχρόνιο εφοδιασμό του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, της μοναδικής καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας, πρωτόχυτου αλουμινίου και σπάνιων γαιών στην Ε.Ε. όπως του γαλλίου, και, δεύτερον, η συμμετοχή του ομίλου στο έργο-μαμούθ “Eastern Green Link 1” της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, μήκους 190 χιλιομέτρων και αξίας 2,8 δισ. ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσο για τα θεμελιώδη στοιχεία, έχοντας στις αποσκευές μας το ιστορικό ρεκόρ του κύκλου εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2023 στα 2,516 δισ. ευρώ (+17%), αλλά και της καθαρής κερδοφορίας στα 268 εκατ. ευρώ (+61%), θα προτιμήσουμε να ταξιδέψουμε χρονικά στις 26 Οκτωβρίου, όπου θα μάθουμε τα οικονομικά μεγέθη για το εννεάμηνο του 2023.

Διαγραμματικά, η μετοχή φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να πραγματοποιεί από τα μέσα Ιουλίου, που διέσπασε τα 34 ευρώ, μια πλάγια μεσοπρόθεσμη σταθεροποιητική κίνηση προετοιμασίας για το επόμενο στάδιο, που θα φέρει την τιμή της μετοχής άνω του επιπέδου των 42 ευρώ. Σημείο-κλειδί η καταστρατήγηση των 38 ευρώ με σημαντικό όγκο συναλλαγών.

Εντυπωσιακός είναι φέτος και ο όμιλος Titan Cement International (TITC), καθώς στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε εκρηκτική αύξηση κατά +77% στο EBITDA, φτάνοντας στα 241,2 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να υπερδιπλασιάζονται στα 110,9 εκατ. ευρώ, από τα 45,2 εκατ. ευρώ που είχε πέρυσι την ίδια περίοδο. Ο όμιλος έχει καταγράψει μέχρι τώρα δύο πολύ ισχυρά τρίμηνα, με τις ενοποιημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεπερνούν τα 1,22 δισ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές και για το υπόλοιπο του έτους, με αυξημένο όγκο παραγγελιών έργων προς εκτέλεση, ενισχυμένα επίπεδα τιμών που αντισταθμίζουν τα αυξημένα κόστη και περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων, χάρη στην ολοκλήρωση περισσότερων επενδυτικών έργων.

Στη διαγραμματική ανάλυση, η μετοχή παρουσιάζεται να διορθώνει με υπερβολική γωνία κλίσης μέσα στον flag σχηματισμό που έχει δημιουργηθεί μετά την καταγραφή των υψηλών 1.300 ημερών στα 19,44 ευρώ. Εδώ τιμές μέσα στο εύρος των 16,50 με 16,00 ευρώ θα αποδειχθούν ως μεσοπρόθεσμη ευκαιρία τοποθετήσεων.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

September 25, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Οι κορυφαίοι σε απόδοση για το 2023

admin

Το κάρμα του Μητσοτάκη και το ντεμαράζ του Γερμανού

admin

Wall Street: Bulls σε πλήρη επίθεση

admin

Πετρέλαιο: Πωλητές πολλοί, αγοραστές λίγοι

admin

Bitcoin: Ροκάρει για τα 44000 δολάρια

admin

Attica Bank: Πρωτόγνωρα δυναμικά πατήματα για τη μελλοντική πορεία της

admin

Optima Bank: Με άριστη διαγραμματική συμπεριφορά

admin

Alpha Bank: Με ανεκπλήρωτο ανοδικό στόχο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αναμονή καθαρότερης διαγραμματικής εικόνας

admin

Εθνική Τράπεζα: Το μετά της επιτυχημένης δημόσιας προσφοράς

admin

Eurobank: Αδυναμία ανοδικής διαφυγής

admin

Τράπεζες: Στο όριο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

admin