Image default
Επιχειρήσεις Πρώτο Θέμα

ΔΕΗ: Η απόβαση στα Βαλκάνια,τα κερδη 1,2 δισ.€ και ο “Γερμανός” της ενέργειας…

Μία κυριολεκτικά άλλη εταιρεία βλέπουν μέρα με την ημέρα τόσο οι επενδυτές όσο και οι πελάτες της ιστορικής ΔΕΗ. Η εταιρεία που για δεκαετίες ολόκληρες είχε συνδεθεί με το κακό ελληνικό δημόσιο και την διαφθορά έχει πια πλήρως αλλάξει πρόσωπο και έχει μετατραπεί σε μία σύγχρονη εταιρεία με ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης και συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία. 

Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της εταιρείας μέχρι το 2027 θα ξεπεράσουν το πρωτοφανές ύψος των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αιχμές του δόρατος θα είναι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ να πρωτοστατήσει στην χώρα μας στην παγκόσμια στροφή προς την πράσινη ενέργεια αλλά και η απόκτηση  της αλυσίδας Κωτσόβολος που εάν τελικά ευοδωθεί είναι προφανές ότι θα αποτελέσει τον… “Γερμανό” της ενέργειας… Όπως είναι αναμενόμενο η ΔΕΗ κοιτάει και άλλες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να την ισχυροποιήσουν στο δίκτυο λιανικής με αρκετές γνωστές φίρμες να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. 

Εξαιρετικά θα είναι επίσης και τα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση 2023 με ΕΒΙΤDΑ που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δις ευρώ.

Πέρα από την εξαγορά της Enel που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει ανοίξει τις κεραίες της  και στην Βουλγαρία και οι πιθανότητες να δούμε μία εντυπωσιακή κίνηση το 2024 είναι ουκ ολίγες…

Στον-δείκτη-msci-standard-προστέθηκε-εκτάκτως-η-ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Enel Romania γίνεται  έναντι τιμήματος ύψους 1,26 δισ. ευρώ ενώ η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται στο 1,9 δις. ευρώ μαζί με τις δανειακές υποχρεώσεις της Enel Romania που αναλαμβάνει η ΔΕΗ. Με την εξαγορά η ΔΕΗ εισέρχεται σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων και επιτυγχάνει σημαντική μεγέθυνση των μεγεθών της καθώς: 

– Αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ δικτύου διανομής.

– Διπλασιάζει την ισχύ της σε ΑΠΕ

– Αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες.

Πιο αναλυτικά η ΔΕΗ με την εξαγορά του 100% της Enel Romania την οποία ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Στάσσης γνωρίζει καλά από τη θητεία του στην θυγατρική της ιταλικής Enel, εξαγοράζει:

1. Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της Ρουμανίας. Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ, που διανέμει περίπου 16 TWh.

2. Σημαντικά έργα ΑΠΕ: – 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW, – 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων  περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

3. Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών σε εμπορία – προμήθεια: Τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh. Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Νέα προϊόντα

Μία επανάσταση όμως έχει συμβεί στην εταιρεία και στο τομέα των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή. Η παλιά ΔΕΗ που είχαμε συνηθίσει να επισκεπτόμαστε μόνο για την πληρωμή ενός λογαριασμού ή την εγκατάσταση μιας καινούργιας παροχής μετατρέπεται μέρα με την ημέρα σε ένα σούπερ μάρκετ ενέργειας ενώ δημιουργεί νέα καταστήματα εξαιρετικής αισθητικής που δεν θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν. 

Οι επισκέπτες των νέων καταστημάτων θα βρουν όλα τα νέα προϊόντα ενέργειας της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα το myHome 4All, το νέο οικιακό κυμαινόμενο πρόγραμμα της ΔΕΗ που δίνει την δυνατότητα σε νέους και υφιστάμενους πελάτες να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ενώ τους ανταμείβει σε περίπτωση εξοικονόμησης.

Οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν τα δύο νέα ανταγωνιστικά κυμαινόμενα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παρουσίασε η ΔΕΗ, με την επιλογή του προϊόντος να γίνεται για πρώτη φορά με βάση την πραγματική κατανάλωση της επιχείρησης και όχι τον τύπο μετρητή, προσφέροντας παράλληλα εξειδικευμένη εξυπηρέτηση αλλά και πρόγραμμα επιβράβευσης για την επιχείρηση. Το ΔΕΗ myBusiness 4All απευθύνεται σε επιχειρήσεις με κατανάλωση έως 10 MWh τον χρόνο, ενώ το ΔΕΗ myBusiness 4All+ σε επιχειρήσεις με κατανάλωση μεγαλύτερη από 10 MWh τον χρόνο.

Ακόμη, μπορούν να συναντήσουν τον myEnergy Coach, για εξατομικευμένες προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, και να ενεργοποιήσουν νέες υπηρεσίες, όπως το e-SelfMetering, με την οποία  αποκτούν τον έλεγχο του λογαριασμού τους καθώς καταχωρούν οι ίδιοι  την πραγματική κατανάλωσή τους. Επιπλέον, μπορούν να ενεργοποιήσουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως το GreenPass, που εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνεται, τόση παράγεται και δεσμεύεται από Ανανεώσιμες Πηγές και το FixIt, την πρόσθετη υπηρεσία άμεσης τεχνικής βοήθειας στο σπίτι.

Στα νέα καταστήματα ΔΕΗ, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν και για όλες τις λύσεις ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά στο σπίτι και αντλίες θερμότητας.

Αποκλειστικές προσφορές

Στον ειδικό χώρο τεχνολογίας στα νέα καταστήματα, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν έξυπνες συσκευές και λύσεις smart living για να αυτοματοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα ζωής τους στο σπίτι.

Ειδικά για τους πελάτες των νέων καταστημάτων, η ΔΕΗ προσφέρει 50% έκπτωση σε προϊόντα smart living, όπως έξυπνες κάμερες, έξυπνες λάμπες, σκούπες ρομπότ και ηλεκτρικά scooter. Η έκπτωση ισχύει μόνο για αγορές στα νέα καταστήματα και μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων ανά κατάστημα.

Σχετικα αρθρα

Ομιλος ΟΤΕ: Θετικές επιδόσεις και ανάπτυξη στους περισσότερους κλάδους δραστηριότητας (pic)

admin

Φραγκογιάννης- Ντομπρόβσκις: Αυτά είναι τα εργαλεία της ΕΕ για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές για το «πράσινο» τιμολόγιο από 1/1/2024 – Πιο φθηνή η ΔΕΗ

admin

Οι αδυναμίες των αγορών και η πιθανή αμερικανική ύφεση: Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2024

admin

ΚΕΠΕ: Οι επενδύσεις μπορούν να «απογειώσουν» την ελληνική οικονομία

admin

Κτήμα Αλφα: Μετά το κρασί, «φλερτ» με νερό και αναψυκτικά

admin

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ δρομολογεί η Attica Group

admin

Αρρυθμίες στα δημόσια έργα και διαβουλεύσεις για τις μεγάλες συμβάσεις

admin

Πότε θα ανακάμψει η κατανάλωση – Οι προσδοκίες μέχρι το καλοκαίρι

admin

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη κατά 25% η κίνηση σε ζαχαροπλαστεία και χριστουγεννιάτικα είδη

admin

Σαρίτα Βαρούχ: Η Ελλάδα αποτελεί για την Uber μια αγορά με σημαντική προοπτική

admin

Η κλιματική αλλαγή και οι επιδόσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου στους χυμούς

admin