Image default
NATIONAL BANK

Ξεπέρασαν το €1,4 δισ. οι προσφορές για το Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας – Αντλεί €500 εκατ. με επιτόκιο 8%

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης του νέου Tier 2 ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, τέσσερα περίπου χρόνια μετά από την τελευταία αντίστοιχη έκδοση το 2019. Η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ.

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8% από 8,375% που ήταν το αρχικό, ενώ ο τίτλος έχει διάρκεια 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5,25 ετών και αναμένεται να αξιολογηθεί με “Ba3” από τη Moody’s.

Την έκδοση και τα σχετικά investor calls έχουν αναλάβει να “τρέξουν” οι Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα αλλά και τον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια (DBRS), τη διπλή αναβάθμιση της χώρας από τη Moody’s και κυρίως η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τις Fitch και Moody’s, με την τελευταία να βαθμολογεί πλέον τις καταθέσεις της ΕΤΕ με investment grade.

Όπως επισήμανε ο οίκος, η αναβάθμιση αυτή λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ΕΤΕ έχει τους ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες στην αγορά, παρέχοντάς την υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης ζημιών μεταξύ των εγχώριων τραπεζών. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από τα αποτελέσματα των stress test της EBA, με την Εθνική να πετυχαίνει το υψηλότερο CET1 στο 21,6% στο βασικό σενάριο και στο 14,5% στο δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του 2025.

Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της συστημικής τράπεζες στις αγορές φέτος και γίνεται στο πλαίσιο της κάλυψης των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, MREL. Πάντως έχει καλύψει τον στόχο MREL για τον Ιανουάριο του 2024 (22,5% έναντι απαίτησης 22,7%), ενώ ο στόχος του 2025 για τον δείκτη ΜREL είναι 27%.  Έπειτα από τη σημερινή έκδοση ο δείκτης MREL θα διαμορφωθεί στο 23,57%.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκδοσης στους επενδυτές, ο νέος τίτλος θα μπορούσε να συμβάλει κατά 110 μονάδες βάσης στο συνολικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και να αυξήσει τα αποθέματα του CET1 στις 500 μ.β.

Όπως είχε αναφέρει στους αναλυτές ο κ. Χρίστος Χριστοδούλου (CFO), η τράπεζα λειτουργεί proactively και έτσι θα εξέταζε την ευκαιρία για νέα έξοδο στις αγορές στο β’ εξάμηνο, ενώ οι συνθήκες θα “όριζαν” εάν ο νέος τίτλος θα ήταν senior ή Tier 2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης CET1 της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,3% το β’ τρίμηνο έχοντας προσθέσει 160 μ.β. από την αρχή του έτους, με τον δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 18,4%.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή η επενδυτική διάθεση των ΜμΕ – Έντονο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα χρηματοδότησης 400 εκατ. για ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και ενδυνάμωσης των γυναικών

admin

Νέα εταιρική ταυτότητα για την Εθνική Τράπεζα

admin

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% – Πάνω από 2,4 δισ. οι προσφορές

admin

Prodea: Μεταβίβαση 22 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα έναντι €110,5 εκατ.

admin

ΕΤΕ: Κατέβασε – προσωρινά – ταχύτητα ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΕΤΕ: Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 – Οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ.

admin

Εθνική Τράπεζα: Στο 18,39% το ποσοστό του ΤΧΣ, στο 5,06% εκείνο της Capital Group Companies

admin

Π. Μυλωνάς: Η επιτυχής διάθεση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ λειτουργεί προσθετικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος

admin

Ποιοι είναι οι 10 ξένοι επενδυτές που μπήκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας

admin

Πάνω από 8 δισ. ευρώ “σήκωσε” το ΤΧΣ για την Εθνική – Στα €5,30 η τιμή διάθεσης

admin

Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στη ΔΕΘ με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και το ESG

admin