Image default
Ευρώπη

Ολλανδία: Στο μικροσκόπιο οι τιμές βασικών προϊόντων

Η Ολλανδία σκοπεύει να ξεκινήσει έρευνα για το πώς θα επιλυθούν οι διαφορές στις τιμές των ειδών παντοπωλείου σε όλο το μπλοκ, επικαλούμενη την ανάγκη να διασφαλιστεί μια «δίκαιη αγορά», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η απερχόμενη υπουργός Οικονομίας Micky Adriaansens (VVD/Renew).

Η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κερδίζοντας την υποστήριξη των ομολόγων της στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, Pierre-Yves Dermagne (PS/S&D) και Franz Fayot (LSAP/S&D).

«Θα υπάρχουν πάντα ορισμένες διαφορές στις τιμές, αλλά θέλετε μια δίκαιη αγορά», εξήγησε η Adriaansens σε συνέντευξή της στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

«Στην Ευρώπη έχουμε μια μεγάλη ενιαία αγορά, από την οποία θέλουμε κάθε είδους οφέλη. Αλλά στη συνέχεια αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε.

Η Adriaansens επισήμανε τις τιμές των ειδών παντοπωλείου στη Γερμανία, όπου οι τιμές αγοράς για τους λιανοπωλητές είναι χαμηλότερες από ό,τι και στα τρία μέλη της Μπενελούξ, δίνοντας στη χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μειώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

Αν και συγκρατήθηκε από το να απαιτήσει μια σταθερή τιμή αγοράς σε ολόκληρη την ΕΕ, η απερχόμενη υπουργός πρότεινε ότι οι κανονισμοί της ΕΕ σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων και τα πρότυπα προϊόντων θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να παρέχουν πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλα τα κράτη μέλη.

«Αυτές [οι ετικέτες και τα πρότυπα] διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα, και αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν διαφορές στο πού μπορείτε να αγοράσετε τα προϊόντα σας», δήλωσε.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών (HFCE), ένας δείκτης για τη σχετική τιμή των ειδών παντοπωλείου σε μια δεδομένη χώρα, είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ και στις τρεις χώρες της Μπενελούξ.

Το 2022, ο δείκτης επιπέδου τιμών για την τελική δαπάνη των νοικοκυριών στο Βέλγιο και την Ολλανδία ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 14,8% και 16,7%, αντίστοιχα, με το Λουξεμβούργο να λειτουργεί ως πρωτοπόρος της τριάδας με δείκτη επιπέδου τιμών 36,8% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι Ολλανδοί αναμένουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικα αρθρα

«Γραφεία Καρδιάς»: Την ημέρα γραφείο, το βράδυ χώρος ύπνου για άστεγους

admin

Έχασα τη δουλειά μου από ένα chatbot. Η AI ίσως έρχεται και για τη δική σου

admin

Grant Thornton: Αναλύοντας τις πρόσφατες τάσεις στον χώρο των Εξαγορών & Συγχωνεύσεων 

admin

Κίνα: Στον δρόμο για να γίνει τεχνολογική υπερδύναμη

admin

Ένας νέος πόλεμος για το πετρέλαιο 

admin

Κίνα : Ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου 100 εκατομμυρίων τόνων

admin

Το χρήμα αγοράζει την ευτυχία: Να ποια είναι τιμή της

admin

ΟΟΣΑ: Επεκτείνονται διεθνώς τα μέτρα για την επιβάρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων

admin

Ο δισεκατομμυριούχος Μάνγκερ ζούσε στο ίδιο σπίτι για 70 χρόνια: Γιατί τα χλιδάτα σπίτια κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους

admin

Goldman Sachs: Το διαζύγιο με την Apple και ο θάνατος της τράπεζας για τις μάζες

admin

Γιατί η Ε.Ε. «σκοτώνει» την ευρωπαϊκή βιομηχανία

admin

Hall of Shame : Οι απατεώνες της λίστας του Forbes

admin