Image default
Οικονομία

Ο Μακρόν σπρώχνει την Ευρώπη σε ένα πόλεμο 900 δισ. δολ. με την Κίνα

Η καινούργια, πιο αυστηρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα διαμορφώνεται από τις ανησυχίες της Γαλλίας πως οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνουν έχουν ξεκινήσει να αποτελούν μία σημαντική απειλή για τις βασικές βιομηχανίες. 

Η καινούργια, πιο αυστηρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα διαμορφώνεται από τις ανησυχίες της Γαλλίας πως οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν ξεκινήσει να αποτελούν μία σημαντική απειλή για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Όπως αναφέρει το -, επικαλούμενο αξιωματούχους, η γαλλική κυβέρνηση παίζει μεγάλο ρόλο στην αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μάλιστα, αναφέρουν το φιάσκο της ηλιακής βιομηχανίας πριν από μία δεκαετία, όταν οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα «διέλυσαν» την ευρωπαϊκή παραγωγή. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσε να πληγεί με τον ίδιο τρόπο και έτσι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα: Είτε επιβεβαιώνει τη δύναμή της, είτε υποτάσσεται στην Κίνα.

Η πρόθεση δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση Ευρώπης – Κίνας, αξίας 900 δισ. δολαρίων, σε μία μετωπική σύγκρουση, όπως αυτή του Πεκίνου με την Αμερική, αλλά να δημιουργηθεί ένα ισότιμο πεδίο δράσης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ του κόσμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει οι ευρωπαίοι εταίροι να δουν την Ευρώπη ως μία εξισορροπητική δύναμη ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις. Αυτό θα επέτρεπε στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες να καλλιεργήσουν εμπορικές σχέσεις με διαφορετικούς συμμάχους, όπως η Ινδία. Ωστόσο, η πιο σκληρή στάση της Ευρώπης έχει προκαλέσει εκνευρισμό, ακόμα και σε αξιωματούχους στο Παρίσι που είναι ανήσυχοι σχετικά με τι θα σημαίνει να γίνουν πράξη τα γαλλικά σχέδια.

  • Διαβάστε ακόμα: Μπέρμποκ: Η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από την Κίνα

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης He Lifeng, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία και απογοήτευση» μετά την απόφαση του Ευρωπαίου Επίτροπου Εμπορίου, Valdis Dombrovskis, σχετικά με την απόφαση της ΕΕ για να ξεκινήσει έρευνα για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει εδώ και καιρό την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών οικονομικών στόχων, με σκοπό να προσφέρει τα εργαλεία για να προστατευτούν οι βιομηχανίες που «κατρακυλούν» και την αυξημένη κρατική υποστήριξη σε τομείς κλειδιά. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της Γαλλίας έχουν αντιμετωπίσει την αντίσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που φοβάται πως τα αντίποινα θα μπορούσαν να βλάψουν τις εξαγωγές της, ενώ τα μικρότερα κράτη ανησυχούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα ξεκινήσουν εταιρείες κολοσσοί.

Σχετικα αρθρα

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Τροχάδην για αιτήσεις από σήμερα με σειρά προτεραιότητας

fastpath

OTE: Αλμα 42% στα κέρδη ανα μετοχή – Ανοδος 36,8% στα καθαρά κέρδη – Μέρισμα 0,71 ευρώ +23%

admin

Fed: Ανησυχία για τυχόν πρόωρες περικοπές επιτοκίων

admin

Σε χαμηλό 10ετίας η ζήτηση για φυσικό αέριο – Βουτιά στις τιμές στην Ευρώπη

admin

Δυο προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου στην Ελλάδα

admin

Στην Ελλάδα το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ

admin

Logistics: Η έλλειψη σύγχρονου προϊόντος συντηρεί τα μισθώματα – Ποια είναι η τάση

admin

Tα Airbnb στην Αθήνα προσεγγίζουν τα κρεβάτια των ξενοδοχείων

admin

Στα 313 τρισ. δολ. εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος – Νέο ιστορικό ρεκόρ

admin

Έτοιμη το 2026 η νέα «στέγη» του ΤΕΕ με «σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ – Τα γραφεία και οι ενοικιαστές

fastpath

Χατζηδάκης για POS: Δεν συζητάμε καμία παράταση, θέλουμε η πρόοδος να συνεχιστεί

fastpath

Πρακτικά Fed: Επιφυλάξεις σχετικά με τη γρήγορη μείωση των επιτοκίων – Να μην σταματήσει η πρόοδος κατά του πληθωρισμού

fastpath