Image default
BLOOMBERG

Ο Jamie Dimon της JPMorgan προειδοποιεί: Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για επιτόκια 7%

Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο που βλέπει τα επιτόκια της Fed να αγγίζουν το 7% σε συνδυασμό με στασιμοπληθωρισμό, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon σε συνέντευξή του στους Times of India.

«Ο Warren Buffett λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν φύγει η παλίρροια. Αυτή θα είναι η παλίρροια που θα φύγει», επισήμανε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής τράπεζας.

Ο Dimon, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι ήταν η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Όπως αναφέρει το -, τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με την μέση εκτίμηση ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, μετά από αυξήσεις επιτοκίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες που ανέβασαν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,5% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αν και οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μειώσεις από το επόμενο έτος.

Εάν το βασικό επιτόκιο ανέβαινε στο 7%, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ήδη, οι οικονομολόγοι δίνουν ποσοστό για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60% — και αυτό είναι πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη του - Economics για ύφεση φέτος.

H αύξηση του επιτοκίου στο 7% θα κατέστρεφε επίσης την πρόσφατη αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να εξασφαλίσουν μια ήπια “προσγείωση” της οικονομίας με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό στο 3,8%.

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε μερικούς ανθρώπους, αλλά κανείς δεν είχε βγάλει το 5% από τη σφαίρα των δυνατοτήτων», είπε ο Dimon. «Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%».

Η Fed άφησε αμετάβλητο το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις έδειξαν ότι 12 από τους 19 αξιωματούχους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας αύξησης φέτος. Ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν πάνω από το 6%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα εισερχόμενα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη:

Jamie Dimon (JPMorgan): Τεράστιο λάθος να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα ανθίσει με τόσους πολλούς κινδύνους

Λαγκάρντ: Αν τα επιτόκιά μας διατηρηθούν εκεί που βρίσκονται θα μειώσουν τον πληθωρισμό

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να πούμε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει τελειώσει

Σχετικα αρθρα

MacKenzie Scott: Η πρώην κυρία Μπέζος μοιράζει δισεκατομμύρια μέχρι να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο!

admin

Rolex, Patek Philippe, Οmega: Το πάρτι στα ρολόγια πολυτελείας τελείωσε

admin

Zoltan Teszari: Ο απομονωμένος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών με βλέψεις να επεκταθεί στην Ευρώπη

admin

Apple: Αποχωρεί ο άνθρωπος πίσω από την οθόνη αφής και άλλων ευρεσιτεχνιών

admin

Αυξημένος κίνδυνος η Ευρώπη να «ξεμείνει» από καφέ το 2024

admin

EKT: Oι traders στοιχηματίζουν μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, στο 2,5%

admin

Goldman Sachs: Πούλησε ιαπωνικό ξενοδοχείο στην Blackstone για $54 εκατ.

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Σαουδική Αραβία: Οι περικοπές του OPEC μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο

admin

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Πουλάει μετοχές της Meta, μετά την ανάκαμψη κατά 172% μέσα στο 2023

admin

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη

admin

Spotify: Περικόπτει το 17% των εργαζομένων – Τρίτος κύκλος απολύσεων

admin