Image default
Ευρώπη

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

Η δανειοδοτική ικανότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί από 100 έως 125 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο νέος πρόεδρός της Ατζάι Μπάνγκα .

«Οι νέες συνεισφορές που προτείνονται από τις πλούσιες χώρες, σε συνδυασμό με αλλαγές στον ισολογισμό του ιδρύματος, θα αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα της Τράπεζας κατά 100 έως 125 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάνγκα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Council on Foreign Relations, στην Ουάσιγκρτον

«Αυτές οι συνεισφορές θα γίνονται εκτός του συνήθους πλαισίου της συμμετοχής της τράπεζας και των τακτικών συνεισφορών των χωρών στο ταμείο International Development Association, που προορίζεται για τις φτωχότερες χώρες, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας.

Αυτά τα κεφάλαια θα περιλαμβάνουν 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και πρόσθετες συνεισφορές που αναμένονται από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η δανειοδοτική ικανότητα θα αυξηθεί επίσης χάρη στα μέτρα που εφαρμόζονται για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο ισολογισμός της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του δείκτη χρέους που αποφασίστηκε τον Απρίλιο, η οποία θα επέτρεπε τη λήψη νέων δανείων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 10 χρόνια, τόνισε ο Ατζάι Μπάνγκα.

Η Τράπεζα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τους πόρους της, ιδίως με την παροχή περισσότερων δανειακών εγγυήσεων, με τη χορήγηση δανείων έναντι επιστρεπτέων κεφαλαίων που έχουν ενεχυριαστεί αλλά δεν έχουν καταβληθεί και με την έκδοση ειδικών ομολόγων που μπορούν να χρησιμεύσουν ως υβριδικό κεφάλαιο.

Ο Ατζάι Μπάνγκα είπε ότι αναμένει από τους μετόχους της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ετήσια συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές τον Οκτώβριο, να εγκρίνουν επισήμως τη νέα αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία επεκτείνει τον ρόλο της στον αγώνα για το κλίμα, κατά των πανδημιών ή της επισιτιστικής ανασφάλειας, με στόχο τη μείωση της παγκόσμιας  φτώχειας.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος διευκρίνισε πάντως πώς δεν έχει κάνει ακόμη συζητήσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα για γενική αύξηση κεφαλαίου και τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας.

Η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία απέκτησαν μεγαλύτερα μερίδια στην Τράπεζα σε μια αύξηση κεφαλαίου το 2018 και πιθανότατα θα ήθελαν να έχουν περισσότερο λόγο σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, πρόσθεσε ο Μπάνγκα.

Σχετικα αρθρα

Η γερμανική εμμονή για λιτότητα κάνει «μπάχαλο» την Ευρώπη

admin

Αυτόματα ταμεία: Γιατί αμφισβητείται η χρησιμότητά τους

admin

Γερμανία: Συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

admin

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να τορπιλίσει την COP28

admin

Τσάρλι Μάνγκερ: «Πολύ προσεκτικός» -ίσως και λίγο τσιγγούνης-για να μην γίνει δισεκατομμυριούχος

admin

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Γερμανία της κρίσης;

admin

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Wagenknecht και Díaz ταράζουν την αριστερή πολιτική σε Γερμανία και Ισπανία

admin