Image default
Ευρώπη

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

Ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Πολωνίας, Przemysław Czarnek, επιθυμεί το ίδρυμα εθνικής μνήμης της χώρας να διερευνήσει εάν υπάρχει βάση για την έκδοση στην Πολωνία ενός Ουκρανού ναζί – ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής με χειροκροτήματα κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy στο καναδικό κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή.

Ο 98χρονος Yaroslav Hunka, ένας Ουκρανός που υπηρέτησε σε ναζιστική μονάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταχειροκροτήθηκε στο καναδικό κοινοβούλιο, αφού ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Anthony Rota, τον αποκάλεσε «Ουκρανό ήρωα, Καναδό ήρωα» και τον ευχαρίστησε «για όλες τις υπηρεσίες του».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα σκανδαλώδη γεγονότα στο καναδικό κοινοβούλιο και τιμώντας ένα μέλος του εγκληματικού ναζιστικού σχηματισμού SS Galizien παρουσία του προέδρου Zelensky, έχω ήδη λάβει μέτρα για την πιθανή έκδοση αυτού του ανθρώπου στην Πολωνία», έγραψε ο Czarnek στο Χ.

Επισύναψε επιστολή με αίτημα προς τον επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN), Karol Nawrocki, να «διερευνήσει επειγόντως σε έγγραφα εάν ο Yaroslav Hunka καταζητείται για εγκλήματα κατά του πολωνικού έθνους και των Πολωνών εβραϊκής καταγωγής», προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες για τέτοια εγκλήματα δικαιολογούν το αίτημα προς τον Καναδά για την έκδοσή του.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Hunka υπηρέτησε στην 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων των Waffen-SS, γνωστή και ως Μεραρχία της Γαλικίας, μια εθελοντική μονάδα που περιελάμβανε κυρίως Ουκρανούς υπό ναζιστική διοίκηση.

Τη Δευτέρα, ο Rota απολογήθηκε για την πρόσκληση του Hunka στην ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Παρασκευής, εκφράζοντας ιδιαίτερα τη «βαθύτατη συγγνώμη» του προς τις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο και δηλώνοντας ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη» για τις πράξεις του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC.

Σε απάντηση της δήλωσης του Rota, η καναδική εβραϊκή ομάδα CIJA δήλωσε ότι εκτιμά τη συγγνώμη και τόνισε ότι ο κατάλληλος έλεγχος είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι τέτοια απαράδεκτα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν.

Ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau χαρακτήρισε το περιστατικό «εξαιρετικά ενοχλητικό», επέμεινε ότι ο ομιλητής αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό.

«Αλλά αυτό είναι κάτι που προκαλεί βαθιά ντροπή στο κοινοβούλιο του Καναδά και κατ’ επέκταση σε όλους τους Καναδούς», πρόσθεσε.

 

Σχετικα αρθρα

Η γερμανική εμμονή για λιτότητα κάνει «μπάχαλο» την Ευρώπη

admin

Αυτόματα ταμεία: Γιατί αμφισβητείται η χρησιμότητά τους

admin

Γερμανία: Συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

admin

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να τορπιλίσει την COP28

admin

Τσάρλι Μάνγκερ: «Πολύ προσεκτικός» -ίσως και λίγο τσιγγούνης-για να μην γίνει δισεκατομμυριούχος

admin

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Γερμανία της κρίσης;

admin

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Wagenknecht και Díaz ταράζουν την αριστερή πολιτική σε Γερμανία και Ισπανία

admin