Η Βουλγαρία δεν θα παίξει σκληρό πόλεμο με την Αυστρία και την Ολλανδία, οι οποίες εμποδίζουν την ένταξή της στη Σένγκεν, αλλά θα προσπαθήσει με ήπια διπλωματία και πολιτική πίεση στις Βρυξέλλες να ξεπεράσει το βέτο, δήλωσαν αρκετές πηγές στη Σόφια στη Euractiv.
Η βουλγαρική κυβέρνηση ελπίζει ότι αν η Ολλανδία μπορέσει να πειστεί ότι η Βουλγαρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, η Αυστρία ίσως να υποχωρήσει. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, είναι απίθανο αν οι Ολλανδοί σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές τον Οκτώβριο και πιθανό αν η δεξιά πτέρυγα του τωρινού πρωθυπουργού της Ολλανδίας πειστεί για τη δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα.
«Τους τελευταίους μήνες, η Βουλγαρία εφάρμοσε αρκετές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει για χρόνια. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε στη Euractiv η Nadezhda Yordanova, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν ευρωβουλευτής του PP-DB, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Βουλγαρία έχει απειλήσει να προσφύγει κατά της Αυστρίας στο Δικαστήριο της ΕΕ εάν της αρνηθεί εκ νέου την είσοδο στον χώρο Σένγκεν και πρόσφατα μπλόκαρε τη συμμετοχή της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Βουλγαρίας θα επικεντρωθούν στο να πείσει τους εταίρους της.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του προέδρου Rumen Radev κατέστησε τη Σένγκεν κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά η επικείμενη πολιτική κρίση έκανε αδύνατη την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.
Ο πρόεδρος Radev δήλωσε αρχικά ότι η Βουλγαρία θα έπαιζε σκληρό παιχνίδι με τη Χάγη και τη Βιέννη, αλλά η θέση αυτή γρήγορα αμβλύνθηκε. Η νέα κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αρνήθηκε επίσης να υιοθετήσει σκληρή στάση για την ανατροπή του βέτο.
Σε ερώτηση της Euractiv σχετικά με το ποια διπλωματικά βήματα θα γίνουν για να πεισθεί η Αυστρία να άρει το βέτο της στη Σένγκεν, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η διμερής συνεργασία με την Αυστρία βασίζεται στα συμπεράσματα του σχεδίου δράσης των δύο χωρών κατά της παράνομης μετανάστευσης σε επίπεδο υπουργείων Εσωτερικών».
«Η Επιτροπή και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο», αναφέρει η θέση.
Από τις αρχές του 2023, η Βουλγαρία έχει αποτρέψει περισσότερες από 131.000 απόπειρες μεταναστών να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα της ΕΕ. Η συνοριακή αστυνομία αναφέρει ότι αυτές οι απόπειρες είναι 49% περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το κύριο επιχείρημα της Βουλγαρίας είναι ότι αν καταργηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία.
Ο Kiril Petkov, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και πρώην πρωθυπουργός, λέει ότι ο πρόσφατα εγκριθείς νόμος κατά της διαφθοράς είναι «το κλειδί της Βουλγαρίας για τη Σένγκεν και την πραγματική καταπολέμηση της διαφθοράς».
«Στη Βουλγαρία κατανοούμε ότι πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εφαρμόζουμε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και καταπολεμούμε αποτελεσματικά τη διαφθορά, διότι η διαφθορά είναι ένας κίνδυνος που τελικά απειλεί την ασφάλεια όλων μας. Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά και να ενεργούμε ρεαλιστικά», δήλωσε η Yordanova.
«Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα για τη Βουλγαρία είναι αν το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα μπορέσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα. Μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο με αλλαγές στο σύνταγμα. Στις 7 Δεκεμβρίου, το τελευταίο τρένο θα αναχωρήσει για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Σένγκεν», δήλωσε η Vesela Cherneva, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Μια νέα απόρριψη της υποψηφιότητας της Βουλγαρίας για ένταξη στη Σένγκεν θα μπορούσε να έχει σοβαρές εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις. Όχι μόνο τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα έχαναν πιθανότατα την τρέχουσα ισχυρή υποστήριξή τους μεταξύ των ψηφοφόρων, αλλά θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την αρνητική εκστρατεία κατά της ΕΕ από το φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.