Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας πρόκειται να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού και τα συνδικάτα, τα οποία θεωρούν μια τέτοια κίνηση αναποτελεσματική.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser δήλωσε ότι σχεδιάζει να επαναφέρει τους αμφιλεγόμενους συνοριακούς ελέγχους τις επόμενες ημέρες.
«Προς το παρόν, ετοιμάζουμε και στατικούς συνοριακούς ελέγχους. Πρόκειται για την προσθήκη παραπάνω ελέγχων», είχε δηλώσει η Faeser στο Deutschlandfunk την Τρίτη. «Πρέπει να δούμε αν αυτό θα βοηθήσει», είπε.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση αξιολογεί το ενδεχόμενο ελέγχων στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, ως απάντηση στην αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση. Σύμφωνα με το Politico, θα ανακοινώσει επίσημα τους νέους συνοριακούς ελέγχους την Τετάρτη.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους τους εταίρους της στον συνασπισμό, το φιλελεύθερο FDP και τους Πράσινους.
«Οι στάσιμοι συνοριακοί έλεγχοι δεν αποτελούν πειστική απάντηση», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η Britta Haßelmann, συν-επικεφαλής των Πρασίνων στην Μπούντεσταγκ.
Ομοίως, ο επικεφαλής του FDP στην Μπούντεσταγκ, Christian Dürr, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων και της αστυνομίας επέκριναν επίσης τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών.
Η ένωση των Γερμανών αστυνομικών τάχθηκε επίσης κατά του μέτρου, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά του στην αποκάλυψη δικτύων λαθρεμπορίου.
«Είμαστε κατά των σταθερών σταθερών συνοριακών ελέγχων, διότι δεν είναι αποτελεσματικοί για το έργο της αστυνομίας», δήλωσε την Τρίτη στην Rheinische Post η Erika Schöne-Krause, αντιπρόεδρος του συνδικάτου. Αναφερόμενη σε αυτούς ως περιττή επιβάρυνση του προσωπικού, την οποία οι λαθρέμποροι απλώς θα παρακάμπτουν, είπε ότι οι τυχαίοι έλεγχοι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί.
«Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των μεταναστών μέσω αυτού», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο σε επίπεδο ΕΕ.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντιτίθενται επίσης σθεναρά στην κίνηση αυτή, φοβούμενοι ότι η εισαγωγή συνοριακών ελέγχων θα διαταράξει το εμπόριο.
Οι όποιοι έλεγχοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευαισθησία απέναντι στο διασυνοριακό εμπόριο και τις επιχειρήσεις, υποστήριξαν η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ομοσπονδιακή Ένωση Μεταφορών και Logistics (DSLV).
Τα κλειστά σύνορα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τεράστια οικονομική ζημία στη Γερμανία», δήλωσε ο Marcel Fratzscher, οικονομολόγος και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), αναφέροντας ως αρνητικό παράδειγμα το Brexit.
Το ζήτημα των συνοριακών ελέγχων θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη, καθώς αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν θεσπίσει νέους εσωτερικούς ελέγχους.
Η Αυστρία ανακοίνωσε ελέγχους στα ιταλικά σύνορα στα μέσα Σεπτεμβρίου και η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμά της στα σύνορά της με τη Σλοβακία.