Image default
BLOOMBERG

Evergrande: Υπό αστυνομική επιτήρηση τέθηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας

O Χούι Κα Γιαν ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της προβληματικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group, τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το -.

O Χούι συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία νωρίτερα αυτό το μήνα και παρακολουθείται σε συγκεκριμένη τοποθεσία, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Δεν είναι σαφές γιατί τέθηκε υπό επιτήρηση, ανέφερε το -, προσθέτοντας ότι δεν είναι επίσημη κράτηση ή σύλληψη και δεν σημαίνει ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ωστόσο, δεν μπορεί να φύγει από την τοποθεσία που βρίσκεται, να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει με άλλους χωρίς έγκριση, βάσει του νόμου περί ποινικής δικονομίας της Κίνας.

Τα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας πρέπει να παραδοθούν στην αστυνομία σε αυτή την περίπτωση, αλλά η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, σύμφωνα με το νόμο.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το σίριαλ της πιο υπερχρεωμένης εταιρείας ακινήτων στον κόσμο έχει εισέλθει σε νέα φάση, στην οποία εμπλέκεται πλέον και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αφού οι αρχές συνέλαβαν νωρίτερα αυτό το μήνα μέλη του προσωπικού στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας και δύο πρώην στελέχη της εταιρείας.

Ερωτήματα σχετικά με την τύχη της Evergrande έχουν προκύψει μετά από τις αποτυχίες του σχεδίου αναδιάρθρωσής της τις τελευταίες ημέρες, που προκάλεσε αναταραχή τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αύξηση του κινδύνου ρευστοποίησης της.

Για τον Χούι, ο οποίος είχε τον έλεγχο μίας από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο όταν οι μετοχές της Evergrande βρίσκονταν στο ζενίθ τους το 2017, η εξέλιξη αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στην κατρακύλα που βιώνει.

Το πιο μεγάλο θύμα

Κάποτε θεωρούταν ένας από τους επιχειρηματίες με τις περισσότερες πολιτικές διασυνδέσεις στην Κίνα, με φιλοδοξίες δραστηριοποίησης σε τομείς από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το ποδόσφαιρο, ενώ πλέον έχει εξελιχθεί στο πιο μεγάλο θύμα της καταστολής της υπερβολικής μόχλευσης και της κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Η Evergrande βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας κρίσης ακινήτων που έχει πλήξει την κινεζική οικονομία και έχει κατακρημνίσει την εμπιστοσύνη στην αγορά κατοικίας.

Την Παρασκευή, η εταιρεία ακύρωσε τις βασικές συναντήσεις των πιστωτών της και πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους της.

Έκτοτε, έχει αποκαλύψει ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για την έκδοση νέων ομολόγων – βασικό συστατικό της αναδιάρθρωσης του χρέους της – ενώ ο βραχίονάς της στην ηπειρωτικής Κίνα απέτυχε να αποπληρώσει ένα τοπικό ομόλογο.

Οι μετοχές της Evergrande υποχωρούσαν κατά 7,6% στα 0,365 δολάρια Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη. Οι τιμές των ομολόγων της εταιρείας σε δολάριο παραμένουν σε δραματικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 5 σεντς.

Ο δείκτης - Intelligence των κινεζικών μετοχών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων υποχώρησε κατά 2,9%, οδεύοντας προς το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Το κλίμα μεταξύ των αγοραστών κατοικιών παραμένει εύθραυστο ενόψει μιας κομβικής σημασίας περιόδου πωλήσεων, που θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνωσης που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας

Γιος ενός υλοτόμου που μεγάλωσε στη φτώχεια, ο Χούι εξέλιξε την Evergrande στη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, χρησιμοποιώντας μόχλευση για να αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης και να τσακίζει τον ανταγωνισμό, προτού ανοιχτεί σε άλλους κλάδους που κυμαίνονταν από το εμφιαλωμένο νερό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ήταν κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, αλλά είδε την καθαρή αξία της περιουσίας του να κατακρημνίζεται, καθώς κατέρρεε η αυτοκρατορία του.

Η περιουσία του Χούι αξίζει τώρα περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με τον - Billionaires Index. Η Evergrande έχει υποχρεώσεις 2,39 τρισεκατομμυρίων γιουάν (327 δισ. δολαρίων).

Ο 64χρονος είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Το 2008, εξελέγη στην Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού, ένα σώμα-ελίτ που αποτελείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα μεγαλύτερα ονόματα των επιχειρήσεων. Αργότερα εξασφάλισε άλλες δύο πενταετείς θητείες.

Τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο το 2021, όταν η Evergrande θεωρήθηκε επίσημα κακοπληρωτής και οι αρχές στην έδρα της, την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, την οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους του κράτους.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση της Evergrande στη “δική της κακή διαχείριση” και την “αλόγιστη επέκτασή” της, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει προτρέψει τον Χούι να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη:

«Ίχνη» του μεγιστάνα της Evergrande στο αρχοντικό των $112 εκατ. με την πλούσια ιστορία

CVC: Σκέψεις για πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου αλυσίδας νοσοκομείων στην Ινδία

Ξαβιέ Νιελ: Ο Γάλλος μεγιστάνας επενδύει €200 εκατ. στην τεχνητή νοημοσύνη

Σχετικα αρθρα

MacKenzie Scott: Η πρώην κυρία Μπέζος μοιράζει δισεκατομμύρια μέχρι να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο!

admin

Rolex, Patek Philippe, Οmega: Το πάρτι στα ρολόγια πολυτελείας τελείωσε

admin

Zoltan Teszari: Ο απομονωμένος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών με βλέψεις να επεκταθεί στην Ευρώπη

admin

Apple: Αποχωρεί ο άνθρωπος πίσω από την οθόνη αφής και άλλων ευρεσιτεχνιών

admin

Αυξημένος κίνδυνος η Ευρώπη να «ξεμείνει» από καφέ το 2024

admin

EKT: Oι traders στοιχηματίζουν μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, στο 2,5%

admin

Goldman Sachs: Πούλησε ιαπωνικό ξενοδοχείο στην Blackstone για $54 εκατ.

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Σαουδική Αραβία: Οι περικοπές του OPEC μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο

admin

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Πουλάει μετοχές της Meta, μετά την ανάκαμψη κατά 172% μέσα στο 2023

admin

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για πληθωρισμό: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη

admin

Spotify: Περικόπτει το 17% των εργαζομένων – Τρίτος κύκλος απολύσεων

admin