Image default
Επιχειρήσεις

Ιntrakat: To turnaround στόρι στις κατασκευές και η επιστροφή στην κερδοφορία

Έτοιμος για το επόμενο βήμα που είναι η εξαγορά της Άκτωρ, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, επισημαίνοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα εξαμήνου επιτρέπουν στην κατασκευαστική την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της με την ενσωμάτωση της ιστορικής τεχνικής εταιρείας.

H εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 18 εκατ. ευρώ από αντίστοιχες ζημιές πέρσι και έσοδα 149 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 45%.

Ο νέος όμιλος θα έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο που προσεγγίζει τα 5 δισ., αρκετό για να επικεντρωθεί η εταιρεία στην ανάπτυξη στην ελληνική αγορά και στην Ρουμανία, ενώ όπως αναφέρθηκε θα μπορεί να στραφεί επιλεκτικά και σε νέες αγορές έπειτα από 2 έως 3 χρόνια που θα είναι το ίδιο ασφαλείς όσο είναι σήμερα η Ελλάδα και η γειτονική χώρα.

Μόνο το χαρτοφυλάκιο της Intrakat έχει εκτιναχθεί στα 2,1 δισ., συνυπολογίζοντας και τις προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον τελευταίο 1 χρόνο στο ύψος των συμβάσεων έχουν προστεθεί έργα ύψους 1 δις. ευρώ ενώ μόνο το α΄ εξάμηνο υπογράφτηκαν συμβάσεις  915 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης στους αναλυτές, ο κ. Εξάρχου δήλωσε χθες πως  στόχος είναι η δημιουργία  μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και έφερε το παράδειγμα της Ιntrakat. «Ότι πετύχαμε με την Intrakat θα το επαναλάβουμε με την Άκτωρ ώστε να την επαναφέρουμε στο δρόμο που ήταν παλιά».

Στο ερώτημα μάλιστα των αναλυτών αν η εταιρεία θα απορροφηθεί, ο κ. Εξάρχου  απάντησε ότι η διοίκηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για τον εταιρικό μετασχηματισμό της  και ότι για κάποιο διάστημα, θα παραμείνει  100% θυγατρική και θα αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο η μορφή που θα έχει στον όμιλο.  Όπως μάλιστα προέβλεψε η εταιρεία θα αναλάβει τη διοίκηση πριν το τέλος του έτους, και αφού δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο είπε ότι δεν θα αργήσει.

Αυξημένες ταμειακές ροές

Η διοίκηση της Ιntrakat έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου της, λέγοντας ότι η νέα γενιά έργων έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους αφού έχουν πάψει να δίνονται μεγάλες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς. «Όσο τελειώνουν τα παλαιά έργα και μπαίνουμε στα νέα έργα η κερδοφορία θα αυξάνεται». Βγήκαμε από περίοδο δεκαετούς κρίσης, σημείωσε ο κ. Εξάρχου  που οι εταιρείες έδιναν υψηλές εκπτώσεις και χαρακτήρισε εφικτό ένα μικτό περιθώριο 10% από το ανεκτέλεστο της Ιntrakat. Στην ΑΚΤΩΡ, δήλωσε με βάση όσο γνωρίζει η εταιρεία μπορεί να επιτευχθεί και 12%.

Για άλλη μια φορά η εταιρεία επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου και ότι η κεφαλαιακή διάρθρωση, της επιτρέπει να σηκώσει το ανεκτέλεστο και της Ιntrakat και της Ακτωρ.

Σχετικά με το μείγμα των έργων, η διοίκηση της εταιρείας υπογράμμισε ότι η ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις είναι δύο σημαντικοί πυλώνες γιατί παράγουν επαναλαμβανόμενα έσοδα και ταμειακές ροές.

Η Intrakat έχει τέσσερα έργα σε λειτουργία και την Άνοιξη υπέγραψε δύο νέα ΣΔΙΤ για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος –Νεάπολη ως μέλος κοινοπραξίας και το Καλαμάτα-Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη. Έχει ανακηρυχθεί επίσης προτιμητέος επενδυτής στο ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου Κρήτης ενώ συμμετέχει σε διαγωνισμούς για περισσότερα από 20 ΣΔΙΤ.

Ο ενεργειακός πυλώνας

Ταυτόχρονα, καρπούς έχει αρχίσει να αποδίδει για την Intrakat και ο τομέας της ενέργειας που μαζί με τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τις ΣΔΙΤ αποτελεί ένα στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας.

Η διοίκηση προέβλεψε χθες ότι η πλήρης ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,8 GW, θα προικίσει την Intrakat με ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περίπου 120 εκατ. ευρώ. Η Intrakat προωθεί και 15 έργα αποθήκευσης (για τα τρία πρώτα έργα έχει λάβει σχετικές εγκρίσεις) συνολικής ισχύος 1 GW.

Χθες αναφέρθηκε ότι είναι  σε δοκιμαστική λειτουργία αιολικά πάρκα 15 MW και επιπλέον  5 MW λειτουργούν σύντομα στο Καστρί Ευβοίας. Στόχος της διοίκησης είναι να έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 560 MW μέχρι το 2025. Ήδη, ο κλάδος ΑΠΕ είχε στο εξάμηνο τα πρώτα έσοδα, ύψους 3 εκατ. και λειτουργική κερδοφορία 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Το αφουμιγκέισον του ΣΥΡΙΖΑ (Αχ, Πάνο!), η Δόμνα συμμαθήτρια, οι ενστάσεις στο Υπουργικό και ο ορεξάτος με το last bid των Σπετσών

ΥΠΕΘΟ: Στο στόχαστρο επαγγελματίες που δηλώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους

Στο τοπ 10 στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

 

Σχετικα αρθρα

Αποστολή στην Ασία για 12 ελληνικές εταιρείες τροφίμων και ποτών – 405 Β2Β συναντήσεις σε 4 ασιατικές αγορές

admin

Τρόφιμα-ποτά: Σε τέσσερις ασιατικές αγορές 405 συναντήσεις 12 ελληνικών εταιρειών

admin

Η Ακρίτας επιστρέφει στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

admin

Κοντόπουλος (Χρηματιστήριο): Τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις

admin

Attica Group: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της ΑΝΕΚ

admin

Amazon Web Services: Στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab

admin

Motor Oil: Στηρίζει το Εκκοκκιστήριο και Φυτώριο Αμυγδαλέζας

admin

Google Messages: Πώς ξεπέρασε το 1 δισ. χρήστες

admin

Βιομήχανοι Ελαιολάδου: Μέτρα κατά της μίξης με άλλα φυτικά έλαια

admin

Ideal: Πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλού κινδύνου ΑΑ από την ICAP

admin

Υδατοδρόμιο Καλαμάτας: Έτοιμες οι χερσαίες εγκαταστάσεις

admin

Ideal: Πιστοληπτική αξιολόγηση «χαμηλού κινδύνου» ΑΑ από την Icap

admin