Image default
Πολιτική

Πρόξενος ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές συνεργασίες και στην Ουκρανία

Πρόξενος ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές συνεργασίες και στην Ουκρανία

Ισμαήλ

Your browser does not support the audio element.

“Βλέπουμε όλο και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να λένε ότι νοιώθουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους”

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ ισχυρές και θα δυναμώνουν όλο και περισσότερο, ενώ το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο τέλος, αλλά στην αρχή ενός πολύ ενδιαφέροντος κεφαλαίου, τόνισε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist «The Third Metropolitan Summit: Greece’s New Roadmap after the Election, Building dependable partnerships in the region», που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται, ποτέ δεν ήταν πιο καλές, έχουμε οικοδομήσει αυτά τα χρόνια στενές σχέσεις», είπε ο κ. Ισμαήλ, εκτιμώντας ότι το όποιο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών στις ΗΠΑ δε θα αλλάξει την προοπτική αυτή. « Ό,τι και να συμβεί του χρόνου τον Νοέμβριο αμφιβάλλω αν θα επηρεάσει κατ’ ελάχιστο τις σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα», είπε, εξηγώντας ότι η επιβεβαίωση του υψηλού επιπέδου των διμερών σχέσεων έρχεται από τις επιχειρήσεις και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί.

«Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να περάσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας, για να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα, και βεβαίως να μειώσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, έχοντας καταστήσει πλέον τη χώρα ως έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Amazon, η Cisco, η Chubb, η Deloitte, η Google, η Meta, η Pfizer για να ονομάσω μερικές μόνο».

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να λένε ότι νοιώθουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών συνάδουν, και θέλουμε να έχουμε ένα πιο ισχυρό επενδυτικό κλίμα, το οποίο φέρνει αποτελέσματα. Και βλέπουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα είχαμε την 87η ΔΕΘ, και εγκαινιάσαμε μαζί με την Chubb και την Deloitte τα γραφεία τους και κάθε μια από αυτές προσθέτει εκατοντάδες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στην οικονομία και από ό,τι ακούμε έρχονται κι άλλες», επισήμανε ο Αμερικανός διπλωμάτης .

Εξήγησε δε, ότι για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε μια χώρα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα. «Η Ελλάδα έχει κάνει τα σωστά βήματα» και ό,τι πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε τροχοπέδη για να είναι η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός δεν υφίσταται πια».

«Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές συνεργασίες και στην Ουκρανία»

Ο κ. Ισμαήλ υπογράμμισε, εξάλλου, ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ευθυγραμμισμένα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας, τη σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, την Πλωτή Μονάδα Επαναεριοποίησης και Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη FSRU, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην προώθηση αυτών των συνεργασιών, «από τη στιγμή που δεν μπορεί κανείς πλέον να εμπιστεύεται τους ασταθείς και βρώμικους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας».

Ο γενικός πρόξενος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον «κομβικό», όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο που έχει διαδραματίσει για την Ουκρανία, έχοντας βοηθήσει τις ΗΠΑ στην υποστήριξη της Ουκρανίας καθώς και όλους τους συμμάχους.

«Οι ΗΠΑ πάντα υποστηρίζουν την προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας»

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, στο περιθώριο των συναντήσεων της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν αυτή την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι σημαντικοί στρατηγικοί και αμυντικοί μας εταίροι. Αυτό μπορεί μόνο να ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια, δηλαδή δύο μέλη και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συνομιλούν και εκτιμούμε βεβαίως τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει αυτά τα ανοίγματα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που η Τουρκία δείχνει σε αυτό το σημείο ότι ανταποκρίνεται», υπογράμμισε.

Ευκαιρίες και στην εκπαίδευση – Ανάγκη για μια συμπεριληπτική κοινωνία και οικονομία

Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ανοίγοντας επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης. «Οι εκπαιδευτικές αλλαγές παραμένουν στο προσκήνιο μεταξύ των δύο χωρών, το Κολέγιο Ανατόλια θα έχει φέτος πολλούς φοιτητές από τις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες λοιπόν. Αυτές οι ανταλλαγές βοηθούν στο να κάνουμε τις επιχειρηματικές συνεργασίες ακόμη πιο πρόσφορες. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν εδώ από αμερικανικές επιχειρήσεις, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις λοιπόν», επισήμανε.

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη για μια συμπεριληπτική κοινωνία και οικονομία. «Έχουμε καθήκον να προωθήσουμε την πλήρη ένταξη στους χώρους εργασίας μας, στα σχολεία μας – σε όλες τις αίθουσες όπου λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία και την οικονομία μας. Έχει σημασία να εξασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουν όλοι οι συμπολίτες μας», είπε.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μήνυμα Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα: Eύχομαι το ταξίδι μου να φέρει θετικά αποτελέσματα

admin

M. Σχοινάς: «Πιο αντιβρετανική συμπεριφορά από του Σούνακ δεν υπάρχει»

admin

Bild: «Οι Έλληνες αντεπιτίθενται – Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας»

admin

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό: Τα μηνύματα ΚΚΕ και Κασσελάκη

admin

Μητσοτάκης: Η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημά μας για τα Γλυπτά

admin

Κοντογεώργης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της προκειμένου να εκπληρωθούν οι πόθοι όλων μας

admin

Γεραπετρίτης: Το αίτημα για τα Γλυπτά προκύπτει από το δίκαιο, την ιστορία και τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες

admin

Κασσελάκης για προϋπολογισμό 2024: Μόνο οι αριθμοί μπορούν να δείξουν το μέγεθος της κοινωνικής παρακμής 

admin

Μητσοτάκης για Σούνακ: Ατυχές γεγονός, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με Βρετανία, θετική η δημοσιότητα για τα Γλυπτά

admin

Τουρκία: «Η Ελλάδα με τα Rafale έχει υπεροχή στο Αιγαίο, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter», λέει ο Γκιουλέρ

admin

Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Ο Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα

admin

Τουρκία: «Υπεροχή των Ελλήνων με τα Rafale στο Αιγαίο – Θέλουμε τα Eurofighter, οι Βρετανοί μας στηρίζουν»

admin