Image default
Οικονομία

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για αισχροκέρδεια – «Φυσιολογική» η τιμή του ελαιόλαδου

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα».

Οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια είναι συνεχείς και επιβάλλονται πρόστιμα διπλάσια του οφέλους που θα είχαν οι επιχειρήσεις, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι «θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα».

«Απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα. Δεν γίνονται τώρα οι έλεγχοι. Το 2021 και 2022 αυξήθηκε το ρεύμα και οι πρώτες ύλες και αυξήθηκαν οι τιμές. Τώρα που μειώνονται τα κόστη στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες, τώρα είναι που μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και κρούσματα “πληθωρισμού της απληστίας”», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με την τιμή του ελαιόλαδου και τις εκτιμήσεις για άνοδό του και πάνω από τα 15 ευρώ ανά λίτρο, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολείται με την τιμή του ελαιόλαδου. Εταιρείες ισπανικές, ιταλικές και άλλες που τυποποιούν ελαιόλαδο, αγοράζουν με χοντρική τιμή στα 9 ευρώ, από όπου βρουν λάδι, αγοράζουν με 9 ευρώ από τον παραγωγό ή το ελαιοτριβείο. Η λιανική τιμή είναι στα 11 και 12 ευρώ, που σημαίνει ότι η υψηλή τιμή δεν έχει περάσει στο ράφι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να προσδιορίσουμε και να αλλάξουμε τις τιμές παγκοσμίως του ελαιολάδου; Αδύνατον!».

  • Πρόστιμο 230 χιλ. ευρώ στη BIC για σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Προσέθεσε ότι «στον παραγωγό δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλαφόν. Όμως, ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και έχουμε νομοθετήσει ότι εταιρεία που πουλά βασικά είδη για το νοικοκυριό δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο είχε το 2021. Έχουμε στείλει ελέγχους σε εταιρείες και τυποποιητήρια».

Για το γάλα ανέφερε ότι «μπορεί κάποιος να βρει ένα γάλα ιδιαίτερης ετικέτας, σε τιμή 2,20 ευρώ το λίτρο, αλλά το φρέσκο γάλα που πίνουν οι περισσότεροι έχει τιμή έως 1,40 ευρώ το λίτρο». Για τα λαχανικά, τόνισε ότι «σήμερα η ντομάτα πωλείται 1,50-2,50 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές. Γίνεται έλεγχος στην κεντρική λαχαναγορά και σύγκριση με αντίστοιχες αγορές της νότιας Ευρώπης. Την τελευταία εβδομάδα μειώνονται οι τιμές των λαχανικών».

Τέλος, ερωτηθείς για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει παράταση σε μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «το “Καλάθι του νοικοκυριού’ συνεχίζεται και αν ανακαλύψουμε τεράστιες ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, θα αναθεωρήσουμε και το Market Pass».

Σχετικα αρθρα

Αυξήσεις μισθών: Το «όπλο» που παραμένει ανενεργό

admin

ΥΠΑΑΤ: Ψηφιακή πλατφόρμα κατά των «ελληνοποιήσεων» και της νοθείας στο μέλι

admin

AntiNero: Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα που θα αποτρέψει μια Mega Fire στα δάση

fastpath

ΤΤΕ: Στην… ίδια τάξη μεγέθους η απόκλιση των επιτοκίων καταθέσεων – δανείων

admin

Τουρκία: Στο 121,98% «μέτρησε» τον πληθωρισμό ανεξάρτητο ινστιτούτο – Σχεδόν διπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία

fastpath

Πετρέλαιο: Μειωμένη ικανότητα διύλισης και δυτικές κυρώσεις πλήττουν τη ρωσική παραγωγή

fastpath

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Παρατείνεται η μείωση 15% στην κατανάλωση αερίου

fastpath

Κ. Χατζηδάκης: Να κλείσει η «κερκόπορτα» της πιστοποίησης στην κατάρτιση

admin

Αγροδιατροφή: Καθολικές κυρώσεις στα προϊόντα από Μόσχα-Μίνσκ θα ζητήσει η Πολωνία από Κομισιόν

fastpath

ICAP: Κατακόρυφη άνοδος της αγοράς κλιματιστικών – Το 22% των νοικοκυριών δεν διαθέτει ψύξη

admin

Ελβετία: Σε χαμηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός – Τα βλέμματα στα επιτόκια

admin

Χατζηθεοδοσίου: Θετική η παρέμβαση για μειώσεις τιμών, να επεκταθεί στα τρόφιμα

fastpath