Image default
Πολιτική

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 – Θα εγκριθεί η πώλησή τους σε 3-4 βδομάδες»

Τουρκια

Όπως αποκαλύπτουν τουρκικά ΜΜΕ το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώλησή τους

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το πότε η Ελλάδα θα πάρει το πράσινο φως για τα F-35 από τις ΗΠΑ, φιλοξενούν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως όχι μόνο η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 αλλά αυτό θα γίνει και μέσα σε 3-4 βδομάδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώλησή τους. Πρόκειται για την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο. 

«Ναι μεν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει πως πάντα βλέπει με θετικό τρόπο τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως τα τελευταία 5 χρόνια διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά όχι μόνο αυτή δίνει σοβαρή  οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο . Είδαμε την ομιλια του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο , όπως και την μεγαλειώδη υποδοχή του στον Λευκό Οίκο. δηλαδή βλέπουμε πως στην εξίσωση Ελλάδας.- Τουρκίας , οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Επίσης στο Κογκρέσο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Να σας πω πως το Κογκρέσο είναι έτοιμο για να δοθούν τα. F-35  στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπολόγιζε μήπως ανακοινωθούν ταυτόχρονα οι παραδόσεις των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία. Όμως  όπως μου λένε από το Κογκρέσο, φαίνεται πως το θέμα των F-35 στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός 3-4 εβδομάδων» μετέδωσε χαρακτηριστικά στην Haberturk ο ανταποκριτής της στην Ουάσιγκτον, Αλί Τσινάρ.

Απίστευτη πρόκληση από τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου προχώρησε σε μια απίστευτη πρόκληση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της διάσκεψης των προέδρων του Κοινοβουλίου της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι εισβολείς στην Κύπρο και πως δεν είναι η Τουρκία ο εισβολέας, ανεβάζοντας τους τόνους. 

«Πράγματι στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή, όμως ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την  παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων. Εισβολείς είναι οι Ελληνοκύπριοι που κατέκτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νουμάν Κουρτουλμούς και πρόσθεσε:

«Μεταξύ του 1963 και του 1974 είχε μειωθεί  η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων είχε μειωθεί. Είχαν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να επιβιώσουν σε ένα νησί που ήταν εταίροι. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα  δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της ᾽᾽Ένωσης᾽᾽να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Kαι σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. To σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές»

Άγκυρα προς Ηνωμένα Έθνη: «Συνομιλητή σας πρέπει να είναι η ‘’ΤΔΒΚ”

Παράλληλα, συνεδρίασε χθες το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν . Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα αναφέρει πως η «ειρηνευτική δύναμη στο νησί πρέπει να έχει γραπτή συμφωνία με την ‘ΤΔΒΚ´.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι βασισμένες σε διπλά μέτρα και σταθμά στάσεις και πράξεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έναντι της κυριαρχίας της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και ενάντια στις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση της αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της [σ.σ.Ειρηνευτικής Δύναμης]. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι προέκυψε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν σε νομική βάση μέσω γραπτής συμφωνίας με τις αρχές της ‘ΤΔΒΚ’ οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην ΤΔΒΚ. — Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες».

Τούρκοι αναλυτές: «Έχουμε απόλυτη ανάγκη τα F-16»

Επίσης, Τούρκοι αναλυτές αναφέρονται για ακόμα μία φορά στην ανάγκη που έχει η Τουρκία τα F-16. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, αποκαλύπτουν ότι μέχρι το 2028 και το 2035 φτάνουν στο όριο της ηλικίας τους τα F-16.

«Γιατί επιμένουμε στα F-16; Έχουμε ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη; Αυτή τη στιγμή» αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Αχμέτ Χακάν. 

«Κοιτάξτε. Μέχρι το 2028, το 2030 και το 2035 μειώνεται το όριο ζωής των δικών μας F-16 Δεν έχουμε πρόβλημα αν εξετάσουμε το ζήτημα αν εντάξουμε στο θέμα και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας. Όμως αν η Τουρκία θα θέλει να κάνει μια επιθετική ενέργεια , τότε η κατάσταση είναι κρίσιμη», ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του κέντρου πολιτών και στρατιωτικών ερευνών Asam, Εράι Γκιουτσλουερ και προσθέτει «Ναι αλλά παράγουμε το Kaan το Hurjet, to Kizilema. Αυτά δεν θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας; Όχι. Να το πω ξεκάθαρα όχι δεν ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας. Έχουμε ανάγκη τα F-16. Να σας εξηγήσω, τα δυο μαχητικά Kaan θα παραδοθούν το 2028  στις τουρκικές ένοπλές δυνάμεις. Η πρώτη παράδοση θα γίνει το 2028. Εμείς έχουμε αναγκη περίπου για 200 αεροσκάφη.  Θα παράγονται 2 ανά μήνα λένε όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον επθπλέον 100 μήνες.
 

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Βορίδης: Ενωμένη και έτοιμη η ΝΔ για τις κρίσιμες ευρωεκλογές

admin

Μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο: 11.300 αιτήσεις την πρώτη εβδομάδα στην πλατφόρμα, ακόμα και από την Παπούα – Νέα Γουινέα

admin

Κασσελάκης: Κάλεσε τους βουλευτές σε μπαρ για ποτό μετά το Συνέδριο – Φωτογραφίες

admin

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα κέρδη και οι απώλειες για Στέφανο Κασσελάκη και Όλγα Γεροβασίλη

admin

Αυγενάκης: Οι 19 προτάσεις που θα καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

admin

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

admin

Το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον Τσίπρα μετά την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κασσελάκης από συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές στις 10 Μαρτίου και άμεσα καταστατικές αλλαγές

admin

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Μπουρνούς: Όχι στη νέα εκλογή αρχηγού – Νοτοπούλου: Ναι στην  Όλγα Γεροβασίλη 

admin

Ακρίτα: Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να γίνουν , έχουμε πρόεδρο

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Νικητές και ηττημένοι στο Συνέδριο: Η λήξη των εκλογών από τον Κασσελάκη, η νέα τρόικα και ο Τσίπρας

admin

«Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα» – Τι λέει το περιβάλλον του Τσίπρα για το συνέδριο

admin