Image default
Οικονομία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Πώς επηρεάζουν την αγορά κατοικίας 

Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, ενισχύοντας τις ταξιδιωτικές αφίξεις και τις αντίστοιχες εισπράξεις. Παράλληλα, η άνοδος της εν λόγω αγοράς, μαζί με το πρόγραμμα Golden Visa το οποίο θεσπίστηκε στην Ελλάδα το 2013, συνέβαλαν στις αυξημένες εισροές ξένων κεφαλαίων με κατεύθυνση την αγορά κατοικίας, όπως τονίζεται σε οικονομική ανάλυση στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, τα οποία έλαβαν τουλάχιστον μία αξιολόγηση και των ΞΑΕ (ξένες άμεσες επενδύσεις) σε ακίνητα, στο διάστημα 2013-2022, παρατηρείται ότι τα δύο μεγέθη κινήθηκαν σχεδόν παράλληλα την τελευταία δεκαετία, ενώ η άνοδος που κατέγραψαν ήταν ραγδαία.

Συγκεκριμένα, το 2022, οι ΞΑΕ σε ακίνητα ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 68% σε ετήσια βάση και την καλύτερη επίδοση από το 2002. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι, το 2013, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι ΞΑΕ σε ακίνητα διαμορφώθηκαν σε 156 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα ακίνητα που διατέθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση στις επιλεγμένες περιοχές, στις οποίες μάλιστα καταγράφεται έντονη τουριστική δραστηριότητα, δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο και αξιολογήθηκαν τουλάχιστον από έναν πελάτη, ανήλθαν σε σχεδόν 42 χιλ. το 2022, ενώ μέχρι το 2016 ήταν λιγότερο από 10 χιλ. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Alpha Bank, ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων καταλυμάτων στην πλατφόρμα στις τέσσερις περιοχές, το 2022, ήταν σημαντικά υψηλότερος, καθώς προσέγγιζε τις 73 χιλ., ενώ εκτιμάται ότι στο σύνολο της επικράτειας ξεπέρασε τις 100 χιλ.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών («Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων στην Ελλάδα», Νοέμβριος 2022) αλλά και τη σχετική βιβλιογραφία, μία επιπλέον επίπτωση της ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μία χώρα είναι το γεγονός ότι δύναται να περιορίσει την προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση και να οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων. Ο βαθμός στον οποίο θα συντελεστεί το τελευταίο εξαρτάται, μεταξύ άλλων παραγόντων, από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, π.χ. εάν θα διατεθεί ολόκληρο το ακίνητο ή ένα μέρος αυτού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.-27, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, παρατηρείται ότι σημαντικό ποσοστό των ακινήτων που ενοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αγοραστεί για αυτό τον σκοπό (Ελλάδα: 11,3%, Ε.Ε.-27: 12,8%, ένα ακίνητο, Ελλάδα: 30,2%, Ε.Ε.-27: 5,7%, περισσότερα από ένα ακίνητα). Το γεγονός αυτό συνάδει με την άνοδο των ΞΑΕ σε ακίνητα και αποτελεί έναν από τους παράγοντες αύξησης της ζήτησης.

Σχετικα αρθρα

Κόλλιας (OEE): Η Ελλάδα κινείται, μέσω επενδύσεων, προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

admin

Απογείωση του ελληνικού τουρισμού στο δεκάμηνο του 2023

admin

Μητσοτάκης: «Προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνηση με 15 οικονομικούς κολοσσούς για χρηματοδότηση έργων σχετικά με το κλίμα

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ την εβδομάδα 4 με 8 Δεκεμβρίου

admin

Κόλλιας (ΟΕΕ): Η Ελλάδα κινείται μέσω επενδύσεων προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές για το «πράσινο» τιμολόγιο από 1/1/2024 – Πιο φθηνή η ΔΕΗ

admin

Αγορά: Τα Χριστούγεννα έφτασαν στα καταστήματα της Αθήνας

admin

Οι αδυναμίες των αγορών και η πιθανή αμερικανική ύφεση: Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2024

admin

Έκτακτο βοήθημα: Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η καταβολή του σε 2.290.000 δικαιούχους

admin

ΚΕΠΕ: Οι επενδύσεις μπορούν να «απογειώσουν» την ελληνική οικονομία

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Εκτύπωση ΕΔΩ χωρίς κωδικούς Taxisnet, μέχρι πότε η πληρωμή

admin