Image default
Ευρώπη

Εκστρατεία προαιρετικού εμβολιασμού κατά του HPV στα σχολεία της Γαλλίας

Η Γαλλία ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού κατά του γενετικού ιού  των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) για όλα τα κορίτσια και τα αγόρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV στην Ευρώπη.

Ο εμβολιασμός, ο οποίος απαιτεί δύο δόσεις, δεν θα είναι υποχρεωτικός, με την απόφαση να επαφίεται στους γονείς. Τα παιδιά που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν θα λάβουν μία δόση τον Δεκέμβριο και άλλη μία έξι μήνες αργότερα.

Η εκστρατεία αυτή θα προσφέρει «στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της 5ης τάξης ένα εμβόλιο που προλαμβάνει έως και το 90% των λοιμώξεων», έγραψε ο υπουργός Υγείας Aurélien Rousseau στο X τη Δευτέρα.

Το ποσοστό εμβολιασμού κατά του HPV στη Γαλλία είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ: Το 41,5% των 16χρονων κοριτσιών είχε κάνει πλήρη εμβολιασμό μέχρι το 2022, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Γαλλίας. Ενώ για τα αγόρια, το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς φτάνει μόνο το 8,5%.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του πρωκτού.

Το εμβόλιο που πλέον ενδείκνυται είναι το Gardasil 9. Τον Σεπτέμβριο, ο γαλλικός Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (ANSM) δήλωσε ότι θα προβεί σε «ενισχυμένη παρακολούθηση» τυχόν παρενεργειών του εμβολίου.

«Οι παρενέργειες που παρατηρούνται συχνότερα με τα εμβόλια Gardasil 9», όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης ή οι πονοκέφαλοι, «δεν είναι σοβαρές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες, αν και μπορεί να είναι ενοχλητικές», πρόσθεσε η ANSM.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να δημιουργήσει αυτή την εκστρατεία για να συμβάλει στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά των ιών αυτών, που ευθύνονται για περισσότερα από 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου στη Γαλλία κάθε χρόνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες παγκοσμίως έχει μολυνθεί με τουλάχιστον έναν ιό HPV, γεγονός που αποδεικνύει περαιτέρω τη σημασία της συμπερίληψης των ανδρών στις στρατηγικές εμβολιασμού.

Σχετικα αρθρα

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

admin

Επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης των εφοδιαστικών αλυσίδων

admin

Eurogroup: «Οδηγία» για περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2024

admin

Αλ. Νικολόπουλος (Hellasfin): Β’ εξάμηνο του ’24 βλέπουν χαλάρωση οι επενδυτές

admin

Γερμανία: Δεν θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός του 2024

admin

Συμφωνο Σταθερότητας: Υπέρ της «απλοποίησης των κανόνων» ο Τζεντιλόνι

admin

Ενισχύει την προστασία εβραίων και μουσουλμάνων η Κομισιόν

admin

Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου 12 κράτη μέλη για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

admin

Συνάντηση Μακρόν – Όρμπαν για τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία

admin

Επιδημία ιλαράς σε εξέλιξη κήρυξε επίσημα η Ρουμανία

admin