Image default
Ευρώπη

Σλοβακία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Φίτσο

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα έδωσε στον νικητή των εκλογών και ηγέτη του Smer Ρόμπερτ Φίτσο 14 ημέρες διορία για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να το πετύχει, με τη δεύτερη Προοδευτική Σλοβακία να λέει το ίδιο για ματαίωση των προσπαθειών του.

Ο Φίτσο προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές, γνωρίζοντας ότι πρέπει να πάρει τις έδρες των αποστατών από το κόμμα του, δηλαδή το Hlas με επικεφαλής τον Πέτερ Πελεγκρίνι. Ο Πελεγκρίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής της Σλοβακίας.

«Ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Σλοβακίας δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Φίτσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν θα είμαστε επικριτικοί σε πράγματα που δεν μας αρέσουν στην ΕΕ». Δεν πρόκειται ούτε για ένα «σχέδιο ειρήνης» ούτε για μια Σλοβακία «εξαρτημένη από τις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Smer δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική πύλη Dagens Nyheter ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπομπής του Smer, εάν η ρητορική του Φίτσο για την Ουκρανία συνεχιστεί στην κυβέρνηση. Ο Φίτσο επανέλαβε τη στάση του, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση, αλλά όχι εξοπλισμούς.

Αφού ανέθεσε στον Φίτσο τον σχηματισμό κυβέρνησης, η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με τον Πελεγκρίνι και τον Μίχαλ Σιμέτσκα, ηγέτη της Προοδευτικής Σλοβακίας. Ο Σιμέτσκα δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να εξασφαλίσει την αποτυχία του Φίτσο.

Για να γίνει αυτό όμως, ο Σιμέτσκα θα πρέπει να προσχέρει στον Πελεγκρίνι μια καλύτερη συμφωνία από τον Φίτσο. Αλλά το πρώην μέλος του Smer, Μάρεκ Μάνταριτς, θεωρεί ότι αυτό είναι απίθανο λόγω του κοινού συμφέροντος να σταματήσουν οι έρευνες για διαφθορά.

«Όπως ακριβώς οι άνθρωποι από τον κύκλο του Smer,  έτσι και υψηλόβαθμοι άνθρωποι από τους κύκλους της Hlas έχουν ερευνηθεί, έχουν κατηγορηθεί και υπάρχει κοινό συμφέρον και στα δύο κόμματα να απομακρυνθεί ή να αντικατασταθεί ο πρόεδρος της αστυνομίας και ο ειδικός εισαγγελέας», δήλωσε ο Μάνταριτς σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Στέφαν Χάμραν δήλωσε ήδη ότι δεν θα περιμένει να απολυθεί, αλλά θα φύγει μόνος του αν σχηματιστεί κυβέρνηση Smer.

Ο Σιμέτσκα δήλωσε ότι έχει «ανεπίσημες» συζητήσεις με τους ηγέτες άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Hlas και δήλωσε ότι οι προοδευτικοί δεν έχουν «κόκκινες γραμμές», αλλά ότι η πρωθυπουργία παραδοσιακά «ανήκει» στο ισχυρότερο κόμμα του συνασπισμού.

Σχετικα αρθρα

Με 180% τρέχει η Rolls Royce

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς επηρέασε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Πέθανε ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο πιο στενός συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ

admin

Buy Now, Pay Later: Εν μέσω ανησυχιών, η Αυστραλία ετοιμάζεται να βάλει κανόνες

admin

Παραδοχή Σολτς: Δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης το «όχι» του Συνταγματικού Δικαστηρίου

admin

Σολτς: «Υπαρξιακής σημασίας» να συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Η Γαλλία δεσμεύει το 10% της επικράτειας της για την προστασία της βιοποικιλότητας

admin

Εξαίρεση του ρωσικού χάλυβα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ζητά η Τσεχία

admin

Εντός στόχων για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2040 η Ιρλανδία

admin

Συμφωνία ΕΕ – Αραβικών κρατών για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

admin

Novartis: Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

admin

«Χακάρισμα» στην αγορά κατοικίας: Τι είναι και πώς δίνει εισόδημα σε Gen Z και Millennials

admin