Image default
Ευρώπη

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Ουκρανία – Μολδαβία επιθυμεί ο Μισέλ

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Lusa και σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

«Ο Δεκέμβριος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Θα είναι μια δύσκολη σύνοδος, ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν θα υποτιμούσα τις προκλήσεις, αλλά η Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει μια έκθεση τις επόμενες εβδομάδες […]. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να λάβει κάποιες αποφάσεις για την Ουκρανία, για τη Μολδαβία και για το αν θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μισέλ.

Λίγες ημέρες πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα την Παρασκευή, το οποίο θα επικεντρωθεί στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε επίσης ότι αναμένει αποφάσεις τον Δεκέμβριο «για ορισμένες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς στις αρχές Νοεμβρίου αναμένονται εκθέσεις από την Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωση των υποψήφιων χωρών με τα κριτήρια για μεταρρυθμίσεις.

«Τότε, θα είναι στο χέρι του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου να εξετάσει τον Δεκέμβριο αυτά που θα θέσει στο τραπέζι η έκθεση της Επιτροπής », πρόσθεσε ο Μισέλ.

«Δώσαμε σαφή μηνύματα τους τελευταίους μήνες, όταν αποφασίσαμε να δώσουμε στην Ουκρανία το καθεστώς [υποψήφιας χώρας]. Στείλαμε σαφές μήνυμα όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και από πολλούς μεμονωμένους ηγέτες ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες. Το γεγονός ότι την Παρασκευή […] ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το μέλλον της ΕΕ δεδομένης αυτής της διεύρυνσης είναι, νομίζω, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», δήλωσε.

Όσον αφορά την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες παραχωρήθηκε επίσημο καθεστώς υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ στα μέσα του 2022, η ελπίδα είναι ότι θα έχουν το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους – μια έγκριση που απαιτεί ομοφωνία από τους ηγέτες της ΕΕ.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην προετοιμασία μιας υποψήφιας χώρας όσον αφορά την προσαρμογή της νομοθεσίας και την εφαρμογή των απαραίτητων δικαστικών, διοικητικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Αφού έθεσε ο ίδιος τον στόχο του 2030 για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Μισέλ τόνισε ότι «διατηρεί αυτόν τον στόχο και αυτή την προθεσμία. Αυτό είναι σαφές σε όλους».

«Γιατί είναι σημαντική αυτή η ημερομηνία; Επειδή αποτελεί σαφές κίνητρο για όλους μας να προετοιμαστούμε και να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας. Χωρίς ημερομηνία, υπήρχε ένας κοινός στόχος, αλλά είναι εύκολο να αναβάλουμε [τη διαδικασία] και να μην πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ένα σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Γρανάδας, το οποίο περιήλθε στα χέρια του πρακτορείου Lusa, αναφέρει ότι «οι υποψήφιες χώρες πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου» και ότι η Ένωση «πρέπει να θέσει τα απαραίτητα εσωτερικά θεμέλια για την προετοιμασία της διεύρυνσης».

Ο Μισέλ δήλωσε επίσης ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» το γεγονός ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να είναι «μία από τις κύριες προτεραιότητες» για χώρες όπως η Ουκρανία για να ενταχθούν στην ΕΕ.

Χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη περιμένουν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ – ορισμένες χωρίς πρόοδο εδώ και αρκετά χρόνια.

Σχετικα αρθρα

Η γερμανική εμμονή για λιτότητα κάνει «μπάχαλο» την Ευρώπη

admin

Αυτόματα ταμεία: Γιατί αμφισβητείται η χρησιμότητά τους

admin

Γερμανία: Συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

admin

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να τορπιλίσει την COP28

admin

Τσάρλι Μάνγκερ: «Πολύ προσεκτικός» -ίσως και λίγο τσιγγούνης-για να μην γίνει δισεκατομμυριούχος

admin

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Γερμανία της κρίσης;

admin

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Wagenknecht και Díaz ταράζουν την αριστερή πολιτική σε Γερμανία και Ισπανία

admin