Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΟΟΣΑ: Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές

Ο ΟΟΣΑ προτείνει να μειωθούν τα εμπόδια για την είσοδο σε τομείς, με προτεραιότητα τους κλάδους των επαγγελματικών υπηρεσιών, και την απλοποίηση των χωροταξικών κανόνων – Χαμηλή η παραγωγικότητα στην Ελλάδα, παραμένει το πρόβλημα με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης

Newsroom

Σημαντική υστέρηση παρουσιάζει η Ελλάδα στη λειτουργία των αγορών προϊόντων και εργασίας και η παραγωγικότητά της είναι χαμηλή, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Going for Growth 2023).

Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, «αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα όσον αφορά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης», σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και συνιστά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος με την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την προβολή των ωφελειών από εναλλακτικούς μηχανισμούς επίλυσης των διαφορών.

Χαμηλή η παραγωγικότητα

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένο αναπτυξιακό δυναμικό, κάτι που περιορίζει τη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ τα ρυθμιστικά εμπόδια για τη δραστηριότητα σε ορισμένους βασικούς κλάδους και για την ανάπλαση γης εμποδίζει την είσοδο νέων παικτών. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να μειωθούν τα εμπόδια στην είσοδο σε κλάδους, με προτεραιότητα αυτούς των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και την απλοποίηση των χωροταξικών κανόνων.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αποτελούν βαρίδι στην ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτεί επενδύσεις.

ΟΟΣΑ, 3-10-2023

Οι Ελληνες δεν αλλάζουν συχνά δουλειές

Οι Ελληνες εργαζόμενοι αλλάζουν λιγότερο συχνά δουλειά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει πολλοί εργαζόμενοι και εταιρείες να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους, σημειώνει η έκθεση.

Χαμηλή η απασχόληση

Συνιστά την αύξηση της συμμετοχής σε ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας και εκπαίδευση, περιλαμβανομένων των κλάδων και περιοχών που επηρεάζονται από την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση με την παροχή πιο ευέλικτων εργασιακών συμφωνιών και τη βελτίωση των κινήτρων για τις προσλήψεις νέων με περιορισμένη εμπειρία, απαλλάσσοντας τους εγοδότες από ασφαλιστικές εισφορές.

Βραδύς ο ιδιωτικός τομέας στην ψηφιακή μετάβαση

Αναφορικά με τη ψηφιακή μετάβαση, η έκθεση αναφέρει ότι προχωρά γρήγορα στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι βραδύτερος λόγω των χαμηλών επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό, εκπαίδευση και οργάνωση, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.

ΟΟΣΑ,2, 3-10-2023

Μεγάλη η φτώχεια

Οσον αφορά το κράτος πρόνοιας και τη γήρανση του πληθυσμού, ο Οργανισμός σημειώνει ότι η φτώχεια, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των ανέργων, είναι μεγάλη. Οι ανισότητες μειώνονται κυρίως με τις συντάξεις, ενώ οι μεταβιβάσεις μειώνουν τη φτώχεια λιγότερο και δεν αντιμετωπίζουν τα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις για την οικογενειακή πολιτική βελτιώνουν τη στήριξη αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με πολλές χώρες από τον ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ,3, 3-10-2023
ΟΟΣΑ,4, 3-10-2023

Σχετικα αρθρα

Αυξήθηκαν 23,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

admin

UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

fastpath

Μητσοτάκης από ΔΙΜΕΑ: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών

fastpath

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

fastpath

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

fastpath

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 61,5 εκατ. ευρώ

fastpath

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

fastpath

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Deloitte: 9 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία – Οι μοχλοί ανάπτυξης και τα εμπόδια

admin

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

admin

Capital Link: Σήμερα η 25η συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

admin