Image default
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Στεκόμαστε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Αρμενίας

Γεραπετρίτης: Στεκόμαστε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Αρμενίας

Γεραπετρίτης

Your browser does not support the audio element.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμένιας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας, είναι σχέσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα

Η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εξωτερικών, έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία, να αναβαθμιστεί το ζήτημα στα διεθνή φόρα, ιδίως στο επίπεδο της ΕΕ, και να υπάρξει συντονισμένη αποστολή ανθρωπιστικών δράσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος.

O βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή για την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ). Όπως σημείωσε, η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), παραβιάζοντας κατάφορα τη Συμφωνία Κατάπαυσης του Πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, έχει ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι να έχουν εκτοπιστεί από τις πατρογονικές εστίες τους. Οι εν λόγω μονομερείς ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν συνιστούν πράξεις εθνοκάθαρσης και συνεπώς θα πρέπει να τύχουν ανάλογης και αποφασιστικής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με τον βουλευτή.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Οικονομόπουλος τόνισε: «Εσείς προσωπικά, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, όσο και στην ομιλία σας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Χάρβαρντ, στη Βοστώνη στις 25 Σεπτεμβρίου, μιλήσατε για επιθετικότητα σε διάφορες μορφές. Κάνατε αναφορά στην Ουκρανία, στην Αφρική, στο Σαχέλ, στον Νίγηρα, στο Τσαντ, στο Σουδάν, στη Λιβύη, στη Μέση Ανατολή. Δεν κάνατε, όμως, την παραμικρή αναφορά για τις στρατιωτικές ενέργειες στο Αρτσάχ. Δηλαδή, η Αρμενία κείται μακράν; Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη να πείτε;».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμένιας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας, είναι σχέσεις που έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα. Η Ελλάδα ήταν εξάλλου από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τόσο τη Γενοκτονία στην Αρμενία το 1915 όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας.

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το υπουργείο Εξωτερικών εξ’ αρχής καταδίκασε αυτήν την επίθεση, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ενημέρωσε ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών ώστε να συντονίζουν τις δράσεις και να παρέχεται στη χώρα όποια βοήθεια εκείνος κρίνει αναγκαία.

Από την πρώτη στιγμή, δε, η Ελλάδα διατέθηκε ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αποστολή, πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό που έχει ενεργοποιήσει η ΕΕ. Εξαρτάται από την αρμενική κυβέρνηση εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στην Ελλάδα που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη να τους υποδεχθεί, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σε σχέση με τα διεθνή fora, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έχει προβεί στις αναγκαίες δράσεις, ώστε το ζήτημα να διεθνοποιεί και να λάβει τη θέση που του αρμόζει στα διεθνή όργανα. Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης έχει ζητήσει σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, να κληθεί ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να εκθέσει την κατάσταση η οποία υφίσταται αυτήν τη στιγμή στην Αρμενία και συνιστά βαθύτατη προσβολή, ανθρωπιστική και πολιτική.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Βαρεμένος

admin

Νίκος Παπανδρέου: Το δημογραφικό είναι ωρολογιακή βόμβα – Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

admin

Οικονόμου για επεισόδια στου Ρέντη: Αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ. από ορισμένους

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου για ψυχολόγους στα σχολεία: «Ακούμε κάθε παιδί»

admin

Χαρίτσης: «Ο φαύλος κύκλος της βίας, απαιτεί πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, όχι δηλώσεις όταν ήδη έχει συμβεί το μοιραίο»

admin

Κασσελάκης στη ΛΑΡΚΟ: Δεν ξέρω καν αν υπάρχει μελέτη για το τι μέλλει γενέσθαι

admin

Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ για επίσκεψη Ερντογάν και διακήρυξη των Αθηνών: «Μία καλή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

admin

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού

admin

Χαρίτσης: Αποτροπιασμός για τον τραυματισμό του αστυνομικού – Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για καλή γειτονία με Τουρκία

admin

Ο Τατάρ βλέπει κέρδη για όλους από την ελληνοτουρκική προσέγγιση – Επιμένει στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

admin

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού

admin

Γαλλικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν: Τουρκία και Ελλάδα ανοίγουν ένα πιο ειρηνικό κεφάλαιο στις ταραχώδεις σχέσεις τους

admin