Image default
Οικονομία

Εφιάλτης “μαύρου” χρυσού: Συναγερμός στην οικονομία λόγω πετρελαίου

Η τιμή του αργού πετρελαίου καλπάζει τον τελευταίο μήνα και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά την απόφαση που έλαβαν για μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι στην περίπτωση που δεν αλλάξουν τα δεδομένα, δεν αυξηθεί δηλαδή η ημερήσια παραγωγή, η υψηλή τιμή του “μαύρου” χρυσού, θα πυροδοτήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα μας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η Ελλάδα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, η οποία επιχειρεί να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Τα προβλήματα βέβαια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά της κρίσης στο φυσικό αέριο πριν από ένα χρόνο, καθώς το πετρέλαιο δεν έχει άμεση σύνδεση με κάποιο μόνιμο δημόσιο αγαθό ευρείας κατανάλωσης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την άλλη βέβαια ουδείς αμφισβητεί ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου έως και τα τέλη Απριλίου- όταν και ο καιρός θα ζεστάνει-, θα πυροδοτήσει ντόμινο, όπου οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να προσδιοριστούν από τώρα.

Φωτιά” οι μετακινήσεις

Ωστόσο, οι πρώτες επιπτώσεις αυτού του ντόμινο έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στις μετακινήσεις όπου η τιμή της αμόλυβδης σε πολλά πρατήρια έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο.

Εάν προσθέσει κανείς ότι το πετρέλαιο κίνησης είναι κοντά στα 1,9 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος ζωής σε μια εποχή που τα λεφτά δεν περισσεύουν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Παράγοντες της αγοράς, έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με πλέον χαρακτηριστική αυτή του προέδρου των πρατηριούχων Αττικής, Νίκου Παπαγεωργίου που είπε ότι η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2.20 ευρώ.

Όπως είπε:

-“Δεν υπάρχουν καλές ειδήσεις εδώ και καιρό, ώστε να ρίξουν τις τιμές. Οι κινήσεις της Ρωσίας συντηρούν το ράλι ανόδου στις διεθνείς τιμές και ακόλουθα στις λιανικές τιμές των καυσίμων παγκοσμίως”.

-“Μέσα σε 2,5 μήνες έχουν αυξηθεί 20 λεπτά οι τιμές. Δυστυχώς, θα είναι μια παρατεταμένη περίοδος ανόδου των τιμών και θα ξαναδούμε την τιμή της βενζίνης στα 2,20 ευρώ ανά λίτρο”.

Η τιμή αυτή πάντως δεν αποκλείεται να αποδειχτεί πολύ μικρή για περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, όπου πριν από λίγες ημέρες η μέση τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη ήταν στα 2,289 ευρώ το λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Άκρως ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις που γίνονται για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ήδη ανεβάζουν την τιμή διάθεσής του από τις 15 του μήνα, σε πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο.

Με δεδομένο ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, το πετρέλαιο θα παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο θέρμανσης και για αυτό τον χειμώνα.

Αυτή η εξάρτηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους προϋπολογισμού των μεσαίων και λαϊκών εισοδημάτων που ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω ης ακρίβειας και του υψηλού κόστους ζωής.

Πανάκριβα τρόφιμα

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τον πληθωρισμό των τροφίμων που ήταν ήδη στα ύψη και είναι πιθανό να ανέβει κι άλλο καθώς η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι έρχονται ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή μισθωτών και επαγγελματιών που βλέπουν ότι τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να βγάλουν το μήνα.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για το ύψος των αυξήσεων δεν μπορούν να γίνουν αλλά ήδη γίνεται λόγος για αυξήσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου, από 1% έως και 4% ανάλογα με τη συμμετοχή των καυσίμων στο κόστος παραγωγής.

Τα…εργαλεία στήριξης

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει μόλις δύο εργαλεία στη διάθεσή της για να στηρίξει τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα, καθώς ο κυκλώνας Daniel ανέτρεψε κάθε προγραμματισμό που είχε γίνει.

Εκτός από το “πακέτο” μέτρων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας το “όπλο” που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι το επίδομα θέρμανσης για περισσότερος δικαιούχους, χωρίς όμως την περσινή δεύτερη επιδότηση στην αντλία.

Ωστόσο, η συνολική βοήθεια θα είναι μικρότερη αφού θα φτάνει τα 237 εκ. ευρώ, από 290 εκ. ευρώ το 2022, ενώ έχει αποκλειστεί το σενάριο για επιδότηση στην αντλία ούτε για το πετρέλαιο κίνησης ή κάποια άλλη επιδότηση (Fuel pass).

Ως προς το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 5.000 για κάθε τέκνο.

Επίσης αναμένεται και το δεύτερο “όπλο” στην ηλεκτρική ενέργεια με νέο πλαίσιο για πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των κατοίκων περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Πάντως, οι τιμές του ρεύματος έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί καθώς ή μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες από 90-110 ευρώ από 200-240 που ήταν πέρυσι.

Σχετικα αρθρα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 – 15 Δεκεμβρίου

fastpath

Με αστερίσκους από την ΕΚΤ το «stop» στα μετρητά στις μεταβιβάσεις ακινήτων

fastpath

Αυξήθηκαν 23,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

admin

UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

fastpath

Μητσοτάκης από ΔΙΜΕΑ: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών

fastpath

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

fastpath

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

fastpath

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 61,5 εκατ. ευρώ

fastpath

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

fastpath

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Deloitte: 9 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία – Οι μοχλοί ανάπτυξης και τα εμπόδια

admin