Image default
Οικονομία

Ενοίκια: Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας γίνονται «απλησίαστα» – Πού βρίσκει κανείς τα πιο προσιτά

Το κύμα ακρίβειας που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά δεν περιορίζεται στα είδη πρώτης ανάγκης που αγοράζουν από τα super market. Η στέγαση καθίσταται ολοένα και πιο επιβαρυντική για τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τις τιμές των ενοικίων – λόγω και της έλλειψης ακινήτων σε ορισμένες περιπτώσεις – να καλπάζουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μια νέα μελέτη από τη βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor αποκάλυψε ότι η Αθήνα είναι η πόλη όπου η ενοικίαση ακινήτων είναι η πιο δύσκολη, καθώς έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ενοίκιο σε σύγκριση με τον μέσο μισθό.

Η εταιρεία συνέκρινε τον μέσο μηνιαίο καθαρό μισθό κάθε πόλης με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης, για να υπολογίσει την αλλαγή στο κόστος μεταξύ του 2018 και του 2022. Συνέκρινε επίσης τις μέσες τιμές των ακινήτων με τις αλλαγές στον μέσο μισθό, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η Αθήνα πρωταθλήτρια της ακρίβειας – Το Ηράκλειο πιο προσιτό

Η Αθήνα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αλλαγή στην προσιτή τιμή ενοικίασης στην Ελλάδα. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος έπρεπε να ξοδέψει ένα απίστευτο 42,40% του εισοδήματός του προς το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Ο αριθμός έχει αυξηθεί στο 55,89% και οι ενοικιαστές πρέπει να ξοδέψουν 13,49% παραπάνω τώρα.

Και στην αγορά ακινήτου τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Ένα άτομο που κερδίζει το μέσο μισθό στην πρωτεύουσα μπορεί να αγοράσει μόνο 4,19 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο είναι 1,78 τετραγωνικά μέτρα λιγότερο σε σύγκριση με το 2018.

Στον αντίποδα τα ενοίκια στο Ηράκλειο έχουν δει τη λιγότερο σημαντική αύξηση καθώς οι ενοικιαστές  πληρώνουν 6,33% παραπάνω από το εισόδημά τους για τις πληρωμές ενοικίου.

Αναλυτικά η εικόνα στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Για τον υπολογισμό της διαφοράς στην οικονομική προσιτότητα ενοικίασης μεταξύ 2018 και 2022, η Online Mortgage Advisor ανέλυσε το μέσο καθαρό μισθό σε διάφορες ελληνικές πόλεις μαζί με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό του μισθού που πρέπει να πάει προς το ενοίκιο.

Οι ενοικιαστές στην Αθήνα πρέπει να αφιερώσουν 13,49% παραπάνω από τον μισθό τους για το ενοίκιο τους – το χειρότερο αποτέλεσμα στο εθνικό επίπεδο σύμφωνα με αυτή την ανάλυση.
Ακολουθεί η Πάτρα (+7,8%).

Πόσο πιο δύσκολη έχει γίνει η αγορά ακινήτου

Η εταιρεία ανέλυσε επίσης πού στον κόσμο η αγορά ακινήτων έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο προσιτή, συγκρίνοντας τα τετραγωνικά μέτρα που ένας μέσος εργαζόμενος θα μπορούσε να αγοράσει το 2022 έναντι του 2018, με βάση τον μέσο ετήσιο μισθό και τη μέση τιμή κατοικίας σε κάθε πόλη.

Οι εργαζόμενοι στην Αθήνα έχουν δει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όλη την Ελλάδα. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος μπορούσε να αγοράσει 5,9 τετραγωνικά μέτρα. Αυτός ο αριθμός πέρασε στα 4,2 τετραγωνικά μέτρα το 2022. Η Θεσσαλονίκη είδε επίσης μια μείωση στην προσιτότητα τετραγωνικών μέτρων.

Σχετικα αρθρα

Beige Book: Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Fed

admin

Περισσότερες από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

admin

20η Καταβολή Πρώτης Αρωγής – Έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε πάνω από 33.613 πλημμυροπαθείς

admin

Τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά το 2024 εκτιμά ο οίκος Wood

fastpath

Δ. Σονιάδου (Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο) στη Nafetmporiki TV: « Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ισοτιμία εκταμίευσης»

admin

Βυθίστηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις τον Οκτώβριο

admin

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

admin

Διίστανται οι απόψεις των Μπόστικ και Μπάρκιν της Fed για την πορεία του πληθωρισμού

admin

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα

admin

Ρεύμα: Κατακόρυφη μείωση των παραπόνων καταναλωτών – Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

fastpath

Ταξί: Ακινητοποιημένα στην Αττική 5 και 6 Δεκεμβρίου

admin