Image default
Οικονομία

Πώς θα μεταφέρετε χρήματα χωρίς τραπεζικές προμήθειες

Αντίδοτο στις ακριβές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στα εμβάσματα αποτελεί η υπηρεσία IRIS η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως 500 ευρώ ημερησίως εντελώς δωρεάν.

Οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (person to person – P2P) είναι ένα προϊόν που παρέχει η ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank,Τράπεζα Πειραιώς) και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Για να την ενεργοποιήσει κανείς, το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθεί στο mobile banking της βασικής του τράπεζας και να πραγματοποιήσει εγγραφή στο IRIS. Από την ίδια στιγμή, θα μπορεί να μεταφέρει έως 500 ευρώ ημερησίως σε φυσικά πρόσωπα γνωρίζοντας μόνο το κινητό τους τηλέφωνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξει την επαφή από τον κατάλογο του κινητού του τηλεφώνου. Εναλλακτικά, η μεταφορά μπορεί να γίνει με αριθμό IBAN.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υλοποίηση του IRIS βασίζεται στο πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πιστώσεων “TIPS” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του οποίου οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι χρήστες είναι ότι, ανάλογα με το περιβάλλον mobile banking κάθε τράπεζας, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης του ανώτατου ημερησίου ορίου συναλλαγών με ανώτατο όριο μεταφοράς τα 500 ευρώ.

Έκρηξη του IRIS στο εννεάμηνο του 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ για το πρώτο εννεάμηνο του 2023 που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, οι χρήστες του IRIS “P2P” ανέρχονται πλέον σε 1.217.565 καταγράφοντας άλμα 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ακόμη μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης του προϊόντος σε όρους αξίας συναλλαγών, η οποία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (+279%) σε διάστημα ενός έτους, αγγίζοντας τα 588 εκατ. ευρώ. Σε όρους πλήθους συναλλαγών, καταγράφεται άλμα 267% στα 13 εκατ. συναλλαγές σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2023.

Το IRIS στη “φαρέτρα” του ΥΠΕΘΟ

Διπλή στόχευση έχει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της σχεδιαζόμενης ενίσχυσης του IRIS ως επιλογή μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των πολιτών αλλά και πληρωμών προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χατζηδάκης, “η κυβέρνηση αγκαλιάζει την εφαρμογή IRIS, θέλουμε να την επεκτείνουμε όσο γίνεται ιδίως στις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία στις συναλλαγές τους”.

Σημειώνεται ότι το IRIS, εκτός από τη δωρεάν μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων, παρέχει και τη δυνατότητα πληρωμής εμπόρων ή επαγγελματιών απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή με σκανάρισμα του QR code ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω μιας εύκολης και άμεσης διαδικασίας πληρωμής που δεν περιλαμβάνει την καταχώρηση στοιχείων χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της, ενώ η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σχετικα αρθρα

Γεωργιάδης: Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας

fastpath

Αύξηση 15,1% σημείωσε ο τζίρος των εταιρειών ένδυσης το 2022 – Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις

admin

Πώς χρησιμοποιούν οι Ελληνες το διαδίκτυο

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Τι θα κρίνει μία συμφωνία εντός του 2023 – Οι επόμενες κινήσεις 

admin

Γερμανία: Αισιοδοξία Σολτς ότι θα καλυφθεί η «τρύπα» των 17 δισ. στον προϋπολογισμό του 2024

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λύνει χρόνια προβλήματα

admin

Κόλλιας (ΟΕΕ): Οι οικονομολόγοι πείστηκαν ότι έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά

fastpath

Σκρέκας: Έχουμε πάρει μέτρα που τονώνουν τον ανταγωνισμό

fastpath

Σταϊκούρας: Ισχυροποιείται ο γεωπολιτικός και οικονομικός ρόλος της Ελλάδας

admin

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές

admin

Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

admin

ΕΕ: Συμφωνίες με Νορβηγία και Ην. Βασίλειο για αλιευτικές δυνατότητες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

admin