Image default
Πολιτική

Ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ συμφώνησαν Γεραπετρίτης και σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan

γεραπετρίτης

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, στο Άμπου Ντάμπι

Ενίσχυση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων της Ελλάδας με τα ΗΑΕ συμφώνησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, στο Άμπου Ντάμπι.

Ο κ. Γεραπετρίτης μετέβη στα Εμιράτα μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Συνόδου ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC) στο Ομάν. 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να εξακολουθήσουν να ενισχύουν την στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού, στην εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. 

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι για πρώτη φορά στο Άμπου Ντάμπι με την επίσημη ιδιότητά μου, προκειμένου να εργαστώ με στόχο την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια ουσιαστική και σε βάθος εταιρική σχέση με τα Εμιράτα», έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης στο βιβλίο επισκεπτών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ. 

Η Αθήνα επιθυμεί να συνδέσει τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τα Εμιράτα και με την Ινδία. Υπενθυμίζεται, συναφώς, ότι η σχέση της χώρας μας με την Ινδία αναβαθμίστηκε πρόσφατα σε επίσης στρατηγική. Στο πλαίσιο των ανωτέρω στρατηγικών σχέσεων, η Ελλάδα αποτελεί μέρος του σχεδίου του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και bin Zayed Al Nahyan συζήτησαν, επίσης, για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στο πεδίο του πολιτισμού, και ιδίως, για τη δυνατότητα προβολής ελληνικών εκθεμάτων στο Μουσείο του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι, το οποίο έχει άλλωστε εκφράσει σχετική επιθυμία. 

Από τις 30 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2023, τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν την Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP28, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά, με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στο εθνικό της περίπτερο, προκειμένου να προβάλει τις προτεραιότητές της, όπως την πρόταση για την «αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά» και την 9η «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2024.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Μήνυμα Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα: Eύχομαι το ταξίδι μου να φέρει θετικά αποτελέσματα

admin

M. Σχοινάς: «Πιο αντιβρετανική συμπεριφορά από του Σούνακ δεν υπάρχει»

admin

Bild: «Οι Έλληνες αντεπιτίθενται – Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας»

admin

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό: Τα μηνύματα ΚΚΕ και Κασσελάκη

admin

Μητσοτάκης: Η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημά μας για τα Γλυπτά

admin

Κοντογεώργης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της προκειμένου να εκπληρωθούν οι πόθοι όλων μας

admin

Γεραπετρίτης: Το αίτημα για τα Γλυπτά προκύπτει από το δίκαιο, την ιστορία και τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες

admin

Κασσελάκης για προϋπολογισμό 2024: Μόνο οι αριθμοί μπορούν να δείξουν το μέγεθος της κοινωνικής παρακμής 

admin

Μητσοτάκης για Σούνακ: Ατυχές γεγονός, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με Βρετανία, θετική η δημοσιότητα για τα Γλυπτά

admin

Τουρκία: «Η Ελλάδα με τα Rafale έχει υπεροχή στο Αιγαίο, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter», λέει ο Γκιουλέρ

admin

Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Ο Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα

admin

Τουρκία: «Υπεροχή των Ελλήνων με τα Rafale στο Αιγαίο – Θέλουμε τα Eurofighter, οι Βρετανοί μας στηρίζουν»

admin