Image default
Ευρώπη

Συλλήψεις στη Σόφια για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη στη Σόφια για την παράνομη εξαγωγή αγαθών με πιθανή χρήση για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η επιχείρηση για τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της εισαγγελίας και της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS).

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν Βούλγαροι, Ρώσοι, ένας πολίτης της Λευκορωσίας, ένας Έλληνας πολίτης και ένας Αλβανός πολίτης.

«Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι Έλληνας πολίτης, γεννημένος στη Γεωργία, ο λογιστής είναι από το Καζακστάν, ένας Ρώσος με τέσσερα ή πέντε διαβατήρια είναι ο διευθυντής και ένας δεύτερος Ρώσος οργάνωσε την εφοδιαστική. Ο τρίτος Ρώσος έχει άδεια μόνιμης διαμονής στην Ουγγαρία. Υπάρχει ένας Λευκορώσος και ένας Αλβανός στην ομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας (SANS) Plamen Tonchev.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της SANS, η εγκληματική ομάδα ασχολήθηκε με την εξαγωγή αγαθών που προορίζονταν για τις ειδικές ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία, Rosgvardia, Wagner και Τσετσένους μαχητές.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν οπτικά σκοπευτικά και κιάλια, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία απέστειλε προϊόντα λογισμικού, ασύρματους αεροπορίας και βαλλιστικά μέτρα.

Οι βουλγαρικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για τον τακτικό ρωσικό στρατό, αλλά για τις ειδικές δυνάμεις που μάχονται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, η εταιρεία για την οποία εργάζονταν οι ύποπτοι αγόρασε αγαθά αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα εμπορεύματα συσκευάστηκαν στην πόλη της Φιλιππούπολης και στη συνέχεια στάλθηκαν στο αεροδρόμιο της Σόφιας, από όπου εξήχθησαν στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Ορισμένοι από τους υπόπτους συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σόφιας πριν πετάξουν για τη Ρωσία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις μαρτύρων.

Τα μέλη της ομάδας αγόραζαν αγαθά από την ΕΕ, αλλά συνεργάζονταν επίσης με ομολόγους τους σε τρίτες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία έχει τις δεσμεύσεις της να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Maria Pavlova.

Η ίδια συνεχάρη τις βουλγαρικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους στον έλεγχο του εμπορίου αγαθών με πιθανή διπλή χρήση και εντόπισαν τις δραστηριότητες των υπόπτων.

Ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας, Plamen Tonchev, παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση συντονίστηκε με ξένες υπηρεσίες.

«Η εκστρατεία ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της Σόφιας, όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα. Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, δεν δημιουργήσαμε αναταραχή στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, η επιχείρηση διεξήχθη σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, αναφερόμενος τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Με αυτόν τον τρόπο, οι βουλγαρικές υπηρεσίες ασφαλείας και η εισαγγελία δείχνουν ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι», δήλωσε ο Tonchev.

Σχετικα αρθρα

Έρχεται φούσκα στην ιδιωτική πίστη; Προειδοποιήσεις…

admin

Πολωνία: Δεν εμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία

admin

Ούτε τον Δεκέμβριο μπαίνει στη Σένγκεν η Ρουμανία

admin

Οι 2 λέξεις που χρησιμοποιούν οι πιο επιτυχημένοι επαγγελματίες – αλλά φοβούνται οι περισσότεροι

admin

Η Ιαπωνία φημίζεται για τα άδεια σπίτια της- Η Airbnb θέλει να τα γεμίσει με τουρίστες

admin

Με 180% τρέχει η Rolls Royce

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς επηρέασε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Πέθανε ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο πιο στενός συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ

admin

Buy Now, Pay Later: Εν μέσω ανησυχιών, η Αυστραλία ετοιμάζεται να βάλει κανόνες

admin

Παραδοχή Σολτς: Δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης το «όχι» του Συνταγματικού Δικαστηρίου

admin

Σολτς: «Υπαρξιακής σημασίας» να συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Η Γαλλία δεσμεύει το 10% της επικράτειας της για την προστασία της βιοποικιλότητας

admin