Image default
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς «διαβάζουν» το αποτέλεσμα του β΄ γύρου – Τα σενάρια μετά το «άνοιγμα» του Γ. Παπανδρέου

Ως ορόσημο για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς αυτός επέφερε ένα «καίριο πλήγμα», όπως περιγράφουν, στην εικόνα του «άτρωτου Πρωθυπουργού», αλλά και στην πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης. Παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ταξίδευε χθες για την Αμερική, εντούτοις με παρέμβασή του από νωρίς στα κοινωνικά δίκτυα έδωσε το στίγμα της Κουμουνδούρου για τη χθεσινή βραδιά, την οποία χαρακτήρισε ως την «πρώτη νύχτα χαράς», αλλά και ως την «πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη». «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους» ανέφερε στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διαμηνύοντας παράλληλα πως πολλές κατευθύνσεις, εντός, εκτός και επί τα αυτά του κόμματος πως «αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά, η ανάρτηση Κασσελάκη: «Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ:
Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο.
Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος.

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 15, 2023

Για την Κουμουνδούρου, η χθεσινή νύχτα, άλλωστε, αποτέλεσε μια «μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» και ταυτόχρονα μια «μεγάλη ρωγμή στην αλαζονεία, την μονοκρατορία και την οικογενειοκρατία Μητσοτάκη», με πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση να σχολιάζουν για την κυβέρνηση πως «βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών και να χρωματίσουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας (αφού είχαν προηγουμένως φροντίσει να μειώσουν στο 43% το ποσοστό εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο».

Σε… απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλέξει δύο δημάρχους με στενή κομματική στήριξη, τον Χρήστο Βρεττάκο στον δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου και την Τίνα Καφατσάκη στον δήμο Ζωγράφου, καθώς αυτοδιοικητικά σχήματα που στήριξε στο δεύτερο γύρο, καίτοι προοδευτικά, ήταν στην πλειοψηφία τους προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή από το ΚΚΕ. Διεκδικώντας, ωστόσο, μεγάλο μερίδιο -αν όχι ισότιμο με τη Χαριλάου Τρικούπη- από τις χθεσινές ανατροπές στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, κομματικές πηγές έκαναν λόγο χθες για «μεγαλειώδη και ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στον δήμο Αθηναίων, τον δήμο Θεσσαλονίκης και σε κομβικές περιοχές της χώρας».

«Προσωπικό στοίχημα» η Θεσσαλία

Κατά πληροφορίες, ως εμβληματική νίκη για την Κουμουνδούρου εκλαμβάνεται αυτήν της επικράτησης του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερο βάρος και επίσημο χρίσμα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης την επισκέφθηκε τέσσερις φορές, μνημονεύοντας παράλληλα τους πλημμυροπαθείς με κάθε ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, η ανατροπή των συσχετισμών αποτέλεσε «προσωπικό στοίχημα» του κ. Κασσελάκη, ενώ το νικηφόρο αποτέλεσμα ικανοποίησε πλήρως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τείνοντας χείρα φιλίας προς τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, για την Κουμουνδούρου ξεχωριστής σημασίας είναι η επικράτηση του Χάρη Δούκα και του Στέλιου Αγγελούδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων, επισημαίνεται με νόημα ότι ο κ. Κασσελάκης τάχθηκε «υπέρ κάθε προοδευτικής υποψηφιότητας» από το βράδυ της πρώτης Κυριακής, οπότε και επικοινώνησε με τον κ. Δούκα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, Κώστας Ζαχαριάδης, δείχνοντας από την πρώτη στιγμή διάθεση συνεργασίας, που κορυφώθηκε στο μεταξύ τους ραντεβού, στα μέσα της εβδομάδας.

Στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε επίσημη κομματική στήριξη στον Σπύρο Πέγκα, η Κουμουνδούρου στην πράξη στήριζε και τις δύο υποψηφιότητες, όπως επισημαίνεται, καθώς η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπήρξε μοιρασμένη για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης μέσα στο καλοκαίρι, με το χρίσμα στον κ. Πέγκα να περνά οριακά με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του οργάνου, για 1-2 ψήφους. Σημειωτέον ότι υποψήφιοι της δημοτικής παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου είχαν βρεθεί και στα δύο ψηφοδέλτια, ενώ με την στήριξη στον κ. Αγγελούδη φέρεται να συμφωνούσαν και «πασοκογενή» στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ακόμη και αν εξέφραζαν διαφορετικές τάσεις με τον κ. Αγγελούδη, κατά την περίοδο που συνυπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ.

Ξεχωριστή αξία ενέχει, την ίδια ώρα, για την Κουμουνδούρου και η επικράτηση του Σίμου Ρούσσου στο Χαλάνδρι κόντρα στους «κυβερνητικούς εκβιασμούς», όπως επισημαίνεται, αλλά και το προοδευτικό πρόσημο σε μια σειρά από δήμους που οι νέοι επικεφαλής τους βρίσκονται κοντά στην Κουμουνδούρου, όπως ο δήμος Κοζάνης.

Μπαίνοντας στο κάδρο των πανηγυρισμών της χθεσινής βραδιάς, ο κ. Κασσελάκης είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για την εκλογή του και του επεσήμανε πως θα βρίσκεται δίπλα του και θα τον στηρίζει στα νέα του καθήκοντα, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον νέο δήμαρχο Αθηνών Χάρη Δούκα, με τον οποίο είχε μια ιδιαίτερα εγκάρδια συνομιλία, αλλά και με τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονικης Στέλιο Αγγελούδη, στον οποίο μετέφερε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και δημάρχους που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακαταθήκη για το μέλλον;

Στο τέλος της εκλογικής χθεσινής ημέρας, η Κουμουνδούρου παραμένει σε εορταστικό τέμπο, κυρίως γιατί «για πρώτη φορά συσπειρώθηκε το προοδευτικό μέτωπο», με κατάληξη ο κ. Μητσοτάκης «να γνωρίσει την πρώτη ήττα του από το 2019», γεγονός που «ράγισε την παντοκρατορία της ΝΔ», όπως περιγράφουν στελέχη του κόμματος. Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, «η ήττα αγγίζει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη» με δεδομένο ότι ο «δήμος Αθηναίων ήταν στα χέρια συγγενικού του προσώπου και ο δήμος Θεσσαλονίκης στον έλεγχο εκλεκτού του», τη στιγμή που η ΝΔ πέρασε κάτω από τον πήχη που έθεσε μόνη της για την εκλογή αναμέτρηση, κάνοντας λόγο για στόχο επικράτησης στις 13 περιφέρειες και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εισέλθει στο δεύτερο γύρο με «άρμα μάχης» το ΠΑΣΟΚ, αφού υποστήριξε όλα τα προοδευτικά σχήματα, παρά το νωπό και βαρύ αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αλλά και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μάλιστα, η παρουσία του στο δεύτερο γύρο δια… αντιπροσώπων, ανατροφοδότησε τα σενάρια προγραμματικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμη και ενόψει των Ευρωεκλογών.

Τα σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, «είναι στο χέρι μας να εξελιχθεί σε στρατηγική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στο σύνολο της επικράτειας» σχολίασε χθες στο X (πρώην Twitter) η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ θέση επί του αποτελέσματος πήρε και ο Αλέξης Χαρίτσης, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης της Έφης Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας πως «ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός της Δεξιάς δεν είναι ανίκητος».

Η δυνητική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με φόντο τις Ευρωεκλογές δεν είναι, ωστόσο, απλή υπόθεση, καθώς τη χθεσινή βραδιά η πολιτική στόχευση της οριζόντιας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων υπήρξε αμιγώς αυτοδιοικητική, σε αντίθεση με την πολιτική βαρύτητα των Ευρωεκλογών. Ωστόσο, η χθεσινή δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου πως «όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες αλλά και με όραμα, μπορεί να γίνει η ανατροπή» άνοιξε ένα παράθυρο συνεργασίας των δύο πολιτικών χώρων, ακόμη και αν καθένας διατηρήσει την αυτοτέλειά του σε ένα μελλοντικό, συνεργατικό σχήμα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw99hwaqbusp)

Για τα πιο… προχωρημένα σενάρια, δεν θα μπορούσε κανείς να αποκλείσει και την εκδοχή της προγραμματικής συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με ένα πιο κεντρώο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε περίπτωση που επέλθει διάσπαση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα προηγηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, της επόμενης κάλπης, αυτής των Ευρωεκλογών του 2024.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί άλλαξε η εικόνα στον β’ γύρο – Η αποχή, οι αντισυσπειρώσεις και τα λάθη που «πλήγωσαν» τους υποψηφίους της ΝΔ

Βίντεο: On air ένταση μεταξύ Γεωργιάδη και Παπαχελά – «Γιατί μας βάζετε στο ίδιο τσουβάλι; – Ψυχραιμία»

«Εσείς οι μουσουλμάνοι πρέπει να πεθάνετε» είπε 71χρονος πριν μαχαιρώσει 26 φορές έναν 6χρονο Παλαιστίνιο στο Σικάγο

Σχετικα αρθρα

Κασσελάκης στη ΛΑΡΚΟ: Δεν ξέρω καν αν υπάρχει μελέτη για το τι μέλλει γενέσθαι

admin

Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ για επίσκεψη Ερντογάν και διακήρυξη των Αθηνών: «Μία καλή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

admin

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού

admin

Χαρίτσης: Αποτροπιασμός για τον τραυματισμό του αστυνομικού – Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για καλή γειτονία με Τουρκία

admin

Ο Τατάρ βλέπει κέρδη για όλους από την ελληνοτουρκική προσέγγιση – Επιμένει στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

admin

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού

admin

Γαλλικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν: Τουρκία και Ελλάδα ανοίγουν ένα πιο ειρηνικό κεφάλαιο στις ταραχώδεις σχέσεις τους

admin

Συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου για τα πανεπιστημιακά πτυχία- «Να πατήσουμε γκάζι» στην εκπαίδευση, λέει ο Πιερρακάκης

admin

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αύριο στο Caravel

admin

Μαρινάκης: Την άνοιξη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

admin

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Bild: Τέλος της εποχής των παγετώνων για Ελλάδα και Τουρκία που ήταν εχθροί

admin

Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): «Ζητάμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών»

admin